spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. november arrow HÍREK, INFORMÁCIÓK
HÍREK, INFORMÁCIÓK
2009. november 11.

Törvényjavaslat az alapítványok elektronikus nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásról

A 3. §-hoz 

E § szerint az alapítvány nyilvántartásba vétel iránti kérelmét benyújtó személy dönthet arról, hogy a nyilvántartásba vétel iránti kérelmet, valamint a kérelem mellékleteiként benyújtott okiratok mindegyikét egységesen papír alapon vagy elektronikus úton nyújtja be. A nyilvántartásba vételi kérelmek tehát az előterjesztés szerint megvalósuló rendszerben mind papír alapon, mind elektronikus okiratként benyújtásra kerülhetnek. A két megoldás azonban nem keverhető egymással, a kérelem teljes egészében egyik vagy másik forma szerint nyújtható be."
Részlet a törvényjavaslatból.
Megtekinthető a Parlament honlapján

forrás: nonprofit.hu


 

Uniós támogatással indulhat a Géniusz-hálózat

Az ÚMFT keretében megvalósuló Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel most Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el.
Közel 700 millió forinttal támogatja az Európai Unió a három évvel ez előtt alakult Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének azt a kétéves programját, mely révén most nyílik először lehetőség a tehetségsegítők országos képzésére. A projekt keretében több ezer tanár, óvónő, civil önkéntes és szülő felkészítését vállalják a tervet megvalósító szakemberek.
A Géniusz-hálózat program célja a tehetségbarát társadalmi környezet kialakítása. A program irányítóinak elve, hogy a tehetségek segítése egyéni és társadalmi felelősség is. A projekt kiemelt célkitűzései közé tartozik ezért a tehetségsegítés regionális központjai, a Tehetségpontok számának a növelése. A Tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, és minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről. A Tehetségpontok mellett működő Tehetségsegítő Tanácsok összefogják egy-egy térségben a tehetséggondozás elkötelezett szereplőit, segítik az ezen a területen érdekelt és érintett partnerek (önkormányzatok, cégek, közművelődési intézmények) együttműködését. Elméleti képzések, és a projekt hálózatszervező tevékenysége révén mintegy húszezer tehetséges diákot ér el a program.

forrás: NFÜ


 

Tájékoztató a 2009. évi NCA pályázatokon nyertes civil szervezeteknek az egyes kiírásoknál a szakmai beszámoló részét képező jelenléti ív használatához

Az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani a 2009. évi NCA pályázatokon nyertes civil szervezeteknek az egyes kiírásoknál a szakmai beszámoló részét képező jelenléti ív használatához. A Kezelőszervezet által javasolt Jelenléti ív nyomtatvány használata nem kötelező, mindössze tájékoztató és segítségnyújtás jelleggel készült.

A szakmai beszámoló a pályázatban vállalt feladatok megvalósulását mutatja be. A szakmai beszámoló szempontrendszerét az adott Kollégium határozza meg, és a támogatási szerződés megküldésével egyidejűleg a Kezelőszervezet megküldi azt a nyertes pályázónak.  

Bizonyos szakmai programok, rendezvények megvalósulása esetén, a Kollégium által meghatározott szakmai beszámoló szempontrendszere magába foglalja az adott programon, rendezvényen résztvevők által névvel,

Annak érdekében, hogy a résztvevők személyes adatainak a nyertes pályázó szervezet által történő kezelése és felhasználása a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény alapján történjék, javasoljuk ennek a jelenléti ívnek a használatát.

Az egyes Kollégiumok által kiadott Beszámoló űrlapot és a Számlaösszesítő nyomtatványt, továbbá a fentiekben javasolt Jelenléti ív nyomtatványt a Dokumentumok menüpontban a beszámolás-beszámoló űrlapok témát és a 2009-as évet választva töltheti le.

További információk:

A beszámolóval kapcsolatban további információkat az (1) 273-4250 telefonszámon, valamint az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges és a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címeken is kaphatnak a pályázók ügyfélszolgálatunktól

•         hétfőnként és szerdánként 9 és 17 óra,

•         keddenként és csütörtökönként 9 és 16 óra,

•         péntekenként 9 és 14 óra között.

forrás: ESZA Nonprofit Kft.


 

Megállapodást kötött a Szociális és Munkaügyi  Minisztérium az Országos Fogyatékosügyi Tanáccsal


Október 22-én a Szociális és Munkaügyi Minisztérium nevében Korózs Lajos államtitkár egyeztetett az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) tárgyaló delegációjával.
A megállapodás értelmében a tárca a szociális intézményi foglakoztatás támogatására összesen öt milliárd forintot biztosít 2010-ben, amelyet pályázati úton nyerhetnek el a szervezetek.
A minisztérium vállalja, hogy az OFT két szakértőjével együttműködve törvénymódosítási javaslatot nyújt be a kormánynak, amelynek értelmében megszűnik a tíz százalékos tartalékképzési kötelezettség a civil fenntartású, tartós bentlakásos szociális intézmények (ide értve a lakóotthonokat is) számára 2010. első negyedévében. Továbbá lehetővé válik, hogy az eddig erre a célra befizetett összegeket visszafizetési kötelezettség nélkül használhassák fel. A tárca a fogyatékos embereknek szociális szolgáltatást és szociális intézményi ellátást nyújtó civil fenntartók részére 426 millió forintot, valamint a lakóotthoni ellátás működési költségeinek kiegészítésére további 200 millió forintot biztosít pályázati úton.

forrás: nonprofit.hu


 

A KÖZÖS PONT  Egyesület hírei

Reform receptklub indult

Ha szeretnél  életmódot váltani, könnyíteni az étkezési szokásaidon, érzékeny vagy a lisztre, tejre, élesztőre, egyéb élelmiszerekre, és megoldást keresel, gyere el főzőkörünkbe, ahol megtudhatod a tej-, tojás és húsmentes reformételek készítésének fortélyait! Kéthetente szombat délelőttönként 9-12 óra között összeállítunk egy menüsort, majd együtt elfogyasztjuk.

A palettán szerepelnek: saláták, levesek, főzelékek, feltétek, fasírtok, egytálételek, édességek
Helyszín: a Körösök Völgye Látogatóközpont konyhája.

 Következő  alkalom: 2009. november 14.

Tégy magad egészséged érdekében! 

Csere-bere ruhapiac a Körös Körben!

Kinőtték a gyerekek, megváltozott az alakja, esetleg megunta ruháját?

Kéthetente  9-12 óra között a Körösök Völgye Látogatóközpontban elcserélheti, körpontokérteladhatja.
Első alkalom: 2009. november 14.

Valakinek még jó lesz!

Permakultúra tanfolyam indul Békéscsabán

Azoknak, akiket vonz a kertészkedés, de még nem volt erejük belevágni, azoknak akik megbróbálták már és vannak kérdéseik, és gyakorló biogazdáknak egyaránt 2009 decemberétől márciusig, 4 hétvégén át tartó permakultúra tanfolyamot rendezünk. Hogy mi a permakultúra? Baji Béla, a tanfolyam vezetője, az ország legnevesebb permakultúra-szakembere szerint:

  • Természetszerű életmód a természet védelmével
  • Élő emberi közösségek
  • Egy globális megoldás a környezeti problémákra

Bevezető előadás lesz hallható november 21-én a Békési Kultúrközpontban sorra kerülő népfőiskolai alkalmon.

KÖRös KÖR Hírlevél

2. szám


 

Kétéves a Barangoló

Ezzel a címmel rendezett fotókiállítást a Barangoló Közhasznú Egyesület, melynek megnyitója 2009. október 30-án 16 órakor volt a Barangoló Gyűjteményes Házban.

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2007. október 3-án lett hivatalosan bejegyzett szervezet. Az eltelt két esztendő alatt számtalan programot szerveztünk községünkben, Végegyházán. Természetesen minden fontos eseményt megörökítettünk, lefotóztunk. Ezekből a képekből válogattunk, hogy segítségükkel felelevenítsük a mögöttünk lévő időszakot, visszaidézve sok-sok érdekes, tartalmas emléket.

A megnyitón Mihály Terézia örvendeztette meg a látogatókat mesemondásával és szavalatával. A „barangolós” képek láttán jó néhány történet előkerült, hiszen sokan személyesen is részt vettek nem egy rendezvényünkön. Volt, aki először járt itt, a Gyűjteményes Házban, ők felfedezték a ház többi szobáját is. A kiállítás jó alkalmat teremtett arra is, hogy az idelátogatók beszélgessenek, találkozzanak egymással. A két év rendezvényeinek, eseményeinek fotóit rendezgetve és válogatva döbbentünk rá, mennyi eseményt, műsort szerveztünk. A rendezvényeken szinte a teljes falu megfordult, részt vett, szórakozott, vagy segédkezett. Szigorúan véve ez a kiállítás azt mutatja be, mit tettünk mi végegyháziak az elmúlt két évben azért, hogy jobban érezzük magunkat itthon. Ez a kétéves munka vezetett oda, hogy eddigi legnagyobb vállalkozásunk, a Barangoló Gyűjteményes Ház létrejöhessen, és otthona legyen ennek a tárlatnak.

A fotókiállítás még néhány hétig látható lesz a Gyűjteményes Ház nyitvatartási idejében, vasárnaponként 10-12 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Horváth Judit

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB