spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. március arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2009. március 18.

Biotermesztési találkozó és konferencia Szarvason

A Biokultúra mozgalom Magyarországi indulásának 25 éves évfordulója alkalmából sikeres találkozó és konferencia zajlott le Szarvason, a Dél- alföldi Biokultúra Egyesület központjában március 7-én.

Az országos találkozón elismert szakemberek, prof dr. Darvas Béla, prof dr. Pusztai Árpád, prof dr. Birkás Márta és a Biokultúra Szövetség vezetői tartottak színvonalas előadásokat. Bemutatkoztak még a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek is, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és az Ökotárs Alapítvány.

A konferencia mintegy 200 főnyi biotermelőből és érdeklődőből álló résztvevőjének bővültek és gazdagodtak a szakterületre vonatkozó ismeretei az összejövetelen elhangzottak alapján

 A rendezvény  – a  közös ebéd után –  csoportos beszélgetéssel zárult.

Budai László

Szlovák nemzetiségi délután Mezőberényben

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete tizedik alkalommal rendezte meg az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban a Szlovák Kulturális Délután nevű rendezvényét és a télbúcsúztató bált a Berény Szállóban. A találkozóra a  környék szlovák lakta településeiről érkeztek hagyományőrző együttesek.

A program elsődleges  célja az volt, hogy erősödjenek a megye szlovák lakta településein élők és a szlovák művészeti csoportok tagjainak  emberi kapcsolatai. A fentieken túl fontosnak tartjuk a szlovák nemzetiségi kultúra közvetítését,  ápolását, megmaradását.

A kulturális délutánon köszönthettük  a Kolárovói Kulturális Kör delegációját is.

 A délután folyamán színvonalas szlovák műsort láthatott a közönség. Este télbúcsúztató tánccal folytatódott a rendezvény, melyet Cservenák Pál Miklós polgármester nyitott meg.

Egy szlovák zenét játszó zenekar pedig hajnalig biztosította a jó hangulatot.

Borgula Györgyné, elnök

Szarvasi Kistérségi Foglalkoztatási Fórum

A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum különösen nagy hangsúlyt fektet a kapcsolatban álló munkáltatók naprakész informálására, az eddig kialakított kapcsolatrendszer ápolására, továbbfejlesztésére. „PAKTUM-PROGRESS” A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum fenntartása keretében 2009. február 20-án került megrendezésre Szarvason a Kistérségi Foglalkoztatási Fórum, melyen a térségben működő önkormányzatok, civil szervezetek, munkáltatók és képző intézmények képviselői vettek részt.
A fórumon tájékoztatást kaptak a résztvevők a paktum céljáról, feladatairól, s a paktumhoz való csatlakozás lehetőségéről.
A fórum előadásai után kötetlen beszélgetés keretében a felmerülő munkáltatói kérdések és lehetőségek megbeszélésére nyílt lehetőség.

forrás: www.paktumstart.hu

Pályázatíró tréning a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület (DARKE) szervezésében

2009. január-február hónapban 30 órás pályázatíró tréinget hirdetett meg a DARKE, amire jómagam, mint újdonsült kulturális szervező is beiratkoztam.

Már a jelentkezésnél kiderült (45 fő),  hogy egy ilyenfajta tréningre nagy szüksége van a non-profit szervezetek dolgozóinak. A képzés rendkívül kedvező részvételi díja miatt is „vonzó”, a nyugdíjas klubok vezetői számára is megfizethető volt. A jelentkezők a régió különböző részeiről érkeztek, a képviselt szervezetek széles palettáját felvonultatva: művelődési házak, iskolák, nagycsaládosok, turisztikai egyesületek, mentálhigiénés alapítványok, önkormányzatok és a már említett nyugdíjas klubok.    

A tréninget a pályázatírás területén nagy tapasztalattal rendelkező Kölcseyné Balázs Mária

 (, közművelődési és ifjúsági szakértő, NKA kurátor) és Boros László Attila (fejlesztési, beruházási szakértő) vezette. A képzők nem kisebb feladatot vállaltak fel, mint azt, hogy teljes körű tájékoztatást adjanak a résztvevőknek az alapfogalmaktól kezdve a forrásszerzési lehetőségeken át, a pályázatírás forgatókönyvén keresztül, egészen egy alapprojekt gyakorlati kidolgozásáig. Felsorolni is sok, mely témákat érintettünk az átfogó képzés során.

A téringen is kiderült, hogy pályázat írástól félnek a szervezetek, illetve nem érzik azt, hogy szakmailag ezt a feladatot színvonalasan el tudnák végezni. Ez a gyakorlat centrikus képzés alkalmat adott arra, hogy együtt dolgozzanak azok, akik még nem írtak pályázatot és olyanok is, akik már több pályázatot megírtak munkájuk során. Így egymást segítve és ösztönözve, közösen gondolkodva és ötletelve rájöttünk: a pályázatírás nehéz ugyan, de nem ördöngös feladat.

Az első alkalom után nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy az ESZA, ERFA nem terrorista szervezetet jelölnek, és az NKA, NFÜ és egyéb más rövidítések is helyükre kerültek a fejekben. Az EU-s forrásokról részletesen Boros László beszélt, a hazaiakat Kölcseyné Balázs Mária szedte nekünk „csokorba”. Nagy segítség volt, hogy jegyzetelni csak a magunk számára fontosnak tartott elemeket kellett, ugyanis a képzés minden egyes jegyzetét, dokumentációját CD-én is biztosították a részünkre a tréning végén, illetve menet közben papíron. Szintén segítség volt, hogy az összes általunk ismert honlapcímet összegyűjtöttük - előadók és résztvevők közösen - ahonnan pályázati forrásokhoz, vagy adományokhoz juthatnak a szervezetek, illetve ahol pályázati kiírásokat figyelhetik.

A tréning nagy előnye volt az is, hogy a pályázat beadási határidő dömping előtt sikerült megszervezni, így a kapott ismeretek azonnal hasznosítani tudtuk a gyakorlatban is. Számos előny mellett egyetlen hátrányt tudok említeni – és ez az idő. Az előadások pörgősek és lendületesek, gyakorlatiasak, szakmailag kiválóak voltak, de a tervezett óraszámban rövidnek bizonyultak.

Feltétlenül nagy eredménye a tréningnek, hogy a képzésen csoportban dolgozók kezdeményezése alapján felmerült az igény egy újabb találkozóra tavasszal a pályázatok beadása után, ahol egymás közötti tapasztalatcsere, pályázatírási technikák és projektötletek megbeszélése lesz a téma. Ugyanakkor már kialakult egy internetes levelezőrendszer, ahol a résztvevő szervezetek egymás közötti párbeszédben, a pályázatfigyeléssel, a pályázatíráshoz hasznos tanácsokkal, információkkal és minden egyéb kérdéssel fordulhatnak az előadóhoz és egymáshoz is.

Mindent összevetve örömmel hallottuk, hogy szeptemberben is terveznek hasonló képzést, amit ezúton ajánlok minden pályázatírással foglalkozó munkatársnak.

Baukóné Burkus Ágnes, VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB