spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. december arrow AKTUÁLIS
AKTUÁLIS
2008. december 14.

FELHÍVÁS CIVIL SZERVEZETEK SZÁMÁRA

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) a Békéscsaba közigazgatási területén tevékenységet kifejtő civil szervezetek adataiból álló nyilvántartást hoz létre. A nyilvántartás célja, hogy a Hivatal valós képet kapjon a város területén aktívan tevékenykedő civil szervezetek köréről, és ezáltal elősegítse az önkormányzat és a civil szféra közötti kommunikációt. A nyilvántartás nagy szerepet játszik Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) a civil szférával kapcsolatos stratégiájának kialakításában, ugyanis az Önkormányzat elsősorban az adatbázisban szereplő szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat tartja szem előtt az önkormányzati feladatellátás során.

Azok a szervezetek, amelyek azt kifejezetten kérik, a város honlapján szereplő civil adatbázisban is feltüntetésre kerülnek, hogy szolgáltatásaik a lakosság minél szélesebb körében elérhetővé váljanak.

A nyilvántartásba való felvétel az erre kialakított formanyomtatványon kérelmezhető. A formanyomtatvány letölthető a www.bekescsaba.hu honlapról, illetve személyesen vagy elektronikus úton is kérhető az alább megjelölt személytől és címen.

A nyilvántartással kapcsolatos további felvilágosítás az alábbi személytől és helyen kérhető:

Dr. Pomázi Orsolya; társadalmi kapcsolatok referense

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. (117. iroda)

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ; Telefonszám: 66 / 452 – 252 / 1185

A civil szervezetek városi nyilvántartásába történő felvételre vonatkozó, kitöltött formanyomtatványt a fent megjelölt címre kell eljuttatni postai úton vagy személyesen.

forrás: www.bekescsaba.hu

 


 

ÖTLET PROGRAM

 

2008-ban a SZITI Egyesület nyerte el az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott ÖTLET Programot, így egyesületünk lett a dél-alföldi régiókoordináló szervezete. Az ÖTLET program hazánkban elsőként indult hosszú távú önkéntes program.

A program küldetése, hogy a 18 és 26 év közötti, valamint a 45 év feletti, tartósan álláskeresők munkaerő-piaci esélyeit növelje.

A program a munkatapasztalattal még nem rendelkező fiataloknak lehetőséget biztosít a tapasztalatszerzésre, egyéni fejlődésre, a 45 éven felüli, tartós álláskeresőknek segít a munkaerő-piacra visszailleszkedni, a tartós munkanélküliség következtében elvesztett önbizalmukat visszaszerezni továbbá képzésben, átképzésben részt venni.

A program során az álláskeresők 10 hónapon át végeznek önkéntes tevékenységet különféle civil, önkormányzati és egyházi szervezeteknél, intézményeknél.

A programra minden félnek pályáznia kell.

Fogadószervezetek jelentkezési határideje: 2009. január 9.

Önkéntesek jelentkezési határideje: 2009. január 23.

Az önkéntes szolgálat kezdete: 2009. március 1.

Várjuk jelentkezésüket!

További információ kérhető a SZITI Egyesületnél a 62/420-310-es telefonszámon, illetve a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen.

Netrekészen, egyre többen

Aktív közösségek – aktív internethasználat

Kapcsolattartó szervezet: Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

Hajnal Edit; telefon:66/449-222; e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

-         Információk gyorsan, olcsón, hatékonyan?

-         Távmunka lehetőség, vagy éppen tanulás otthonról?

-         Kapcsolattartás távol élő szeretteinkkel, rokonainkkal, vagy másik városban, sőt másik országban tevékenykedő munkatársunkkal?

-         Minden, ami internet és számítógép nélkül ma már nem elérhető!

-         Szinte nincs ma már az életünknek olyan területe, amelyben ne lehetne segítségünkre az internet, sőt ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy lépést tartsunk a világgal.

Ezt ismerte fel a NETREKÉSZ program alapítója és támogatója a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

A NIOK Alapítvány az országos CISZOK hálózattal közösen pályázott és nyerte el a NETREKÉSZ támogatását. A program keretein belül civil szervezeti munkatársak és ügyfeleik vehetnek részt informatikai témájú rendezvényeken, klubalkalmakon szerte az országban. A program elsődlegesen az idősebb korosztály igényeit tartja szem előtt.

Az Aktív közösségek – aktív internethasználat elnevezésű programban rendezvények, klubfoglalkozások keretében tanulhatnak, gyakorolhatnak és cserélhetnek tapasztalatot az érdeklődök, akik szeretnénk IT ismereteiket bővíteni, fejleszteni, vagy éppen csak első lépéseiket teszik a digitális világhálóval való ismerkedésükben. Ehhez jelen pillanatban a Civil Szolgáltató Központok Országos Hálózata által működtetett, a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programja által is támogatott megyei Közösségi Technológiai Központok (KTK) adnak helyszínt szerte az országban minden megyében. A programhelyek száma 2009 folyamán új partnerek bevonásával bővül, így egyre több helyszín áll, a fejlődni, tanulni vágyók rendelkezésére.

Az információk naprakészen követhetők a www.ecivil.hu oldalon, sőt az aktív és leendő résztvevők maguk is ajánlhatnak témákat, ötleteket azzal kapcsolatban, hogy miről szeretnének tanulni, vagy miben szeretnének tovább fejlődni. A fenti oldalon nemcsak a rendezvények, klubok témájáról, időpontjáról és helyszínéről is tájékozódhatnak az érdeklődők, de lehetőségük van egymással megosztani tapasztalatikat, véleményüket is.

A klubok és rendezvények 2008 tavasza óta zajlanak, egyre nagyobb népszerűséggel. A sok-sok résztvevő, (fél év alatt több mint ezer) számos örömteli élményt osztott már meg a szervezőkkel. Civil szervezetek itt ismerkedtek meg egymással, majd újdonsült tudásukkal felvértezve közösen pályáztak. Volt olyan egyedül élő nyugdíjas nagymama, aki az itt szerzett új ismereteknek köszönhetően tud ma már levelezni az unokájával, de találkoztunk már olyan könyvelővel is, aki pl. táblázatkezelés ügyében nálunk kapott remek ötleteket és tippeket.

A klubokat vezető trénerek mindig hangsúlyozzák: ma már elkerülhetetlen, hogy valamilyen szinten ne értsen valaki a számítógépekhez és az internethez, hiszen annyi mindenhez szükséges az életünkben. Elmondásuk szerint elsősorban az idősebb, nyugdíjas korú látogatók vesznek részt a képzéseken, hiszen nekik igen nagy lehetőség az ingyenes, nyitott alkalmakon való részvétel. De megfordult már nálunk fiatal és középkorú tanulni vágyó is, civilszervezeteknél dolgozó munkatárs, vagy más szektorból jövő érdeklődő.

2009-ben is tovább folytatódik a program, így most sem késő jelentkezni.

Információk a www.ecivil.hu oldalon, vagy a megyei Civil Szolgáltató Központok elérhetőségein.

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete; (Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ)

5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. (tel.: 66/530-207, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , honlap: http://civilek.csabanet.hu)

 


 

Pályázatíró tréning

A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület, a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával, 2009. január-február hónapban 30 órás pályázatíró képzést szervez elsősorban nonprofit szervezetek tagjai, képviselői számára.

A képzés gyakorlatcentrikus, a DARKE által kiadott tanfolyam-részvételi igazolással zárul. A képzés tervezett időpontjai: 2009. január 23-24.,30-31., február 6. (A képzés péntekenként 13.00-18.00 óráig, szombatonként 9.00-14.00 óráig, alkalmanként 6x45 percben valósul meg.) A képzés helyszíne: Békéscsaba, Tégla Közösségi Ház, Orosházi út 32.

A képzésen való részvétel 5 000 Ft-os részvételi díj befizetésével történik, melyet a küldő szervezet is téríthet. A befizetésről számlát állítunk ki.

