spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. december arrow Közösségfejlesztők műhelye
Közösségfejlesztők műhelye
2009. december 09.

A Közösségi Önsegítő Rendszerekről (KÖR) tartott előadást 2009. november 30-án Tóth Miklós, a KÖRös KÖR szervezője Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat (KÖZTÁMHÁLÓ) résztvevőinek. Az előadásból kiderült, hogy a KÖR (vagyis Közösségi Önsegítő Rendszer) azoknak az embereknek a csoportja, akik egy térségben, vagy településen a saját felajánlásaikat és szükségleteiket pénz nélkül (nem jövedelemszerzés céljából) cserélik.

A KÖR (szívességbank, vagy kalákakör) bevezeti a gazdaságból jól ismert közvetett cseréket, amelyek lebonyolítására egyfajta virtuális ’pénzt’ alkalmaz. A KÖR tagjai a kapott szívességekért cserébe ilyen szívességpénzt adnak, amikkel később mások segítségéért fizethetnek. A KÖR egy önkéntes munkán alapuló, közösségi nyilvántartási rendszer, amely azt a célt szolgálja, hogy az adott közösségben lévő erőforrásokat eredményesebben lehessen használni. A kalákakör nyitott az új belépők felé, akik lehetnek civil szervezetek, vállalkozók, vagy magánemberek is. Bővebb információt a www.koroskor.huhonlapon lehet megtudni, illetve személyesen szombaton délelőttönként a Körösök Völgye Látogatóközpontban (Békéscsaba, Széchenyi Liget). A műhelymunka következő előadója Dombi Ildikó, a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodájának vezetője volt, aki bemutatta a biharugrai közösségfejlesztő munka tapasztalatait. A feltáró munka célja a helyi lakosok problémáinak, javaslatainak feltérképezése volt, ezáltal is elősegítve a település fejlődését. A közösségfejlesztő munkáról egy kiadvány is készül, amely várhatóan 2010. januárjában jelenik meg.

 A szakmai műhelymunkán szó esett még a résztvevők településein folyó aktuális közösségi folyamatokról, illetve pályázati kiírásokról és rendezvényekről. A KÖZTÁMHÁLÓ program, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2004-ben indított kistelepülések helyi közösségi kezdeményezéseinek támogatására, 2009. december 31-én véget ér. A műhelyen résztvevők ötletbörzéjén több lehetséges továbblépés merült fel, amely egyrészt a programban eddig elért eredmények fenntartását szolgálná, másrészt a közösségfejlesztést népszerűsítené tovább Békés megyében.

Kresák Anna

Köztámháló koordinátor

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB