spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. június arrow Békés megyei közösségfejlesztők tanulmányútja Savoie régióban
Békés megyei közösségfejlesztők tanulmányútja Savoie régióban
2009. jĂşnius 24.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének – pályázati eredményének- köszönhetően 15 fős kis csapat vett részt 2009. május 26-31 között Franciaországban tanulmányúton.

A csoport tagjai a megye különböző civil szervezeteit képviselték.

Az egyesület kapcsolata a franciaországi Savoie régióban található LA ROCHE SUR FORON nevű város népfőiskolájával ( Université Populaire Savoie Mont-Blanc)  immár több, mint 15 éves kapcsolatra tekint vissza. Vezetője Louis Caul-Futy , aki jelenleg a népfőiskolák régiós szövetségének az elnöke. El lehet mondani, mindent tud a francia civil szervezetekről.

De mégsem őt hallgattuk egész héten, számos szervezet képviselőjével találkoztunk és folytattunk eszmecserét a civil szektor helyzetéről.

Látogatást tettünk   La Roche Sur Foron népfőiskoláján, igen részletes ismertetést hallottunk a kulturális alpolgármestertől az önkormányzat és a városban működő egyesületek együttműködéséről, arról, hogyan támogatja az önkormányzat a civil szervezeteket, akik  nem csupán a „ markukat tartják „, hanem hihetetlen együttműködő készséggel tesznek a városért. Az önkormányzat pedig egyre nagyobb vélemény-nyilvánítási lehetőséget biztosít számukra , a döntéshozatalba történő bevonással, feladatátadások sorával könnyíti meg nem csak a szervezetek, de a saját munkáját is. A csoport tagjait fogadta La-Roche-sur-Foron polgármesteri hivatalában, Michel Thabuis, polgármester.  Hihetetlen, de igaz, az 12 000 lakosú La Roche –ban több, mint 100 civil szervezet működik, de olyan településen is jártunk, ahol 4000 lakosra jut 114 egyesület. Ez részben abból fakad, hogy Franciaországban már 1901-ben született az egyesülési törvény, másrészt pedig csupán 3 fő is hozhat létre egyesületet bármely közös cél érdekében. 500-700 fős településeken átlagosan 10 egyesület működik. Van mit tanulni a franciáktól.

Néhány szerintem  követendő példa: a gyerekek kicsi koruktól kezdve, de amint általános iskolások lesznek, valamely egyesület munkájába azonnal bekapcsolódnak, annak tagjai lesznek. Így aztán felnőve teljesen természetes számukra a közösségben végzett tevékenység. Franciaországban az állam az iskolákban csak a tanítási órákat, a tanárokat fizeti, ebédeltetés vagy délutáni felügyelet, napközi a legtöbb helyen a helyi egyesületek, a szülők kezébe kerül, az önkormányzattal közösen oldják meg . Így az iskolán kívüli bármilyen -  sport, kulturális stb -  foglalkozásokat is. Így La Roche-ban  az önkormányzat működtet zeneiskolát, s kötelezve is van minden gyermek legalább egy évi zenetanulásra.  Minden településen működik mozi, természetesen civilek működtetik, gyakran a lelkes mozirajongó egyesületi tag fűzi be és vetíti az adott filmet. Ugyancsak nagy gondot fordítanak a legkisebb településeken is a sportra, valamint a kulturális rendezvényekre. Egy-egy rendezvény kapcsán számtalan önkéntes segít a lebonyolításban. Az önkormányzatok szerint nagyon költséghatékony megoldás a civil szervezeteknek történő feladatátadás. Művelődési házakat, ifjúsági házakat, turisztikai irodákat és még lehetne sorolni, mind az  egyesületek működtetik. ,.

A csoportunk  tagjai számára külön élmény volt Le Rposoir-ba, a kis hegyi faluba ( 1000 méter magasan) történő látogatás, ahol találkoztunk  három  egyesület  képviselőivel. A falura az a jellemző, hogy elsősorban fiatalok élnek helyben, kevés az idős ember.  A településen 10 egyesület működik, többek között a Szülők és Gyerekek Egyesülete, amelynek tagjai  a 0-12 éves gyerekek iskolán kívüli ( délutáni ) programjaira szerveződtek. Az ifjúsági szervezet a 12-25 éveseket fogja össze. Igyekszenek olyan tevékenységeket folytatni, a melyből pénzre is szert tudnak tenni, így utazások, bálok, koncertek, fociverseny, szilveszteri bulik fűződnek a nevükhöz. Létezik egy úgyn.. Kezdeményező Társaság, 3 település társulása, mely a települések szervezetinek programjait koordinálja, tartja  a kapcsolatot a kistelepülések önkormányzatai és civil szervezetei között. Ennek van egyetlen fizetett alkalmazottja a különböző egyesületek ügyeinek intézésére. Működik  továbbá a sport klub, mely zömében a síelésről szól, síiskolát működtet, de rendszeres a foci, ping-pong, sziklamászás, tenisz, gimnasztika és nordic walking is. Májusban nagy falusi ünnep a Kék ünnep. Favágók versenye az egyik nagy attrakció az ünnepen. Nyári szünidőben éjszakai hegyi túrák, télen ez rocket-ban ( hócipőben). A véradó egyesület tagjai 18- 65 évesek, s a nemzeti szervezettel tartják a kapcsolatot, annak tagjai, évente 4 alkalommal van a faluban véradás.A településen rendszeresen megszervezik a Virágos Faluért versenyt.

Festői környezetben   található az a település – Samoëns  - ahol a polgármester és a munkatársai fogadták a csoportunk tagjait.  A 2400 lelkes település, a környező falvakkal együtt is csupán 4000 lakosú, amelyben 112 civil szervezet működik.  Az önkormányzat sok  feladatot átad a  civil szervezeteknek, amelyeknek 1 fő kulturális koordinátor fogja össze a tevékenységét.  A  település és a civil szerveztek vezetői közösen tervezik,  hogy a környező  10 községgel együttműködve  létrehozzák a Közösségek Közösségét. A városka turistahely: télen síparadicsom, nyáron kirándulók sokasága, közel 40 ezer ember,  fordul itt meg.

  A településen megtekintettük  a zöld övezetben található  rekreációs központot , Sport Centrumot , amely a kikapcsolódás számtalan változatát kínálja az ide látogatóknak.

A fenteken túl még több érdekes programon is részt vettünk a franciaországi tanulmányi út során, ellátogattunk Pierre Bodin művész műhelyébe és   La Roche Sur Foron művelődési házába, ahol találkoztunk és eszmecserét folytattunk az intézmény vezetőivel, munkatársaival. Nagyon sok rendszeres szabadidős programlehetőség van a házban . A  közösségi teret működtető egyesületnek mintegy 500 tagja van a 18 hónapostól a 80 évesig. Az éves tagdíj 10€, ezen kívül a részvételi díjak és belépők megfizetése természetes, de léteznek pl családi tarifák. Mindenki, aki bármilyen rendezvényen részt vesz, annak egyesületi tagnak kell lennie. Nyilván vannak alkalmi látogatók, kevesen, azok többet fizetnek az adott programért. A munkatársak 40 féle tevékenységi formát kínálnak szolgáltatásként,  mely felöleli többek között  a képzőművészet, színház , tánc , sport, mozgás stb. – területét. A házban működik  információs pont is, ez  utóbbi az ifjúságnak. Üzemel a mozi, szeptemberben színházi fesztivál zajlik hivatásos előadókkal és kiállításokkal.

A sok tanulás mellett természetesen jutott  egy kis idő a  kirándulásra is. Gyönyörű helyeken jártunk.  Az Alpok e vidéken is számos látnivalót kínál ( és megélhetést az itt lakóknak). Egy helyben állva helyről 9 vízesést számolhattunk meg, vagy a Mont Blanc-ra közeledve gleccser alkotta jégbarlangban sétálhattunk.  Havas hegyetetők, zöld völgyek sokasága kápráztatja el az arra látogatót még nyáron is.

Földesiné Püski Mária

Kamuti Gyermekekért Alapítvány

Támogató: NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB