spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. szeptember arrow BEMUTATKOZIK A VÉGEGYHÁZI BARANGOLÓ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
BEMUTATKOZIK A VÉGEGYHÁZI BARANGOLÓ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
2008. szeptember 21.

Végegyháza Békés megye egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében – a Mezőkovácsházi mikro-régióban – található, lakosainak a száma: 1600 fő.

2007 szeptember 3-án összegyűltünk tízen, és megalapítottuk egyesületünket azzal a céllal, hogy községünk kulturális és közéletében felkavarjuk az állóvizet. Talán elmondhatjuk, sikerült.

Nem minden ment természetesen egyszerűen, de rövid idő alatt sikerült nevet szereznünk az egyesületünknek.

A magunk elé tűzött céljaink közül talán a kulturális tevékenység folytatása lett a legsikeresebb, mert ebben volt a legnagyobb űr a községben. Számos rendezvényünk bizonyította, igenis érdeklődnek az emberek, újra van igény a programokra, közösségi rendezvényekre. Nem is meglepő ez, hiszen községünkre régebben is jellemző volt a pezsgő kulturális élet.

Talán részben a mi tevékenységünknek köszönhetően is, újra mintha fellendülésnek indult volna az önszerveződő közösségi tevékenység. Gondoljunk csak az általunk „felfedezett” roma táncos gyerekekre, akiket talán érdemes lenne szervezett keretek között fejleszteni, és akik gyakorlatilag kihagyhatatlanok lettek a község kulturális rendezvényeiről. De miért is hagynánk ki őket? Hiszen ők is hozzánk tartoznak, részét képezik a falunak, igyekszünk bevonni, és nem kirekeszteni őket a község kulturális életéből. Vagy gondoljunk azokra a tehetséges fiatalokra, akikkel az általános iskola elvégzése óta most, a mi rendezvényeinken találkozhatott újra a közönség, s láthattuk, hogy az évek során mennyit fejlődtek.

Több olyan versenyt is szerveztünk, ahol mindenki szabadjára engedhette a benne szunnyadó versenyszellemet.

A közvetlen környezetünk védelmét is célul tűztük ki, és ezt a munkát is megkezdtük, sikeresen építgetve a kapcsolatokat a környező települések környezetvédő szervezeteivel. Sikerült már közös rendezvényt is szerveznünk és remélhetőleg még számos „zöld” akciót és programot tudunk lebonyolítani. Nagyrendezvényeink nem csak helyi szinten vonzottak vendégeket, de a környező településekről is sokan érkeztek.

A tevékenységünk nem lehetett volna sikeres, ha nem kapunk segítséget, és itt nem csak a támogatók anyagi segítségéről van szó. Ami nagyon fontos, és talán még a pénznél is fontosabb, az a számtalan segítő, akik önzetlenül veszik ki részüket a munkánkból, mert céljainkat a magukénak érzik. Amíg rájuk számíthatunk, nem kell attól tartanunk, hogy nem tudjuk elvégezni a vállalt feladatainkat.

És kikre is számíthatunk? Jelenleg 18 tagja van egyesületünknek, valamint 23 pártoló tag.

Itt kell még megemlíteni azt a 20-25 embert, aki önkéntes segítőként közreműködik programjaink szervezésében, lebonyolításában. Ezek közt az önkéntes segítők közt van, aki székeket cipel, mert úgy tud segíteni, s van, aki előadást tart nekünk, múzeumigazgatóként. Mindenképpen meg kell említeni azt a támogatást, amelyet a Remedium KHT nyújtott nekünk azzal, hogy rendezvényeinknek helyt adott az Idősek Klubja épületében.

De milyen rendezvényeink is voltak? Az eddigi 21 rendezvényünkön közel 1000 vendég fordult meg, óvatos becslések szerint. Rendezvényeink a közélet és kultúra csaknem minden területét megpróbálták átfogni. Négy ismeretterjesztő előadásunk, négy közéleti előadásunk, két játszóházunk került megrendezésre eddig. Reméljük hagyományt teremtettünk Végegyháza Karácsonyfájának feldíszítésével is. A Barangol a Mikulás jótékonysági akciónkon 74 gyereknek adott csomagot Mikulásunk, s az akciót 10-en segítették. A Víz világnapja alkalmából rendezett nagytakarításon 17-en tisztították meg a Száraz-ér partját.

A községi Önkormányzattal együtt szervezett Végegyházi Majális pedig legalább 300 látogatót vonzott.

Munkánk során fontosnak tartottuk a kapcsolattartást, így a Barangoló Közhasznú Egyesület a községünkben működő civil szervezetek, klubok intézmények többségével együttműködési megállapodást kötött.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni mindazoknak, akik segítőként csatlakoztak az egyesület munkájához.

 

Horváth Judit

a Barangoló Közhasznú Egyesület

elnöke

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB