spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. december arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2008. december 14.

Szakmai információs nap Békésen és Mezőkovácsházán

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete - partnerségben a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Kulturális Irodájával, a Békés Városi Kulturális Központtal, a Kalocsa Róza Kht.-val, szakmai információs napot szervezett a közművelődési intézmények és a kulturális, település-közösségfejlesztő civil szervezetek vezetőinek Békésen, illetve Mezőkovácsházán december 9-én és 10-én.

Mindkét helyszínen a nonprofit menedzsmentről, a közösségfejlesztés szerepéről, az intézmények és civilek közötti együttműködésről, a civil pénzgyűjtési technikákról, valamint a kulturális honlapok kínálatáról és a virtuális közösségi terek lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a résztvevők. Az tájékoztatók után az előadók konzultációt is tartottak az elhangzottakról, a kulturális, civil terület aktuális kérdéseiről, eseményeiről. 
 


Turisztikai Konferencia Kötegyánban

December 8-án került megrendezésre Kötegyánban az a Turisztikai Konferencia, melynek a művelődési ház adott helyet. A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület és Kötegyán Község Önkormányzata által szervezett programot Ungvári Mihály, a baráti kör elnöke nyitotta meg. A kulturális turizmus helyzetéről, kitörési lehetőségekről Dombi Ildikó, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Kulturális Irodájának vezetője tartott prezentációt. Pocsajiné Fábián Magdolna, a Megyei Civil Szolgáltató Központ szakmai vezetője a közösségi összefogásról, a helyi társadalom és a civil szervezetek turisztikai tevékenységben betöltött szerepéről beszélt a jelenlévőknek. „Falusi és lovas turizmus a Dél-Alföldön” címmel Gulyás Péter, a Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója tartott prezentációt, míg Glózik Klára , a Békés Megyei Tourinform Iroda vezetője, a falusi szálláshelyek minősítési rendszerét mutatta be.

A résztvevők a helyi művészek munkáiból egy kiállítást is megtekinthettek, amelyet Mészáros Zsuzsa, a Munkácsy Emlékház vezetője nyitott meg.

A Turisztikai Konferencia műhelybeszélgetéssel zárult.

 


Település-közösségfejlesztés „más szemmel!”

A helyi társadalom-közösségfejlesztés témakörben szervezett szakmai programot a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete december 3-án a Szlovák Kultúra Házában civil szervezet vezetőknek, valamint az ország különböző területéről érkezett közösségfejlesztőknek. A tanácskozáson Nagy Erika, geográfus, a MTA RKK tudományos főmunkatársa „A városfejlesztés új irányelvei Európában és Magyarországon” címmel tartott előadást. Markó Balázs, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának főiskolai adjunktusa a regionális építészetről és a globalizációról tartott prezentációt.

A helyi társadalom fejlesztés problémakörét a résztvevők jelen esetben az építész szemével láthatták. Az elhangzott témákat és a felmerülő kérdéseket műhelybeszélgetés keretében vitatták meg a jelenlévők.

 


 A cseh rock zene meghódította Sarkadot

2008. november 22.-én a „SaRocK”-ban, azaz a Sarkadi Rock Klubban adott koncertet a Csehországban méltán népszerű Silent Stream of Godless Elegy. A klub szervezői és látogatói is izgatottan várták a koncertet, hiszen évek óta nem járt külföldi együttes a hajdúvárosban. A szervezők a szolnoki Octóber együttessel közösen hívták meg a cseh bandát, akik a PANKKK program keretében cserekoncerten jártak a jászsági megyeszékhelyen. Igazi, tapasztalt zenészek érkeztek a Sarockba, hiszen több mint tíz éve, kisebb változásokkal bár, de ugyanez a formáció aratja a babérokat Csehországban. Hazájukban nagy elismerésnek örvendenek, melyet jól mutat, hogy két alakalommal elnyerték a cseh Grammy-díjat hard'n'heavy műfajban. Először 2000-ben, a Themes című albummal, 2004-ben pedig a Relic Dances korongjukkal. Több nagy fesztivál résztvevői voltak eddig, amelyeken együtt zenélhettek többek közt az Anathema és a The Gattering együttesekkel. A saját maguk megfogalmazása szerint „etno metál” zenét játszó együttes különlegessége, hogy zenéjükben a klasszikus rock hangszereken (basszus- és akusztikus gitár, dob, énekhang) kívül megjelenik a hegedű és a cselló összetéveszthetetlen hangja. Az együttes korábban már meghódította Németországot, Hollandiát, Belgiumot, Ausztriát és Svájcot, most pedig a magyar, azon belül is a Sarkad és környékbeli közönség szívébe lopta be magát a cseh népzenei dallamokat a hard rockkal ötvöző együttes.

Nagy Richárd


 Szent Márton napi Borhét Szlovéniában

November közepén egy lelkes kis kamuti csapat részt vett egy szlovéniai szervezeteket megismerő, rendezvényeket magába foglaló tartalmas, sok tanulsággal bíró héten.

A mi vidékünkön ugyan a bor nem tartozik a vidék meghatározó termékei közé, mégis sokat lehetett tanulni: rendezvények vannak már az iskolákban is, a felnövekvő nemzedékben ugyanis tudatosítani illik, hogy miből lehet az adott vidéken megélni!

A csoport útja Lendván a magyar –szlovén két tannyelvű gimnáziumban kezdődött, majd másnap Ljutormer főterén felállított fesztiválsátorban az óvodásoktól a nyugdíjas kórusig mindenki együtt ünnepelt.

Ljutomertől csupán néhány kilométerre található Jerusalem nevű csöppnyi település, amely környékén hihetetlen meredek domboldalakon (egyik résztvevő szerint: „nekünk ez már hegy”) szőlősorok sokasága kígyózik. Az elmondások szerint itt szüretkor kicsik és nagyok együtt szüretelnek. A végeláthatatlan sorok és a kiadós lejtő ill. emelkedő láttán lett elképzelésünk a munka nagyságrendjéről. Az évközi munkákról pedig még szó sem esett.

A kamuti csoport a Szt. Márton nap köré szervezett különböző rendezvényeken néptánccal színesítette, a meghívók programjait és a korábbi kapcsolatokat újabbakkal sikerült színesíteni. Így Semic nevű falu új, alig egy év alatt felépült, hatalmas művelődési házának avatóján a helyi néptánc csoporttal közös avató műsort adtak a kamutiak, majd késő estébe nyúló baráti rendezvényben lehetett részük. Nem Márton napi lúd sült, hanem az ottani szokás: savanyú káposztával sül bármi füstölt hús. Ez esetben ez füstölt kolbász volt.

Semic táncosai jövőre Kamutra látogatnak, várhatóan a ljutomeri Tambura Zenekar is.

A kulturális együttműködéseken kívül a csoport tagjainak számos turisztikai látványosságból is jutott a vendéglátóknak hála jártak a Postojna barlangban, a Bledi és Bohinj-i tónál, s Ljubljanában is.

A program részben Kamuti Faluvédők Egyesületének az NCA Nemzetközi Kollégiumának pályázatán elnyert összegből, részben a szlovéniai oktatási és kulturális minisztérium támogatásainak köszönhetően valósulhatott meg.

Kamut korábbi nemzetközti kapcsolatai ezennel is tovább bővültek.

Földesiné Püski Mária

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB