spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2010. február arrow KEZDŐ LÉPÉSEK...
KEZDŐ LÉPÉSEK...
2010. február 15.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete munkatársaiként az elmúlt időszakban három újonnan alakult civil szervezetet látogattunk meg, a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósuló pályázati program keretében.  A látogatás elsődleges célja a szervezetek helyzetének, erőforrásainak feltárása és azoknak a fejlesztési alternatíváknak az átgondolása, amelyek elősegíthetik az újonnan alakult közösségek „beindulását”, önálló működését. Elsőként Mezőberényben jártunk a Nagycsaládosok Egyesületénél, ahol interjút készítettünk az egyesület vezetőivel. A beszélgetés során kiderült, hogy a szervezetnél elsősorban a tagság aktivizálására, a közösségi élet erősítésére van szükség. Ennek érdekében megállapodtunk 4 közösségfejlesztő, csapatépítő program megvalósításáról. A szervezeten belüli együttműködéseket segítő módszerek elsajátítására szolgáló tréninget januárban tartottuk meg. Az egyesület áprilisban ünnepli egy éves születésnapját, a rendezvény forgatókönyvét közösen készítjük el. A továbbiakban - igény szerint- vezetői megbeszéléseken veszünk részt, amelynek alapján újra áttekintjük a lehetséges feladatokat, pályázati, kapcsolat-felvételi lehetőségeket.

A következő utunk Békésszentandrásra vezetett a Szent András Jótékonysági Egyesület vezetője várt minket egy beszélgetésre. A szervezet a hátrányos helyzetű, kirekesztett, szenvedélybeteg emberek problémáin próbál segíteni. A kis létszámú közösség tervei között szerepel egy gyermekek számára szervezett nyári életmód tábor. A program megtervezésében, a szükséges anyagok beszerzésében ajánlottuk fel a segítséget. Továbbá a szervezet vezetőivel megállapodtunk abban, hogy egy napos szakmai tréninget szervezünk: adományok gyűjtése, módszertana, konfliktuskezelés témakörben.

Januárban az Ecsegfalvi Közösségekért Közhasznú Egyesületnél tettünk látogatást, ahol a tagok beszámoltak több helyi kezdeményezésről.  Az egyesület  vezetőivel elsősorban a jövővel kapcsolatos taktikai és módszertani kérdésekről beszélgettünk: milyen együttműködési lehetőségek vannak, mi segíti a mindennapi működést stb. Többféle kulturális program szervezését tűzték ki célul: kézműves nap, „Gyere haza” elszármazottak találkozója, Láda-fia fórum, parkosítás, színjátszókör létrehozása. Ezen rendezvények szervezéséhez nyújt  Egyesületünk szakmai tanácsot, bekapcsolódunk a szükséges forrás megkeresésébe, gyakorlati szervezésbe.

Butora Hajnalka(B.H.)

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete(KFBME)

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB