spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. október arrow KÖR (Közösségi Önsegítő Rendszer)
KÖR (Közösségi Önsegítő Rendszer)
2009. oktĂłber 25.

A KÖR (Közösségi Önsegítő Rend­szer) azoknak az embereknek a csoportja, akik egy térségben, vagy településen a saját felaján­lásaikat és szükségleteiket pénz nélkül (nem jö­vedelemszerzés céljából) cserélik. A KÖR egy közösségi nyilvántartási rendszer, amely azt a célt szolgálja, hogy az adott közösségben lévő erőforrásokat eredményesebben lehessen hasz­nálni.

A KÖR önkéntes munkára épül, melyet a KÖR tagjai egymás között nyilvántartanak. Ezt a nyilvántartást a KÖR tagjai által elfogadott egységben (jelen esetben KÖRpontban) szá­molják. Az egység sajátossága, hogy kamat­mentes, (vagyis az önkéntes feladatok elvégzé­se, vagy igénybevétele nem ró egyéb terhet a fe­lekre) és hogy csak az adott közösségben hasz­nálható fel (vagyis nem vihető máshova, nem váltható).

Hogyan működik a KÖR?

·        Helyi emberek egy klubot alakítanak egymás segítése céljából.

·        Összeállítják a kereslet-kínálati listát - melyben termékek, szolgáltatások, kölcsönöz­hető eszközök szerepelnek – s ezek „árát” helyi KÖRpontokban adják meg. A listát a szervezők rendszeresen frissítik és elküldik a tagoknak.

·        Amikor a tagok kapcsolatba akarnak lépni egymással a Névjegyzéket használják. Ha például megegyezünk, hogy Te felásod a ker­temet 200 KÖRpontért, én beírok a csekkfü­zetedbe +200 KÖRpontot, Te pedig beírsz az enyémbe - 200 KÖRpontot. A rendszer egyen­lege mindig nulla marad.

·        A KÖRben bármely tagtól lehet ponto­kat keresni, és ezeket bármely más tagnál el le­het költeni. A visszafizetésnek nincs határideje, a KÖRpont kamatmentes, nem inflálódik, min­dig annyi van belőle, amennyi kell.

·        A rendszer alapja a BIZALOM. Bí­zunk magunkban és bízunk egymásban.

Hogyan csatlakozhatok?

Szeretettel várunk minden szombaton délelőtt 9-12-ig Békéscsabán a Széchenyi ligetben, a Körösök Völgye Látogatóközpontban, ahol megtudhatod hogyan működik pontosan a KÖR, kipróbálhatod és csatlakozhatsz is hozzá!

Keresd a KÖRös KÖR szervezőket a helyszínen és  a www.  koroskor.hu oldalon is!

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB