spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. december arrow HÍREK, INFORMÁCIÓK
HÍREK, INFORMÁCIÓK
2009. december 09.

Együtt a társadalomért

Elsősorban az idősek társadalmi jól-létét kívánja elősegíteni az
Oktatási és Kulturális Minisztérium és az Informatikai és Könyvtári
Szövetség között nemrég aláírt megállapodás. Ebben az érintett
könyvtárak azt vállalják, hogy az Országgyűlés által 2009. október 2-án
elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia célkitűzéseit szem előtt tartva
különböző szolgáltatásokkal segítik elő az időskorúakat. Így házhoz
viszik a könyvet, hangoskönyvet az otthonukhoz kötötteknek, személyre
szabott tanulási lehetőségekkel segítik az élethosszig tartó tanulást,
folytatják az internet-használatot elősegítő NAGYINET tanfolyamok
szervezését, és többek között népszerűsítik azokat az egészség- és
környezetügyi programokat, amelyek hozzájárulnak az időskorúak
életminőségének javításához.
A megállapodás hangsúlyozza: a könyvtárak közösségi színtérként segítik
a fiatalok idős emberek iránti szolidaritásának megalapozását.
A megállapodáshoz csatlakozott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a
Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos
Szövetsége és az Európa Ház.
Az Idősügyi Nemzeti Stratégia az interneten:

http://www.parlament.hu/irom38/10500/10500.pdf

Forrás: Civil Európa Hírlevél, www.eucivil.hu

 

 

 

ELSŐ KÉZBŐL

Rövid beszámoló az NCA Tanácsának 2009. november 12-ei üléséről

2009. november 16.

 

A nyertes pályázatok egyre emelkedő száma indokolja az ellenőrzések és helyszíni vizsgálatok rendjének átalakítását, ezért az ESZA Kft. javaslata alapján a továbbiakban némileg módosul a Tanács korábbi, 23/2004-es számú határozata. Az ellenőrizendő, érintett szervezetek által elnyert pályázatok a továbbiakban kockázatelemzéssel kerülnek majd kiválasztásra, ill. némileg módosul a kötelezően ellenőrizendő pályázatok darabszáma is. Mindezekkel kapcsolatban a pályázók nem érzékelnek majd közvetlen változást.

A Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának az őszi időszakban az egyik legfontosabb feladata döntést hozni a támogatási irányelvekről és a forráselosztásról. A Tanács a nyáron elfogadott stratégia irányai mentén már korábban megfogalmazott koncepciót mindkét témára, melyet október folyamán a kollégiumok is megvitattak. Véleményüket, javaslataikat pedig a novemberi Tanácsülésre küldhették meg.

A javasolt változtatások érintik majd mind a működési, mind pedig a szakmai pályázatokat is, összetettségük miatt azonban ezen az ülésen csupán a kérdések egy részéről sikerült döntést hozni.

A legközelebbi ülésre 3 hét múlva, december elején kerül sor, várhatóan ekkor születik majd meg a végleges döntés, mely elindítja a következő évi pályázatok kiírásának munkálatait. 

forrás: nonprofit.hu

 

 

 

KŐLEVESEK már az Origón is!

A NIOK Alapítvány és az Origo portál karácsony alkalmából együttműködésbe kezdett annak  érdekében, hogy minél szélesebb körben megismerhesse a nyilvánosság a www.adhat.hu oldal  szolgáltatásait, és részletesen bemutassuk a közösségi adományozásra épülő Kőleves  projekteket! Kőlevest továbbra is bárki indíthat, akinek lenne ötlete, hogyan lehetne  összefogni egy jó cél érdekében, és projektjéhez sokféle hozzájárulásra, adományra lenne  szüksége!  
Most tehát különösen megéri regisztrálni a www.adhat.hu oldalon és bejelentkezni a
civilszervezeti adatbázisba, hiszen nem csak a karácsony közeleg és lehet többféle módon  is adományt gyűjteni, hanem jövőre indul az 1%-os szezon is, és az adományozók még mindig  a NIOK adatbázisában keresik a szervezeteket adószámukkal és adománykéréseikkel  kapcsolatban!  

 

 Szoftver- és hardveradományok továbbra is a NIOK Alapítvány CivilTech programjában!

A NIOK Alapítvány és a TechSoup Global programja révén közhasznú és kiemelkedően közhasznú minősítéssel rendelkező szervezetek részesülhetnek a CivilTech partnereinek (Microsoft, Cisco) szoftver- és hardveradományaiban. Az adományokra jogosult szervezetek többek között különféle operációs rendszerek, szerver alkalmazások,teljes irodai programcsomagok, honlapkészítő és tervező programok, routerek, biztonsági eszközök, valamint tűzfalak széles skálája közül választhatnak.
Bővebb információ a programról és az adománykérés folyamatáról:  www.civiltech.hu
 

 „A kapu két világ határa, melyek egyikében Te laksz!”

„SzékelyKapuk-ZöldKapuk”

„SzékelyKapuk-ZöldKapuk”

9-18 éveseknek kiírt határokon átívelő akció 2009/2010

A pályázatért kezeskedő alapítvány: Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, www.betlehemezes.hu , www.szekely-kapuk.hu

Az idei versenybe a Kamuti Gyermekekért Alapítvány is benevezett 12 lelkes résztvevővel, akik a napokban készülnek a Bethlehemes bemutatókra, majd januártól pedig a környezetbarát háztartás témakör feladatainak megoldására.

A pályázati kiírás célja:

- A résztvevő iskolák, pedagógusok és diákok, civil szervezetek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával és környezeti neveléssel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása;

- Iskolás osztályok, gyerekek és fiatalok kis csoportjainak öntevékeny szponzori hálózatépítésének segítése;

- Humanitárius és környezettudatos civil kezdeményezések erősítése.

Kamuton a résztvevő fiatalok köréből néhányan részt vesznek 2010 februárjában egy Lengyelországban megrendezésre kerülő, ökológiai témával foglalkozó nemzetközi ifjúsági programon.

A pályázati program elnyerhető jutalmai:

I. Az országonként legkiemelkedőbb szervezetek elnyerhetik ”A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2010” címet, melyet a CEECD intézet (Institute for Central-Eastern-European Coordinating and Developing) adományoz;

II. A pontversenyben minősített helyezést elérő csoportok

- vezetői számára rendkívül kedvezményes tengerparti (dalmáciai) apartmanok 5 napra az Adrián

- rendkívül kedvezményes tengerparti (vagy magyarországi) jutalom kirándulás 2010 április-június vagy szeptember-október hónapjaiban vagy

- 1 hetes, kedvezményes nemzetközi jutalomtáborok (gazdag szabadidős programmal, európai iskoláscsoportokkal, nyelvtanulással, ökológiai/humanitárius témákkal) az Adrián, vagy Magyarországon.

III. A kimagasló alkotásokat nagyobb presztízsű helyeken megjeleníttetjük;

Résztvevő országok: Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia, Ausztria.

Tapasztalatainkat, eredményeinket a program végén közreadjuk.

Földesiné Püski Mária

Kamuti Gyermekekért AlapítvánY


 

„Tízezer gyermek karácsonya” akció története

Gondolkozott már azon, hogy mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

A Baptista Szeretetszolgálat ebben az évben újra meghirdeti karácsonyi akcióját, a “Tízezer gyermek karácsonyát”, amely az “Operation Christmas Child” néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Az ajándékok csomagolására szolgáló, színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok ma már nem csak sok millió nehéz sorsú gyermek örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét jelentik szerte a világon. 2004-ben mintegy 6 millió csomag került szétosztásra a világ 95 országában, és ebben az évben Magyarországon is legalább 10.000 gyermek megajándékozása a cél!

Nem titkolt vágyunk az sem, hogy a “Tízezer gyermek karácsonyá”-nak cipősdoboz ajándékai – sok kisgyermek örömén túl – a tolerancia és szeretet jelképévé váljanak Magyarországon! Gondolta volna hát, hogy egy egyszerű, hétköznapi tárgy is elég ahhoz, hogy másoknak örömet szerezzen? Keressen Ön is egy üres cipősdobozt, és töltse meg jó és hasznos dolgokkal! Bármivel, aminek gyermekként Ön is örülne. Nem az számít, mit tesz a dobozba. Hanem, hogy milyen szívvel.

Cipősdoboz… Kicsinek tűnik? Ne foglalkozzon vele. A szeretetnek nincs mértékegysége. A Baptista Szeretetszolgálat ebben az évben is legalább tízezer rászoruló, nehéz sorsú gyermek megajándékozásához várja az Ön segítségét! Csatlakozzon Ön is kezdeményezésünkhöz, hogy a karácsony valóban ünnep lehessen minden gyermek számára!

Az akció hivatalosan december 1-től 18-ig tart.

 Békés megyében az alábbi helyeken adhatók le a csomagok:

Matuz József (20/886-0726) 5700 Gyula, Munkácsy u. 11/b
Ügyelet: dec. 7-14  H-P 15-18 (telefonos egyeztetés esetén más időpontokban is)

Merényi Zoltán, (20/886-2076) 5630 Békés, Teleky u 39.

forrás:

www.ciposdoboz.hu

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB