spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. november arrow Tisztelt Civil szervezeti vezetők! Tisztelt Önkéntesek!
Tisztelt Civil szervezeti vezetők! Tisztelt Önkéntesek!
2009. november 11.

Az Önkéntesek Európai Évére készülve a Szociális és Munkügyi Minisztérium megbízásával és támogatásával országos önkéntes kutatást végzünk 2009. október 15.e és november 20.a között. A kutatás egyik célja, hogy felmérjük az önkéntesek általános jellemzőit és azt, hogy miért lesznek önkéntesek egy egyesületnél, vagy alapítványnál vagy más nonprofit szervezetnél.

Ennek alapján, és ez a kutatás másik célja, egy sztenderdizált segédeszközt – az önkéntesek motivációját mérő kérdőívet – dolgozunk ki, amelynek alkalmazásával az önkéntes segítők munkáját igénybe vevő szervezetek javítani tudják önkénteseik toborzását, megtartását és hatékony foglalkoztatását.A vizsgálatban önkéntesnek tekintünk mindenkit, aki önként, belső indíttatásából, szabad akaratából segít másoknak, dolgozik egy ügyért, tisztséget visel egy civil szervezetben, azaz tevékenysége más személy(ek), csoport(ok) vagy a társadalom hasznára irányul, továbbá nem anyagi ellenszolgáltatásért végzett tevékenység, és szervezeti keretek között folyik.

Miért van szükség erre a vizsgálatra? Ma Magyarországon a statisztikai adatok szerint a civil/nonprofit szervezetek közel kétharmada veszi igénybe önkéntes segítők munkáját. Abban bízunk, hogy az önkéntesek motivációinak ismeretével sok szervezet a „csinálva tanulás“ útjáról elindulhat a tudatos önkéntes foglalkoztatás és munka felé.

A konkrét kérdőív, amit a vizsgálatban részvételi szándékukat visszajelző szervezetek közvetítésével küldünk ki az önkénteseknek, két részből áll:

első rész általános adatokra, míg

a második rész kérdései az önkéntesség vállalására - miért önkéntes, mi tartja meg az önkéntességben – vonatkoznak.

A kérdőívek anonímak, önkitöltősek (tehát külön szervezetei erőforrást nem igényelnek) egyszerű feleletválasztósak és körülbelűl 20-25 percet vesznek igény be.

A kutatásra az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen lehet, a mellékelt adatlap kitöltésével, jelentkezni. Ennek kitöltése után továbbítjuk a szervezetek számára a megfelelő számú kérdőívet.

A vizsgálat honlapja megtekinthető http://volunteermotivation.info honlapon, várható eredmények 2010. áprilisában kerülnek nyilvánosságra mind a szervezetek számára, mind a szakmai és kutatói közönség számára.

Tisztelettel: Dr. Bartal Anna Mária kutatásvezető

http://volunteermotivation.info

Megbízó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium  Társadalmi és Civil Kapcsolatok Főosztálya

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB