spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. március arrow AKTUÁLIS
AKTUÁLIS
2009. március 18.

Még több civil az információs sztrádán!

2009-ben is folytatódik a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjának keretében a NIOK Alapítvány és a CISZOK hálózat e-civil programja.

Magyarországon 60 ezer körüli a bejegyzett civilszervezetek száma, ugyanakkor ennek csak egész kicsi töredéke rendelkezik a mai kor elvárásának megfelelő információs technológiai felszereltséggel és tudással. Hogy ez a helyzet megváltozzon, a Microsoft idén is támogatja, 120.000 dollárral, a NIOK Alapítvány E-Civil programját, melynek keretében országszerte több ezren ismerkedhetnek meg a számítógép- és internethasználattal.

Már az elmúlt két esztendőben is számos civilszervezet sok-sok munkatársa, önkéntese végezte el az ingyenes tanfolyamok valamelyikét a megyei Civil Szolgáltató Központok által működtetett Közösségi Technológiai Központokban. A 19 megyében eddig összesen kb. 11 ezren vettek részt a képzéseken, tanácsadáson, használták a technológiai központok eszközeit, ismerkedtek meg az Információs Technológia világával és fejlesztették tovább alapszintű tudásukat, készségeiket.

A program harmadik évi támogatásának köszönhetően újabb, kb. 1200 szervezet munkatársa, önkéntese tanulhat IT ismereteket, vagy vehet részt a tanácsadásokon, szakmai segítségnyújtáson. A programban résztvevő partnerszervezetek arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a programban részt vevők képesek legyenek a szomszédnak, a nagymamának, vagy akár egy másik civil szervezetnek továbbadni megszerzett tudásukat.

A képzéseken részt vett hallgatók már ez idáig is számos új ismeretet szereztek, amelynek révén nemcsak munkájukban, hanem azon kívüli életükben is számos változás indult el. Sokan járnak vissza a Közösségi Technológiai Központokba, és most hogy már használni tudják a számítógépeket, rendszeresen alkalmazzák is a tanultakat. Számos civilszervezetnél dolgoznak olyan munkatársak, akik még korábban nem kerültek kapcsolatba a számítógépekkel (sőt, elmondásuk szerint be sem tudták kapcsolni azt!), ma azonban már gyakorlott felhasználók, és nemcsak a szervezet ügyeit tudják ezáltal könnyebben intézni, de távol élő unokáikat, családtagjaikat is könnyen, gyorsan érik el az internet segítségével!

Nagy segítséget jelentett a tanfolyam azon hallgatóknak is, akik itt tanulták meg használni az elektronikus pályázati rendszereket, s így a civilszervezet ahol dolgoznak, már nagyobb sikerrel és reménnyel pályázhat az állami forrásokra is. Sokan a képzés elvégzése után kaptak kedvet ahhoz, aktívabban legyenek jelen az információs sztrádán, ekkor hozták létre weboldalaikat, hogy ezután könnyebben elérhetőek és megismerhető legyen szervezetük bárki számára.

A legörömtelibb történetek, és a legnagyobb sikerek azok, amikor valaki az E-Civil képzésen tanult ismereteinek köszönhetően tudott elhelyezkedni vagy új partnerkapcsolatok, közösen beadott pályázatok születnek. Így a pozitív sikerélmény csak megerősíti a tanultakat és a tudás gyakorlati haszna igazolja a befektetett energiát.

Akik szeretnének hasonló sikereket megtapasztalni, és megismerkednének a számítógép, az internet világával, vagy szeretnének környezetükbe élőknek segíteni, bekapcsolódni a XXI. század vérkeringésébe érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a www.ecivil.hu oldalon keresztül, vagy a megyei Civil Szolgáltató Központokban.

További információk:

NIOK Alapítvány – Dávid Júlia                                                         

Tel.: +36 1 315 3151; Email: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ; Web: www.ecivil.hu                                                                

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete (Megyei Civil Szolgáltató Központ)

Békéscsaba, Kiss E. u.3.; tel: 66/530-207 ; e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ; honlap: civilek.csabanet.hu

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB