spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2009. január arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2009. január 18.

Szentetornya

A Jótékonysági Nőegylet Egyesület a hátrányos helyzetben levő nők, asszonyok, sokgyermekes családok megsegítését, a kisnyugdíjasok, a kismamák támogatását vállalta fel. Október óta működtetik Szentetornyán a régi iskola épületét, ami kezd közösségi házzá alakulni.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008. december 17.


A kultúra őrzője a megszületett Vejsze Egyesület

A Vejsze verséneklő együttes kezdeményezésére a közelmúltban Vésztőn megalakult a Vejsze Kulturális Egyesület. A hagyományos verszenét játszó: Hajdú Ilona, Pálfi Katalin (ének), Molnár Sándor, Csősz Ferenc (gitár) alkotta Vejsze együttes 2006 óta lép fel különböző helyi és térségi rendezvényeken, de szerepelt már a Magyarok Házának színpadán, valamint bemutatkozott a Vajdahunyad várában rendezett Régiók Fesztiválján, ahol a térség kulturális követeként Békés megyét képviselte. Az irodalmi műsorokban közreműködik Molnár Anikó és Turbuczné Kovács Erzsébet. Az egyesület a kulturális értékek őrzését tűzte zászlajára.

forrás: B.I.; Békés Megyei Hírlap; 2008. december 17.


 Mezőhegyes

A Város- és Környezetvédő Egyesület gondozásában minden év őszén megjelenik egy helytörténeti kiadvány Mezőhegyesi füzetek címmel. A napokban a 10. jubileumi számot kapta kezébe az olvasó. Ezúttal dr. Sásné Balda Dorottya elnökségi tag a Városért kitüntetés birtokosait gyűjtötte csokorba és adta közre életútjukat, a településért végzett példaértékű tevékenységüket. A József Attila Általános Művelődési Központban megtartott ünnepségen csaknem negyvenen vettek részt.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008. december 18.


 Kalán néniék házat vásároltak, s fenyőt adtak a közös ünnepre

Kalán Néni Pihenőkertje Közhasznú Autista Alapítvány kuckójában, a felnőtt, autista fiatalok lakóotthonában tíz felnőttről gondoskodnak. A szomszédságban lévő épület novemberben kiürült, a bővítés szándékával megvásárolták. Erről mesélt az ünnepvárás napjaiban vendéglátónk. - Több mint hetven négyzetméterrel bővül a lakótér, ahol a foglalkoztatásnak lesz helye. Úgy tervezzük, hogy a két ünnep között ajtót vágunk régi épületünk és a megvásárolt ingatlan között. Addig is naponta a szerzeményünk közepére állunk és álmodozunk - mesélt életükről Paksi Pálné, aki mindenki számára Kalán néniként ismert. Azt is elárulta, hogy a fővárosi Mosoly Alapítvány támogatásáról biztosította őket. Ebből a forrásból a televíziós sarkot tehetik komfortosabbá, helye lesz a DVD-, CD-lemezeknek, kazettáknak. Az Élelmiszerbank is küld adományt, ami öröm, hiszen a fiatalok sok gyümölcsöt fogyasztanak, télen ezt konzervvel is pótolják. Paksi Pálné, Kalán néni azt is elújságolta, hogy az Értelmi Sérültek Országos Szövetsége három bála ruhaneműt indított útnak. A pihenőkertben akkorára nőttek a fenyők, hogy a pénteki mindenki karácsonyára felajánlottak egy fát Kalán néniék. Megtudtuk, az otthon lakói is ünnepelnek, meghívják a hozzátartozókat. Akinek nincsenek szerettei, az szenteste a gondozók családjában találja meg, élheti át a békés, boldog, szeretetteljes légkört. A kisváros más civil szervezeteinek is juttatnak ruhaadományt.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008. december 19.


 Az Internet segítségével érkezhet adomány Gyulán

Az interneten lehet adományt felajánlani, vagy éppen segítséget kérni a Gyulai Civil Segítők Hálózata jóvoltából. A több tagszervezettel rendelkező hálózat nemrég magánszemélyek és civil szervezetek segítő közösségeként kezdte meg munkáját.

-           A rászorulókkal foglalkozók nap mint nap szembesülnek azzal, hogy a gyorsabb információáramlás, a segítő szándék jobb összehangolása nagyságrendekkel eredményesebb szociális munkát tenne lehetővé. Az elesettek egyre gyarapodó száma, a krízishelyzetek mind több családot érintenek - fogalmazott Kiss József koordinátor.

Azt már a szintén koordinátorként tevékenykedő Alt Norbert mondta el, hogy hamarosan átadják a hálózat koordinációs irodáját a Béke sugárút 67. szám alatt, ahol tagszervezeteik kapnak segítséget működésükhöz, munkájukhoz. A www.civilsegitok.hu weboldalon nemcsak a hálózati tagszervezetek hétköznapi működéséről, terveiről lehet információkat szerezni, hanem online felajánlásokat is lehet tenni.

forrás: Cs.Á.; Békés Megyei Hírlap; 2008. december 20.


 Pályázat a népművészeti hagyományok éltetésére

A Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében gyermek és ifjúsági pályázatot hirdet. A meghirdetők a Dél-alföldi régióban élő, 25 évnél nem idősebb fiataloknak, általános és középiskolai diákoknak a néprajzi tájegységekre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített alkotásait várják A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, osztály) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. A pályázat díjazása korosztályonként történik, gyermek, illetve ifjúsági kategóriákban. A bíráló bizottság korcsoportonként az alkotóközösségeknek és az egyéni alkotóknak I. ,II. ,III. díjat ad ki. A beküldési határidő: 2009. január 15. Számos, a támogatók által felajánlott különdíjat osztanak ki a pályázók között.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2009. január 02.


 Új partnerekre talált az orosházi roma alapítvány

Mire jó egy weboldal? Arra, hogy azonos célokért dolgozó civilek egymásra találjanak. Az orosházi Phrahla Testvérek Alapítvány vezetőjével, Rajkiné Hichsi Máriával is így tudott megismerkedni a város testvértelepülésén működő Zombai Romákért Egyesület és a Zombai Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Kapcsolatfelvételüket pedig egy zombai gasztronómiai fesztiválra időzítették. - Boros Ferenc és Szancsik Mária ottani cigány vezetők hívtak, szeretnénk a jövőben közös programokat, pályázatokat készíteni - mondta Rajkiné Hichsi Mária. - Városi szinten remek az együttműködés, itt a lehetőség, hogy a romák is aktivizálják magukat

forrás: Cs.I.; Békés Megyei Hírlap; 2009. január 05.

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB