spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. március arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2009. március 18.

Hetvenmillió forint segít a térség civil szervezeteinek

Megszületett a Békés Megyei Önkormányzat 2009-2013 közötti időszakra szóló civil stratégiája. Ennek keretében nem kevesebb, mint 70 millió forintot osztanak ki idén a civil szervezetek számára. Az új stratégia egyik fontos célja az, hogy a megye kötelezően ellátandó feladatait a civilek végezzék.

A megyei önkormányzat ennek jegyében négy nagy területet kíván támogatni. Az első ilyen az egészség, életmód, egészségmegőrzés, a második a szociális gondoskodást és a rászorultak ellátását foglalja magába. Fontos szerep jut az oktatás, szakképzés, felnőttképzés - a munkához jutás jobb esélye érdekében -, valamint a hagyományok, a kultúra és az értékmegőrzés területének. - Az önkormányzat 2007-től hosszú távú céllal elindította a szervezetek stabilizálását, a hálózatuk építését segítő civil pályázati rendszert. A 70 milliós pályázat a Békés megyei civil társadalom erősítését, a szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálja - mondta Domokos László elnök. A pályázati rendszerben szerzett tapasztalatok megalapozták a stratégia szakmai koncepcióját. Persze a pénzügyi megszorítások és a gazdasági válság a civil szektor támogatásában is jelentősen éreztetik negatív hatásukat. A Békés Megyei Önkormányzatot sújtó megszorítások ellensúlyozására a megyei közgyűlés fontosnak tartja a civil szervezetek, önszerveződő csoportok támogatását. Ennek érdekében határozták el a stratégia elkészítését, illetve 2009-ben a szféra erősítésére egy magasabb szintű támogatási rendszer kidolgozását. Az új civil pályázatok kiírásáról előreláthatóan a következő közgyűlésen döntenek. Az önkormányzat 2007-től hosszú távú céllal elindította a szervezetek stabilizálását.

forrás: Békés Megyei Hírlap, 2009. március 10.

Civilek

 Elektori megbeszélést tartottak a napokban az ifjúsági házban. A szervezetek által delegált elektorok választják meg március 13-án, Szegeden a Nemzeti Civil Alapprogram Dél-alföldi Regionális Kollégiumának tagjait. A mintegy félszáz delegáltnak Gólya Pál, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke és Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára tartott előadást a választás menetéről. Békéscsaba.

forrás: Békés Megyei Hírlap, 2009. március 10.

Csupaszíves köszönet a polgármesternek

Családbarát Önkormányzat-díjra jelöli Békéscsabát a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) dél-alföldi régiós irodája - jelentette be tegnap Benedek Szilvia. Az ernyőszervezet régiós titkára a békéscsabai Csupaszív Nagycsaládos Egyesület meghívására tárgyalt kedden Vantara Gyula polgármesterrel. - Összesen több mint 1,8 millió forint értékben kapott egyesületünk támogatást Vantara Gyulától. Az adományt elsősorban a gyermekek beiskolázására, továbbtanulására és a nyelvvizsga megszerzésére fordítjuk - mondott köszönetet Fáberné Dohányos Mária, a békéscsabai egyesületet vezetője. Vantara Gyula kifejtette: éves jutalmával elsősorban olyan kezdeményezéseket segít, amelyek hozzájárulnak a fiatalok helyben tartására, képzésére. Az adományból képzett alapból a "csupaszívesek" iskolakezdési támogatást adtak eddig több családnak és nyelvtanfolyamot indítottak 15 gyermek részvételével. Továbbá támogatták egy egyetemista laptopvásárlását. A hét éve működő Csupaszív egyesület mintegy 60 családot tömörít. Évente 20-30 alkalommal vesznek részt közös programokon, kirándulásokon tagjaik. Rendszeresen szerveznek egészségügyi szűréseket, illetve hamarosan életmentő tanfolyamot indítanak tizenéves fiataloknak. Több mint egy esztendeje használatra megkapták a várostól a Luther és Lázár utca sarkán álló üres önkormányzati épületet. A Családbarát Önkormányzat-díjat a tagszervezetek jelölése alapján minden nyáron az ország 4- 5, a nagycsaládosokat leginkább támogató településnek ítéli oda a NOE.

forrás: F. M., Békés megyei Hírlap, 2009. március 11.

Biopiacot szerveznek a látogatóközpontban

Az egészségtudatos étkezést és a környezetbarát helyi termelőket igyekszik segíteni kezdeményezésével a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület.

A szervezet által működtetett békéscsabai látogatóközpontban március hetedikétől minden szombaton biopiacot szerveznek. A Széchenyi ligetben álló patinás épület tövében a helyi minősített biotermelők várják szombat délelőttönként a látogatókat. - Elsősorban gyümölcsöt, zöldséget és ezekből készült biotermékeket árusító helyi gazdákat várunk. A termelőknek helypénzt nem számolunk fel - fejtette ki Czank Dóra, a látogatóközpont vezetője. Elmondta, a kezdeményezéshez az adta az ötletet, hogy tavaly már több rendezvényükön árusítottak sikerrel biotermelők. A gazdákat és termékeiket nagy érdeklődéssel fogadták a látogatók, és többen jelezték a látogatóközpontnak, hogy igényelnék a rendszeres vásárokat. Kísérőprogramként biopiaci napokon a civil szervezet különböző programokkal: előadásokkal, kézműves-foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

forrás: F. M., Békés megyei Hírlap, 2009. március 05.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB