spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. április arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2009. április 20.

BMH-adattár: egyre több civil szervezet Békésben

A lakosságszámhoz viszonyítva Békés megyében sok nonprofit szervezet működik. A létszám egyre gyarapodik, hiszen míg 2000-ben 2284-et tartottak nyilván, tavaly már 2662-őt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szektor fejlődésének csak egyik mutatóját adja a szervezetek száma. A másik lényeges szempont a bevételek reálértéke, amelyek 1993-hoz képest 2008-ra mintegy 80 százalékkal emelkedtek, igaz, 2007-ben megtorpant a növekedés.

Egyenletesen és gyors ütemben bővült a foglalkoztatottak száma is. A nonprofit szervezetek 2007-ben már közel háromszor annyi munkavállalónak biztosítottak állást, mint 1993-ban. Országosan főállásban, teljes munkaidőben 78 ezer embert foglalkoztattak. Háromötödük közhasznú társaságoknál, 16-17 százalék egyesületeknél, illetve magán- és közalapítványoknál dolgozott. A fizetett alkalmazottak több mint kétharmadának a fővárosban és a megyeszékhelyeken tevékenykedő nonprofit szervezetek biztosítottak munkalehetőséget, a községekben csak nyolc százalékuknak. A szektorban az átlagosan bruttó 150 ezer forintos havibér 2006-hoz képest 3,6 százalékkal emelkedett 2008-ra. Az alapítványok 62 százaléka három tevékenységi területhez: az oktatáshoz (32%), a szociális ellátáshoz (16%) és a kultúrához (14%) köthető. A társas nonprofit szervezetek zöme szabadidővel (26%), sporttal (17%), valamint a szakmai érdekképviselettel (11%) foglalkozik. F. G. K.

forrás: Békés Megyei Hírlap, 2009. március 13.


 

Mentorok segítenek az álláskeresésben

- A gazdasági válság ellenére programunk résztvevőink egy része már a képzés ideje alatt el tudott helyezkedni - fejtette ki Czeglédiné Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének (MBME) elnöke. Az Álláskulcs országos rehabilitációs program második dél-alföldi tréningjének hallgatói vehettek át tegnap oklevelet Békéscsabán a képzés ünnepélyes zárásán. A 60 órás foglalkoztatási rehabilitációs programot az MBME a Mozgáskorlátozott Egyesületek Országos Szövetségével együtt készítette elő. Célja a megváltozott munkaképességű álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése volt. Czeglédiné Kovács Ágnes elmondta, nem idegen a munkavállalásra felkészítés az egyesülettől, hiszen az MBME több,  mint tíz éve működtet foglalkoztatási programot saját nonprofit vállalkozásában. A tavaly novemberben végzettekkel együtt eddig összesen 52 megváltozott munkaképességű álláskereső vett részt Álláskulcs-tréningen. A hatvanórás képzésen gyakorlati segítséget kaptak a felvételi eljárásban való sikeres szerepléshez az álláskeresők. Továbbá a program során mentorok segítik a résztvevők álláskeresését, illetve a beiskolázását. A tréningre járók több mint fele jelezte ugyanis, hogy szeretne egy piacképes szakmát elsajátítani. A programot korábban az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatta. A mostani tréninget azonban már saját forrásaiból valósította meg a szövetség két helyszínen: Békéscsabán és Mezőkovácsházán. Mivel folyamatosan érkeznek jelentkezések az egyesülethez, ezért a tréningek további folytatását tervezik.

forrás: F.M., Békés Megyei Hírlap, 2009. március 13.


 

Településmenedzser segít a civileknek Köröstarcsán

Néhány napja külön szakember segíti a köröstarcsai civil szervezeteket és vállalkozásokat a pályázatfigyelésben - tudtuk meg Nosza Józseftől. A polgármester lapunknak elmondta, hogy először a Köröstarcsáért Tenni Akarók Fórumán merült fel a településmenedzseri tisztség létrehozásának gondolata. Az ötletet legutóbbi ülésén tovább vitte a helyi képviselő-testület, s ezek után bízta meg a polgármesteri hivatal egyik szakemberét a már említett pályázatfigyeléssel a településvezető. - A döntéssel egyelőre az első lépést tettük meg a telepmenedzseri poszt kialakítása felé - hangsúlyozta.

forrás: Békés Megyei Hírlap, P. G.; 2009. március 21.


 

Ifjúsági mazsorettfesztivál Szeghalmon

Nyolc településről három korosztályban, két kategóriában tizenkilenc csoport méretett meg szombaton Szeghalmon az Országos Ifjúsági Mazsorettfesztiválon. Kőszeg, Debrecen, Nádudvar, Balmazújváros, Kiskőrös, Mezőcsát, Újfehértó és a házigazdák képviseltették magukat a viadalon. A Hajduné Györfi Mária elnökletével működő Szeghalmi Kulturális Egyesület, együttműködve a Magyar Fúvószenei és Mazsorettszövetséggel, a hét végén immáron másodszor rendezte meg az Országos Ifjúsági Mazsorettfesztivált - tudatta Macskinné Pór Erzsébet, a Szeghalmi Mazsorettegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa, az országos szövetség elnökségi tagja. A Sárrét fővárosa először 2001-ben adott otthont az országos ifjúsági mazsorettfesztiválnak, akkor még szabad téren tartották a rendezvényt. Most a sportcsarnok biztosított helyszínt a rangos országos megmérettetésnek. S bár nem volt könnyű helyzetben a dr. Tóthné Rozsályi Katalin, a Magyar Fúvószenei és Mazsorettszövetség alelnöke, a mazsorett szekció vezetője által elnökölt szakmai zsűri, azért az eredményhirdetésre megszülettek a minősítések, számos kiemelt arany oklevél talált gazdára.

forrás: Békés Megyei Hírlap, B. I.; 2009. március 24.


 

Zenei hagyományokat ápol az orosházi fúvószenekar

Az Orosházi Fúvószenekari Egyesület fennállásának 80. évfordulóját ünnepli 2009-ben. Tavaly végleges otthonra leltek a zenészek a Petőfi művelődési központban, ott tartják a próbáikat is. A városi rendezvények gyakori résztvevői a fúvósok. Ebben az esztendőben is több önálló hangversenyt terveznek. A város zenei hagyományait őrzik, tartják életben, miközben gondoskodnak a fiatalításról. Az idén is jó néhány szabadtéri fellépéssel szórakoztatják az orosháziakat. Az önkormányzat támogatja őket, 2009-ben 1,5 millió forintot biztosított a város az idei tervek valóra váltására.

forrás: Békés Megyei Hírlap, Cs. I.; 2009. március 25.


 

A romák öröme a Békés megyei kutatóközpont és sok a segítő

A Phrahla Testvérek Alapítvány képviseletében Rajkiné Hichsi Mária orosházi romamenedzser vett részt azon a szarvasi szakmai konferencián, ahol megnyitották a roma kutatóközpontot is. - Kállai Ernő kisebbségi ombudsman üdvözölte, hogy tudományos szinten végezhetik a romakutatást. Én is nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy ezek a kutatómunkák racionális érvekkel bizonyítsák majd a romajelenségeket. Számos előadó foglalkozott napjaink történéseivel. Egyikük úgy fogalmazott, sok cigánynak kell meghalnia, hogy történjen valami. Jónak érzem a szarvasiak kezdeményezését és szándékát, hogy lovári nyelvtudással rendelkező, képzett roma pedagógusokból legyen még több - summázta véleményét. Az orosházi romamenedzser egy tréningen is részt vett a battonyai Esélyek Háza Alapítvány nyertes pályázata jóvoltából. Téma volt a hátrányos helyzetű csoportok segítése, jogi segítségnyújtása, a fogyatékos emberek esélyegyenlősége, megfelelő munkahelyek felkutatása.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2009. március 28.


 

Kulturális misszió civil partnerekkel

Az orosházi civilek összefogásának eredménye az a programfüzet, melynek kínálata árulkodik arról, a partnerség kamatozik. Blahó János, a  Táncsics-gimnázium igazgatója hangsúlyozta, számos rendezvénynek adnak helyet. Digitalizálva rögzítik az utókor számára a helyi történéseket.

- Milyen értékeket szeretnének felmutatni a Civil Tavasz programjai iránt érdeklődőknek? - Kulturális misszióra vállalkoztunk, Orosháza és térségének természeti, épített és kulturális értékeit akarjuk közkinccsé tenni, de helyet adunk a nemzeti és egyetemes értékeknek is. Csodák nincsenek, de ha az alkotó emberek mozgósítják kapcsolataikat, akkor csodás dolgok születhetnek. - Hogyan aktivizálják a környék kistelepülésein élőket? - Szeretném, ha elképzelésünk civil hálózattá szélesedne, és egyre többen csatlakoznának hozzánk programjaikkal. Sokszínűségre törekszünk. A Kogart Remekművek című orosházi kiállítása volt az első nagy programunk. Az idei már gazdasági szereplőkkel (Gyopáros, gazdakör) is bővült. Egyre többen csatlakoznak hozzánk. - Marketing szempontjából is hasznos, amit tesznek... - A partnerség mentén mozgósíthatók az erőforrások. Valóban ez a legolcsóbb marketing, mert mindannyian szerelemből csináljuk.

forrás: Békés Megyei Hírlap; Cs.I.,  2009. április 01.


 

Köröstarcsán húsz civil szervezet kap támogatást

Mintegy húsz társadalmi és nonprofit szervezet működését támogatja összesen 2 millió 730 ezer forinttal idén a köröstarcsai képviselő-testület. Nosza József polgármester elmondta, minderről a költségvetés tárgyalásakor, a legutóbbi ülésén döntött a grémium. A legjelentősebb összeget a települési és a diáksportkör, a vagyonvédelmi egyesület, az önkéntes tűzoltók és a Lehetőséget a tehetségnek elnevezésű iskolai alapítvány kapja. Mint Nosza József hangsúlyozta, a civil szféra fontos része Köröstarcsának, ezért is igyekeznek lehetőségeikhez mérten támogatni ezeket a szervezeteket.

forrás: Békés Megyei Hírlap; P.G., 2009. április 03.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB