spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. szeptember arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2008. szeptember 21.

 

Dolgozni 50 éves kor felett

A békéscsabai Regionális Tudáshálózatokért Alapítvány a napokban kapta meg az értesítést arról, hogy a februárban benyújtott Leonardo da Vinci partnerségi pályázaton, mint a Livornói Tartományi Önkormányzat partnere, 18.000 eurót nyert a „Dolgozni 50 éves kor felett” című projekttel.

Érdekesség, hogy amíg Magyarországon sokan kénytelenek nyugdíjba menni, hogy átadják munkahelyüket a fiatalabb korosztályoknak, Európa fejlettebb tájain azon gondolkodnak: hogyan lehet megtartani a munkában az 50 év feletti embereket, illetve hogyan lehet rávenni a már nyugdíjba vonultakat arra, hogy visszatérjenek a munka világába. Ezekben az országokban – mint ahogy egyébként Magyarországon is – a népesség folyamatosan elöregszik. Fennáll a veszélye annak, hogy hiány lép fel a képzett és tapasztalt munkaerőből. Másrészt gazdasági-társadalmi feszültséget okoz, hogy a társadalom aktív részének egyre növekvő nyugdíjast kell eltartania.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Leonardo da Vinci szakképzési program keretében megvalósuló projektben a Livornoi Tartományi Önkormányzat, mint főpályázó és a Regionális Tudáshálózatokért Alapítvány mellett egy dán, egy angol és egy máltai felnőttoktatási intézmény vesz részt. Az öt országból álló, két éves időtartamú partnerségi együttműködés során a magyar partner „Aktív öregkor”, a dán  „Az 50 év feletti bevándorlók integrációja”, az angol „Rugalmasság a felnőttképzésben”, a máltai  pedig „A nemek egyenlősége” címmel szervez nemzetközi műhelymunkát a saját székhelyén. A találkozók között a folyamatos szakmai munka az Internet segítségével, elektronikus levelezés és interaktív honlapok segítségével történik.

Az első nemzetközi találkozó az olaszországi Livornoban lesz, ahol a közös munka szervezeti és módszertani kérdéseit dolgozzák ki a résztvevők.

Dr. Kibédi-Varga Lajos

Az RTA elnöke

www.pannonforras.hu


 

Beköszönt a civil ősszel a helyi értékek feltárása

Vannak Orosházának olyan értékei, melyeket érdemes megmutatni. Ez az elhatározás vezette a Vinculum, a helyi Rotary, a múzeum baráti körének tagjait, a Táncsics diák- és pedagógusegyesületét, hogy összefogva, a nyári kulturális programsor végeztével valamit kínáljon a városlakóknak. - Az volt a célunk, hogy a nagyvilág is a helyünkbe jöjjön. Színházra hangolva című produkcióval indítottuk a civil ősz sorozatát a hétvégén. A Madách és az Operettszínház fiatal, tehetséges színészei érkeztek Orosházára musicalrészletekkel. Az apropót egy Táncsicsban végzett diákunk adta. Czank Szilvia könyvet írt a művészekről, Csengeri Attiláról, Homonnay Zsoltról és a többiekről. Könyvbemutató és dedikálás is volt a helyszínen - sorolta a nyitóprogram részleteit Blahó János, aki elárulta, hogy a hónapokig tartó sorozatnak programfüzete is lesz. - Nyitottak vagyunk minden kezdeményezésre, mert Orosházának még nagyon sok kincse felfedezetlen - mondta a főszervező.

Cs. I. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.09.02.)


Böjte Csaba további támogatást kért TALÁLKOZÓ

 Két és fél év munkájáról adott számot az Emberöltő Alapítvány

Civil találkozót szervezett hétfőn a megyei önkormányzat támogatásával a szarvasi székhelyű Emberöltő Alapítvány. A 2005 decemberében létrehozott alapítvány vezetői azokat a társszervezeteket hívták meg a rendezvényre, akikkel jó együttműködést sikerült kialakítaniuk az elmúlt két és fél évben. Uhljár Zita, az alapítvány elnöke hangsúlyozta: büszke arra, hogy eddigi munkájuk gyümölcse mostanra beérett, s egyre többet tudnak tenni a szociális hátrányok enyhítéséért, az esélyegyenlőség megteremtéséért. Minden forrásszerzési lehetőséget megragadnak, eddig tíz pályázaton sikerült nyerniük. A szarvasiak mellett különféle formában támogatást nyújtottak a környékbeli települések lakóinak is. Közreműködtek abban, hogy az erdélyi Gyergyószárhegyen gyermekotthont nyithasson a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, melynek vezetője, Böjte Csaba is jelen volt a fórumon. A köszönet szavai mellett a nemrég átadott gyimesbükki gyermekotthon működtetéséhez kérte az alapítvány támogatását.

L. J. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.09.10.)


Erős összefogást akar az újkígyósi civil szervezet

"Összefogás Újkígyósért" néven alakult meg a közelmúltban az az egyesület, melynek tagjai a település értékeit, hagyományait ápolva akarnak dolgozni. Legfontosabb céljukként tűzték ki, hogy kapocsként működjenek a lakosság és az önkormányzat között, közös programokat megvalósítva. A közhasznú egyesület tagjai úgy vélik, hogy a helyi önkormányzat rajtuk keresztül könnyebben szerez tudomást a lakosság problémáiról, igényeiről és véleményéről. A szervezet elnökének Nagy Tibornét, elnökhelyettesének Dévényi Ildikót, titkárának pedig Susán Évát választották.

Cs. Á. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.09.11.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB