spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. október arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2008. oktĂłber 16.

Új kihívások, bevált módszerek közösségfejlesztők munkájához

A település és közösségfejlesztő munka helyzetéről tárgyaltak a hétvégén Békés megyei szakemberek Kétegyházán. - A közösségfejlesztők bentlakásos továbbképzésén tájékoztatást adtunk a település és közösségfejlesztő munka aktuális helyzetéről, az új kezdeményezésekről. Emellett szó volt a helyi meglévő problémákról, a közösségfejlesztés jól bevált módszereiről és a legújabb pályázatokról - tájékoztatta lapunkat Kresák Anna koordinátor. Az egybegyűlteknek dr. Vercseg Ilona, a Közösségfejlesztők Egyesülete tiszteletbeli elnöke tartott előadást a közösségfejlesztés új kihívásairól, a gyakorlatban bevált jó módszerekről. A munkaügyi minisztérium és a Békés megyei közgyűlés által is támogatott rendezvényre jó néhány térségbeli településről érkeztek vendégek, többek között Pusztaföldvárról, Okányból, Békésről, Battonyáról.

forrás: Cs. Á., Békés Megyei Hírlap; 2008. szeptember 22.


 

Alapítványi támogatást kapott egy lőkösházi diák

Nehéz körülmények között élő, tehetséges fiatalok támogatására kiírt pályázaton szerepelt sikerrel a Közalapítvány Lőkösházért. Az egyik mobiltelefon-társaság hirdette meg a szóban forgó pályázatot. - A kiíráson 190 ezer forintot nyertünk, amiből vehettünk egy laptopot, 40 ezer forint értékű könyvcsomagot, valamint asztali számológépet - tájékoztatta lapunkat Tóthné Turai Piroska, a közalapítvány elnöke. - Ezeket az eszközöket tegnap adtuk át a minden kritériumnak megfelelő, lőkösházi Virágh Kingának.

forrás: Cs.Á.; Békés Megyei Hírlap; 2008. szeptember 23.


A nagycsaládosok régiós feladatait önkéntesek segítik

Az orosházi nagycsaládosok egyesülete az idén hat pályázatból igyekezett forrásokhoz jutni. Hárommal nyertek. Szilágyiné Bella Margit elnök elmondta, arra is nagyon büszkék, hogy újabb három esztendőre ők lehetnek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) a régiós központja a Dél-Alföldön. (A NOE áprilisban írt ki pályázatot 7 régióközpont működtetésére és a régiós titkárok személyére.) - Három pályázó közül mi nyertünk - mondta Szilágyiné Bella Margit. - A régió titkára és ezzel együtt az országos egyesület alkalmazottja Benedek Szilvia lett. Szükségünk van önkéntesekre.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008. október 2.


  

Előteremtik a pénzt, ha roma gyerekeknek kell

A Phrahla Testvérek Alapítvány 2003 óta táboroztat fiatalokat. Programsorozatukat minden évben a roma kultúra megismeréséhez kötik. Az idei táborukban cigány mesefeldolgozásokat, drámajátékokat kezdeményeztek. Játszóház, gyopárosi fürdőzés, budapesti kirándulás is színesítette napjaikat. - Az orosházi nagycsaládosoktól kaptunk sátrakat és telket, így jutottunk el Mindszentre, ahol 3 napig főztünk bográcsban, sütöttünk szalonnát, tábortüzet raktunk. Rendkívül élvezték a gyerekek a Tiszát - sorolta élményeiket Rajkiné Hichsi Mária romamenedzser, akit két anyuka is segített. Így a többi szülő is nyugodt volt, mindenki tudta, a gyerekek jó kezekben vannak. A gyerekeket a tábor zárásaként a szervezők megajándékozták a gyermekkönyvtárban szervezett játszóházi program keretében. Az integráció szép példája ez a kezdeményezés, mert Rajkiné elmondta, a roma gyerekekhez sok magyar is csatlakozott az idén. Számuk évről évre gyarapodik.

forrás: Cs. I., Békés Megyei Hírlap, 2008. október 6.


Fák telepítésére, a pósteleki park védelmére nyertek pénzt civilek

Két megyei környezetvédő szervezet nyert a szakminisztérium "Zöld Forrás" pályázatán. A zöld kör 1,6 millió forintot kap arra, hogy interjúkat készítsen önkormányzatokkal energiagazdálkodásáról, és további hatszázezer forintot zöld információs pontok működtetésére, létesítésére. A Körös Klubnak 1,1 millió forint támogatás jár a pósteleki emlékpark védelmére és arra, hogy Dombegyházon fasort telepítsenek, és 715 ezer biológiatanárok továbbképzésére. Egy Szolnok megyei szervezet, a Nimfea is nyert pénzt, hogy Észak-Békésben kampányoljanak a biomassza mellett. A Zöld Forrás pályázat Békés megyei nyertesei: Békés Megyei Zöld Kör 1 648 400 Ft; Körös Klub Természet-Környezetvédő Társadalmi Szervezet 1 648 400 Ft; Körös Klub Természet - Környezetvédő Társadalmi Szervezet 1 125 000 Ft; Békés Megyei Zöld Kör 600 000 Ft; Nimfea Természetvédelmi Egyesület 589 000 Ft.

forrás: F. G. K., Békés Megyei Hírlap, 2008. október 08.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB