spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. szeptember arrow Konferenciasorozat a közösségi művelődés korszerű eljárásairól
Konferenciasorozat a közösségi művelődés korszerű eljárásairól
2008. szeptember 21.

A Lakiteleki Népfőiskola Csengey Dénes Vándoregyetemének Karácsony Sándor Kollégiuma

és a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete konferenciasorozatot szervezett a közösségi művelődés korszerű eljárásairól. A konferenciasorozat egyik állomása Kötegyán volt.

A művelődési házban megjelenteket Nagyné Felföldi Ilona polgármester asszony köszöntötte. Beke Pál, a Karácsony Sándor Kollégium vezetője ismertette a konferenciasorozat célkitűzéseit, eddig megvalósított programjait.

A házigazda Kötegyáni Baráti Kör Egyesület elnöke, Ungvári Mihály tájékoztatott a kötegyáni civil szervezetek településfejlesztési eredményeiről, majd átadta a szót Szabó Istvánnak. A Hajdúnánási Közösségi Ház vezetője az „Ifjúsági élet Hajdúnánáson” címmel bemutatta a helyi közösségi életet, valamint az „Okkal-Más-Okkal” Ifjúsági Egyesület tevékenységét.

A konferencia szünetében a XVI. Országos Vadászati Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti kiállítás került megnyitásra, illetőleg a helyi vadásztársaság trófeagyűjteményét is meg lehetett tekinteni.

A konferencia Monostori Éva  előadásával folytatódott, aki „Egyesület által szervezett közösségfejlesztő folyamatok Komáromban” címmel mutatta be a helyi társadalomfejlesztési programukat. A 11 éves Élettér Közösség – és településfejlesztő Egyesület ma már számos pályázatot és külföldi tapasztalatcsere utat tudhat maga mögött.

Dr. Balázsi Károly, főiskolai tanár, a népfőiskolák meghatározó szerepét hangsúlyozta, és elmondta, hogy véleménye szerint nem a földrajzi fekvés határozza meg az egyes települések lehetőségeit. Sokkal fontosabb, hogy egy adott közösség akar-e tenni valamit, mert ha „teszik, de nem tudják” az még mindig okosabb, mintha „tudják, de nem teszik”.

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) pályázatról Beke Márton, a HROD Közösségi Társadalomfejlesztő Központ munkatársa beszélt.

A „Zászlóshajó” program pályázati lehetőségeiről Fári Dorottya tájékoztatta a megjelenteket.

„A civil szervezetek prioritásai a pályázati rendszerekben” címmel Dancsházy Kinga OFA hálózati programvezető mutatta be prezentációját.

Ezt követően Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke beszélt a kis közösségek nagy erejéről.

Mondandóját a következő szavakkal zárta: „Amikor a legnagyobb a sötétség, akkor van legközelebb a világosság.”

A konferenciákon több olyan szakmai megoldásról hallhattunk, amelyeket sikerrel alkalmaznak valahol az országban, és amelyek ott a helyi társadalmi megújulás fontos részévé váltak.

A konferenciasorozat célja és szándéka az volt, hogy a meghívott települési vezetők, intézményvezetők, tanárok, népművelők, könyvtárosok, civil szervezeti képviselők megismerjék ezeket a korszerű közművelődési, közösségi művelődési, közösségfejlesztői eljárásokat, hogy alternatívát halljanak a náluk szervezett gyakorlatra.

Az összefoglalót készítette:

Szaitz Éva

a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete munkatársa

Kapcsolódó oldalak:

www.nfu.hu; www.hrod.hu; www.tka.hu; www.okmasok.hu;

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB