spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. szeptember arrow Állampolgári Részvétel Hete - 2009
Állampolgári Részvétel Hete - 2009
2009. szeptember 09.

2009. szeptember 21-27.

Az esemény fővédnőke Hankiss Elemér

A Central and Eastern European Citizens Network (www.ceecn.net) tagországai és tagszervezetei felhívással fordulnak mindazokhoz, akik fontosnak tartják a közösségi alapú társadalom kialakulását és ezért tenni is képesek/hajlandók, hogy legyenek alakítói, vagy résztvevői az Állampolgári Részvétel Hete nemzetközi eseményeinek!

Magyarországon a szervezést a Civil Kollégium Alapítvány, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat, a Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus vállalta.

Mi az Állampolgári részvétel hete?

Az ÁRH kampányhét, a közép-kelet európai hálózatok együttes és hangsúlyos megnyilatkozása annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.

Olyan rendezvények sorozatából áll, amelyek harsányan, mindenki által érzékelhetően hívják fel a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét a részvételi demokrácia fontosságára. A programok figyelemfelkeltő jellegűek, a közjó gyarapítását, a helyi közösségi és civil cselekvést helyezik a középpontba, s azt is bemutatják, hogy mindez lehetséges. Helyi, megyei és országos akciók, szakmai és civil találkozók, médiaesemények, nyilvános gyűlések, stb. adják össze az Állampolgári részvétel hetének programját.

Hogyan csatlakozhatsz?

Az ÁRH-hoz mindenki csatlakozhat, aki fontosnak érzi az emberi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. Örömmel fogadjuk olyanok érdeklődését, akik szívesen szerveznének az állampolgári részvételhez kapcsolódó programokat, de olyan szervezeteket is, amelyek az ÁRH-t hozzákapcsolnák meglévő, vagy futó kezdeményezéseikhez. Mindenki más is hozzájárulhat a program sikeréhez, aki ellátogat az ÁRH eseményeire, vagyis ha részt vesz a részvétel hetén. www.arh.kozossegfejlesztes.hu

Témajavaslatok, közös irányvonalak a szervezkedéshez 2009-ben

1. Az ifjúság ügye: szólítsuk meg a rendszerváltás szülötteit, a most 20 éves fiatalokat! A téma kapcsán számos, a fiatalokhoz kapcsolódó megközelítés felmerülhet, ebből az egyik az ifjúsági törvényhez kapcsolódó kampány és aláírásgyűjtés felkarolása, vagy a fiatalok képviseleti és részvételi lehetőségei.

2. Az esélyegyenlőség kérdése, megjelenítése: működjünk együtt az Országos Esélyegyenlőségi Hálózattal, az Esélyek Házaival az ÁRH során, amely lehetőséget ad a helyi és az országos szervezkedés párhuzamos kiszélesítésére!   

3. Az önkormányzatok nagyobb fokú bevonása: építsünk kapcsolatot az EWLD-val (Helyi Demokrácia Európai Hete)! A két eseménysorozat néhány hét különbséggel valósul meg, hasonló céllal, de más iránnyal. Itthon eddig nagyon kevés történt az EWLD során, de az EWLD kezdeményezőinek támogatása, illetve az ÁRH szervezőinek helyi bevonása, „nyomása” révén aktívabbá válhatnak az önkormányzatok valamelyik eseménysorozat során.

(Minden témáról bővebben: www.cpw-arh.wikispaces.com)

ÁRH éves eredmények címszavakban

Minden évben 160-200 rendezvény és kérdőíves akció valósult meg az ország egész területén

-          Évente 4-7000 ember tölti ki az ÁRH közbizalomra és állampolgári aktivitásra vonatkozó kérdőívét

-          A helyi és országos média évi 60-100 alkalommal tudósít az ÁRH-ről (Tv és rádióműsorok, újságcikkek, Internetes magazinok)

Események, felmérés eredmények, médiavisszhang: www.arh.kozossegfejlesztes.hu, képek: www.arh.blogol.hu

 

Azért érdemes részt venned, mert:

országszerte olyan témákról esik szó, melyek az emberekről és közösségeikről szólnak, nem az állandóan és mesterségesen gerjesztett politikai, illetve médiatematikákról, hanem helyi, kistérségi ügyekről, problémákról és megoldási alternatívákról. Terítékre kerül maga a részvétel, illetve a demokrácia fogalma, az aktív állampolgáriság, a beleszólás és a helyi cselekvés lehetőségei, láthatóvá válnak a hazai jó gyakorlatok

Az ÁRH hivatalos honlapja: www.arh.kozossegfejlesztes.hu

ÁRH képek, hírek: www.arh.blogol.hu

Nyitott tervező felület: www.cpw-arh.wikispaces.com

További információ Varga Mátétól, az ÁRH nemzetközi és hazai koordinátorától kérhető:

H-1011 Budapest, Corvin tér 8.

Tel: (36 1) 201 57 28

Fax: (36 1) 225 60 13

Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

www.civilkollegium.hu

www.kka.hu

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB