BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK, INFORMÁLIS KÖZÖSSÉGEK VEZETŐINEK, ÖNKÉNTESEINEK NYÁRI BENTLAKÁSOS MŰHELYE

Szervező: Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete
Együttműködő partnerek: Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány; Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
Időpont: 2020. augusztus 14-15.
Helyszín: Fater Motel, Doboz- Szanazug, Remetei u. 35.

A műhely fő szakmai irányvonalát a „A női vezetők szerepe a közösségekben” című konferencia adja A statisztikai kutatások, szociológiai felmérések, valamint a gyakorlati tapasztalataink is azt mutatják, hogy a közösségek, civil szervezetek vezetőinek körében nagyobb számban találunk nőket, mint férfiakat. Vajon mi lehet ennek az oka? Mennyire határozzák meg a fenti megállapítást a család-és gyermekközösségi élmények vagy a szakemberi fejlődéstörténtet? Hogyan fonódik össze az egyéni életút és a női vezető mögött álló szervezet története? A két történet lehetséges egybefonódása kijelöli-e a társadalmi szintű hatásukat, felelősségvállalásukat? A konferencia keretei között foglalkozunk még a társadalmi felelősségvállalással, az adománygyűjtéssel és a civil szervezeteket érintő aktuális tudnivalókkal, kötelezettségekkel.

Tisztelettel meghívjuk - a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szervezésében -
A helyi identitást erősítő közösségfejlesztő programok Békés megyében - című konferenciára.

A közösségfejlesztés módszertanával Békés megyében jelenleg is csaknem negyven településen zajlik olyan - a helyi társadalom fejlődését elősegítő – közösségfejlesztő folyamat, amely ráirányítja a figyelmet a társadalmi részvétel fontosságára. Felmerül a kérdés: milyen megoldásokat tud adni egy közösségi alapú beavatkozás a települések kihívásaira? Erre szeretnék választ nyújtani - korántsem a teljesség igényével - a fenti konferencia megszervezésével. A célunk az, hogy bemutassunk néhány projektet, az elért eredményeket, a felmerülő problémákat, az alkalmazott módszereket, a hasonlóságokat és a különbségeket. Lehetőséget kívánunk biztosítani továbbá a településekről érkező szakemberek és önkéntesek közötti információcserére is.

Megjelentek az NKA Közművelődés Kollégiumának új pályázati felhívásai.

A megszokott, őszre szóló nagyrendezvények, konferenciák lehetősége mellett most új témák is kerültek a támogatható tevékenységek sorába, ilyen pl. belső tréningek, csapatépítő események az intézményi szervezetfejlesztést és közérzetet segítendőn, vagy a kisebb, több műfajt is ötvöző művészeti programok megrendezése.
"Minősítéssel"rendelkező intézmények számára +egy bónusz altéma: arculat és image fejlesztés.
A kiírásban a 2000 fő alatti kistelepülések is kaptak külön altémát, így akinek a partnerségi holdudvarában van ilyen település, adja tovább a hírt feléjük is!

Tájékoztatás a NEMZ-KUL-20 és NEMZ-TAB-20 azonosítószámmal meghirdetett pályázatok visszavonásáról és új felhívásról

A Kormány által az új koronavírus-járvány következtében kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel a NEMZ-KUL-20 és a NEMZ-TAB-20 azonosítószámmal meghirdetett pályázatok a központi költségvetés terhére nyújtott, a veszélyhelyzet elhárítása és következményeinek enyhítése érdekében nélkülözhetetlenül szükséges és egyéb támogatásoknak a veszélyhelyzethez igazodó különleges szabályairól szóló 173/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 3. § (2) pontja alapján visszavonásra kerülnek.

Hamarosan megjelennek az első pályázatok!

Előreláthatóan 2020 májusában jelennek meg az első pályázatok a maximum 5000 fős vagy annál kevesebb lakosú településeken működő, ott székhellyel rendelkező civil szervezetek támogatására.

Ötből két nonprofit szervezetnek nincs pénzügyi tartaléka, vagy csak 1-2 hónapra elegendő. Tízből egy nem tud minden munkatársnak fizetni, júliusra ez tízből háromra emelkedik - mutatta ki egy friss kérdőíves felmérés. 50%-uk segítő programjai részlegesen vagy teljesen leálltak. Fennmaradásukhoz a lakosság, vállalatok és az állam segítéségére is szükség van. A felmérés eredményeire válságmenedzsment program épül, a szervezők további együttműködő partnereket várnak.

Az új típusú koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel összefüggésben a civil szervezetek veszélyhelyzet ideje alatti működésére az általánostól eltérő szabályok irányadók. Az egyik legfontosabb változás, hogy a 140/2020. (IV. 21.) Kormányrendelet alapján a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határideje 2020. szeptember 30. napjáig meghosszabbodott. A beszámolókat változatlanul az Országos Bírósági Hivatalhoz kell benyújtani.