Jelentkezés, információ: Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület (Kölcseyné Balázs Mária), Békéscsaba, Orosházi u. 32. e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 


 

Júliustól át kell alakítani a közhasznú társaságokat

A jövőre megszűnő közhasznú társaságok átalakítása komoly adózásbeli változással is jár. Megszűnik az általános kedvezmény és jövőre megbontottan kell bevallást készíteniük az érintetteknek.

Júliustól gyökeresen átalakulnak a közhasznú társaságokra vonatkozó szabályok, megszűnik ugyanis ez a besorolás. A gazdasági társaságokról szóló törvény két évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy a közhasznú társaság mint cégforma 2009 júliusától megszűnik. A jogszabály életbe lépése óta egyébként már nem is lehet kht.-t alapítani, jövőre viszont minden még működő vállalkozásnak át kell alakulnia nonprofit gazdasági társasággá. Nonprofit társaság bármilyen cégformában működhet, a lényeg az, hogy a nevében jelezni kell: nem profitérdekelt társaságról van szó. A változás azt is maga után vonja, hogy nem lehet automatikusan közhasznú és kiemelten közhasznú besorolást kapni, ahhoz ugyanis speciális feltételeknek kell megfelelni. Ezzel együtt módosul a nonprofit társaságok adózása is, erről hétfőn tartott zárószavazást az országgyűlés. Alapvetően a nonprofit cégek elveszítik mostani adómentességüket. Csak akkor részesülhetnek ezek a társaságok adómentességben, ha rendelkeznek közhasznúsági besorolással. Eddig azon múlt, hogy közhasznú vagy kiemelten közhasznú volt egy vállalkozás, hogy mi szerepelt a tevékenységi körében. Júliustól viszont ez az általános kivételezés megszűnik, és a közhasznúságot végeredményben ki kell érdemelni. Ha egy cég nem szerzi meg a besorolást, akkor elveszíti a kedvezményeket, vagyis az általános szabályok szerint kell társasági és ebből következően egy sor más adót is fizetnie. Ebből azonban az is következik, hogy jövőre mindenképp külön kell kezelnie egy ilyen társaságnak az első és a második félévet, hiszen júliusig mint közhasznú társaság adózik, júliustól viszont az általános szabályok vonatkoznak rá.

Kétféleképpen járhatnak el ezek a cégek mind a társasági adó, mind a helyi adók esetében. Egyrészt kettébonthatják az évet a naptári napok alapján - adott napig közhasznú, azt követően nonprofit társaságként adózva, másrészt arra is lehetőség nyílik, hogy közbülső mérleg elkészítésével válasszák szét a kétféle működést. Meg kell jegyezni, hogy azoknak a társaságoknak, amelyek nem szereznek közhasznúsági besorolást, az adóalapjukat meg kell növelniük a saját tőke adómentes összegével. Vagyis nem lehet felhalmozni vagyonokat a cégekben abban a reményben, hogy megúszható lesz az adófizetés. Fontos, hogy a nonprofit gazdasági társaságoknak bizonyos adókat nem csupán júliustól számolva kell megfizetniük, hanem a teljes adóévre - vagyis a közhasznú társaságként eltöltött fél év után is. A társasági adóra ez nem vonatkozik, a különadóra viszont igen. Emellett az innovációs járulékot is egész évre kell megfizetni és az éves elszámolású iparűzési adót is a teljes évre kell a nonprofit társaságnak kiszámítania.

A közhasznú társaságok is fizetnek

Azért a közhasznú társaságok sem maradnak érintetlenül. A jogszabály ugyanis jelentősen szűkíti a nekik járó kedvezményeket. Az idén még minden helyi adó alól mentesülnek, ha egyébként társaságiadó-fizetési kötelezettségük nem keletkezik, jövőre azonban ez a mentesség kizárólag az iparűzési adóra vonatkozik majd, a többit, így például a kommunális adót meg kell fizetniük. Az általános személyi illetékmentesség is csak abban az esetben jár majd, ha az előző évben nem volt társaságiadó-fizetési kötelezettsége a társaságnak.

forrás: www.nonprofit.hu

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB