spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. október arrow KÉPZÉS, KONFERENCIA, RENDEZVÉNY
KÉPZÉS, KONFERENCIA, RENDEZVÉNY
2008. oktĂłber 16.

Városi Ifjúsági Parlament és megyei diákönkormányzati fórum

2008. október 15.

Békéscsaba, Ifjúsági Ház

Program

07.30 - 07.50              Megérkezés, regisztráció (Ifjúsági Ház előtere)

08.00 - 08.20              Plenáris ülés  (nagyterem)

Megnyitó

Köszöntőt mond:

-         Zanócz Szilvia, a Diákönkormányzat segítő pedagógusok munkaközösségének elnöke

A rendezvényt megnyitja:

-         Hanó Miklós, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

A 2008. március 19-i VIP óta eltelt időszakot értékeli:

-         Varga Tamás ifjúsági referens

A Körös körül ifjúság – a Békés Megyei Ifjúsági Szolgáltató Központ projektet bemutatja:

-         Ujj Éva, a Diáktanya vezetője

08.35 - 12.30              Szekcióülések (a termekről információ a helyszínen)

 

 

1. Értünk-velünk…

Beszélgetés a Regionális Ifjúsági Stratégia kapcsán. A stratégia elolvasható: http://darke.csabanet.hu/dokumentumok/2008/ris.pdf

Vezeti Kölcseyné Balázs Mária főiskolai-tanársegéd, ifjúságsegítő szakember

Vendég: Vajda Árpád, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője

Általános és középiskolások, ifjúsági szervezetek is jelentkezhetnek.

 

2. Élhető város

Az évek óta népszerű szekcióban azt vizsgáljuk, a fiatalok számára mitől jó, élhető egy település. Kérjük, hogy a szekcióba jelentkezők készüljenek városuk 2 perces bemutatására: szerintetek milyen értékei vannak a településnek, mit mutatnátok meg az oda érkezőknek (ha ennek technikai igénye van, pl. projektor, laptop, tábla… jelezzétek a jelentkezési lapon a szekciónál). Hozzatok kiadványokat, prospektusokat is a településről, rendezvényeiről!

Vezeti: Nagy Istvánné (Zsóka néni) ifjúságsegítő

Általános és középiskolások, ifjúsági szervezetek is jelentkezhetnek.

 

3. Ifjúság és közélet

Közélet az iskolában? Közélet iskolán kívül? Diákként mit tehetek, mibe és hogyan szólhatok bele? Egyáltalán, ki kíváncsi a diákok, fiatalok véleményére?

Vezeti: Szabó Enikő ifjúságsegítő, ifjúsági szakértő

Általános és középiskolások, ifjúsági szervezetek is jelentkezhetnek

4. Ami a pontszámok mögött van (szervezés alatt)

Középpontban az érettségi és a felvételi (csak középiskolásoknak).

5. Kamasz szerelem

Interaktív témafeldolgozás a Passsz Kortárs Segítő Csoport önkénteseivel

A VIP-ig ajánljuk figyelmetekbe: www.passsz.eoldal.hu

Csak középiskolásoknak, a létszám korlátlan

6. Suliújság (szervezés alatt)

A szekcióban utána járunk, hogy a megyében milyen diáklapok működnek, ezek milyen színvonalúak, milyen segítségre van esetleg szükségük, amit a továbbiakban megyei szinten megszervezhetünk. A lapok készítői találkozhatnak egymással, s elindulhat egy hálózati együttműködés is. A résztvevők hozzanak magukkal minél több lapszámot, lehetőleg több példányban.

Általános és középiskolások, ifjúsági szervezetek is jelentkezhetnek

 

7. Garabonciás Napok

Várjuk azokat a diákokat, akik diákpolgármester-jelöltek, kampányfőnökök, zsűritagok, stábtagok voltak a szeptemberi Garabonciás Napokon.

Résztvevők a fent megnevezettek (30-40 főig 1 csoportban, e fölött 2 csoportban lesz megtartva a szekció)

8. Diákönkormányzat segítők fóruma

Kell egy csapat, de kell egy elég jó felnőtt segítő is. Milyen az „elég jó” segítő? Köztes helyzet: a dök-segítő szerepe az intézmény életében. A dök feladata, szerepe az iskola, kollégium életében: mitől marad formális, mitől lesz élő a diákszervezet?  A törvényben adott jogok és lehetőségek mennyiben vannak szinkronban a diákok életkorával, vágyaival, érdekeivel?

Vezeti: Skultétiné Barna Anita, a békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola igazgatója

A felnőtt segítőket várjuk ebbe a szekcióba.

12.00 - 13.00              Svédasztalos ebéd az Ifiházban a „Keri” tálalásában (nagyterem előtere)

13.00 - 14.00              Záró plenáris ülés és fórum Békéscsaba Önkormányzatának 35 év alatti képviselőivel (nagyterem)

14.00                           Zárszót mond Vajda Árpád, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Dél- alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője

A Városi Ifjúsági Parlamenten való részvétel ingyenes!

Szervezők: Ifjúsági Ház Patent Diákirodája, Diákönkormányzat segítő pedagógusok munkaközössége, Békéscsabai Diákönkormányzat

További információ kérhető Zsótér Máriától a következő telefonszámokon: 66/449-222, 20/377-19-60.

 

 


„Hálózatépítés, civil szervezetek segítése”

információs nap Sarkadon

A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület tisztelettel értesíti a civil szervezeti vezetőket, hogy

2008. október 17- én 13. 30-kor a sarkadi Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtárban „Hálózatépítés, civil szervezetek segítése” címmel információs napot tart.

Program:

            1. Nonprofit menedzsment

Előadó: Dombi IldikóBékés Megyei Tudásház és Könyvtár Kulturális Iroda vezetője

2. Civil pénzgyűjtési technikák és módszerek

            Előadó: Hajnal Edit – Csabai Civil Iroda vezetője, CISZOK koordinátor

3. A helyi lakosok aktivizálásának módszerei a közösségfejlesztés eszközeivel

Előadó: Pocsajiné Fábián Magdolna - Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára

            4. A sarkadi kistérség aktuális hírei

                        Előadó: Gulyás ImreSarkad Kistérségi Koordinációs Osztály vezetője

            5. Civil szövetségek létjogosultsága

Előadó: Ambrus Szilvia – Szeghalom, HVI - irodavezető

További információ: Torzsa Ibolya, Kötegyáni Baráti Kör Egyesület;

Tel./fax:66/278-354; E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 


 

IX. Civil Börze

A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége immár kilencedik alkalommal rendezi meg Békéscsabán a Civil Börze nevű rendezvényét 2008. november 21-22-én (pénteken és szombaton) az Ifjúsági Házban (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 1.).

A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a főként Dél-alföldi régióban található civil szervezetek bemutatkozására, az egymás közti kapcsolatok megteremtésére, s hogy rámutasson e társadalmi szféra jelentőségére a közösségi és kulturális értékek ápolásában. A kétnapos programban a különböző szakmai előadások, kiállítások, társas-, kézműves foglalkozások és előadó-művészeti produkciók kellemes és hasznos időtöltést biztosítanak mind a civil szférában szakmailag érdekeltek, mind a pusztán kikapcsolódni vágyó felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A rendezvény lebonyolításában és szervezésében nagy szerepet kapnak a Szövetség tagszervezetei, akik lelkes és segítőkész munkájukkal járulnak hozzá a IX. Civil Kulturális Börze sikeres megvalósulásához és magas színvonalához.

További információ: Tel./Fax: 66/451-163, mobil: 70/408-7021

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Honlap: http://www.civilszovetseg.hu

forrás: www.civilszovetseg.hu

 


 

Felhívás céges-civil együttműködések jó példáinak bemutatására

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat és a Magyar Adományozói Fórum (www.donorsforum.hu) közös kutatást végez cégek és gyermek, illetve ifjúsági szervezetek között megvalósult együttműködések feltárása, dokumentálása és elemzése céljából. Az együttműködési projektek beszámolóinak dokumentálása megadott szempontrendszer alapján történik maximum 2 oldal terjedelemben, melynek részletei megtalálhatóak a www.mobilitas.hu/vallalatifelelossegvallalas oldalon. A legkreatívabb és leginnovatívabb együttműködések beküldőit egy meglepetés helyen és időpontban fogjuk díjazni.

A beszámolókat Kátai Brigitta várja legkésőbb október 27-ig a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre.

A beküldött projekteket közkinccsé téve reméljük, hogy számos új kapcsolat és együttműködés indul el az ifjúsági szervezetek és a vállalati szféra szereplői között.  

forrás: www.mobilitas.hu

 


 

A vállalkozói és a civil szféra összefog – 1. rész

- Több mint 42 millió forint támogatást nyújt a MOL Gyermekgyógyító program -

A MOL Új Európa Alapítványa 2008-ban negyedik alkalommal hirdette meg, a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító” program pályázati kiírását. A pályázatokat élmény- és művészetterápiás programok támogatására nyújthatták be olyan nonprofit szervezetek, amelyek krónikusan beteg (onkológiai, emésztőrendszeri, mozgásszervi beteg, pszichiátriai kezelésben részesülő) vagy fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációjával és fejlesztésével foglalkoznak.

A pályázatokat július 4-ig lehetett benyújtani a részletes szakmai programok, elképzelések ismertetésével. Összesen 60 szervezet nyújtott be közel 100 millió forintos támogatási igényre pályázatot.

A kuratórium döntése értelmében összesen  32 szervezet kapott támogatást ebben az évben 42,5 millió forint értékben. Támogatott programok tudnak megvalósulni a főváros mellett Pécsett, Szombathelyen, Kisvárdán, Nyíregyházán és Szegeden.

Az immár negyedik éve futó programban sok a visszatérő pályázó, akik eddigi tevékenységükkel bebizonyították, hogy méltóak a további támogatásra. A legtöbb program az egész éven átívelve, pontosan meghatározott betegcsoport számára, utánkövetéssel történik, képzett szakemberek vezetésével. Az éves programokat nyári táborok teszik teljessé.

A krónikusan beteg gyermekek esetében a hosszabb kórházi tartózkodást igénylő kezelés elszigetelődésükhöz vezet. Elszakadnak hagyományos családi-baráti környezetüktől, elveszítik mindennapi támpontjaikat. A pszichés állapot romlása sok esetben a betegség tüneteinek súlyosbodását is eredményezi. A művészeti- és élményterápiás programok hozzásegítik őket a betegség okozta negatív hatások, élmények feldolgozásához és elősegíthetik gyógyulásukat.

A fogyatékkal élő gyermekek esetében a fejlesztés életprogramjuk részét alkotja. Egyes esetekben az önkifejezés, a kommunikáció segítése, az érzelmek tudatosítása lehet cél, máskor a mozgáskoordináció fejlesztése. A lovas- vagy egyéb állat-asszisztált terápiák új élményekkel gazdagítják a gyermekeket, az új környezet inspirálóan hat rájuk ugyanakkor lehetőséget nyújt a személyre szabott terápiás foglalkozások megtervezésére is.

A támogatásban részesülő szervezetekkel az Új Európa Alapítvány szerződést köt, a szervezetek a támogatást a program megkezdése előtt előfinanszírozás formájában kapják meg. A támogatást a pályázók legnagyobb része terapeuták bérjellegű kiadásaira, eszközvásárlásra fordítják.

A Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító program 2005 óta összesen 118 szervezet támogatásával közel 45.000 gyermekhez és családjaikhoz jutott el, a támogatások nagysága megközelíti a 165 millió forintot.

forrás: www.mol.hu

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB