spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. augusztus arrow Újraépítenék a bizalmat
Újraépítenék a bizalmat
2008. augusztus 25.

Az adományozás átláthatóságáért sürget országos összefogást több civil szervezet. Az emberi jóhiszeműséget kijátszó egy-egy,,megtévedt" csoport ugyanis pillanatok alatt képes lerombolni a többiek hitelét.

Nemrég megyénkben az Érző Szív Alapítvány keveredett országos botrányba. Ilyen és hasonló eset hazánkban évente jó ha egy tucat történik, ám a szabályosan működő és elkötelezett civil szervezetek ezreit sodorja a kabátlopás hírébe.

Hozzátesszük, méltatlanul, hiszen sokkal több a felemelő történet. Ilyen Kiss Tamásé, aki május végén veszítette el balesetben csuklóból a jobb kezét. A Tessedik-főiskola végzős hallgatójának egy hagyományőrző alapítvány sietett a segítségére. Ezzel egy időben gyűjtést kezdtek és mára sikerült előteremteni az önrészt a robotkéz megvásárlására. - Az első pillanattól mellettem álltak, lelkileg és a mindennapi ügyintézésben rengeteg támogatást kaptam. Szeptemberben pedig a művégtaggal megkezdődhet a rehabilitációm - mondta Tamás, aki alapító tagja az érte minden követ megmozgató szervezetnek. Az is igaz, a beteg és hozzátartozója a legkiszolgáltatottabb, ugyanakkor az ő sorsuk lágyítja meg elsőként az emberek szívét. A zavarosban halászók itt árthatnak a legtöbbet. Előfordult már megyénkben is, hogy a mentők nevében újraélesztő készülékre, máskor meg koraszülött mentőre kértek pénzt. Kárász László, megyei vezető mentőtiszt azt mondja, ha ilyen történik, azt a Békés Megyei Mentőalapítvány mindjárt megérzi. Jellemzően az egyszázalékos felajánlásokból 800-900 ezer forint a bevételük. A hitelükre és az irántuk való bizalomra építenek, s ez nem csak az adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetekre igaz.

Megyénk 2154 civil szervezetének csak egy része az alapítvány, így hiba lenne az átláthatóság igényét erre a területre leszűkíteni - vélekedik Pocsajiné Fábián Magdolna.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára azzal egyetért, hogy nyilvánosabb legyen a szervezetek működése, bár a közhasznúsági törvény több tekintetben ezt ma is biztosítja. Meggyőződése, hogy a legnagyobb szűrő a közvélemény. - A szervezeteknek legalább egy év kell ahhoz, hogy bedolgozzák magukat helyi szinten, s hogy az egy százalék gyűjtéséhez ismertséget szerezzenek. Ez csak a bizalmi háttér, és még nem beszéltünk arról a tudásról, ami a hálózat menedzseléséhez, a támogatások megszerzéséhez, a pályázatok figyeléséhez, megírásához elengedhetetlen - sorolta az egyesületi titkár, aki vallja mindezt, köztük a pénzszerzés technikája tanítható és tanulható. A megyei civil szolgáltató központ program keretében négyszáz civil szervezettel kapcsolatot tartó közösségfejlesztők erre is felesküdtek, s kívülük több szervezet is tett ilyen vállalást. Mivel Békés nem tartozik a tehetős megyék közé, a működést az adományokra aligha alapozhatják. A megyei civilek a bevételük 38,7 százalékát pályázatokból teremtik elő. Ez a pályázati kedv országos szinten is kimagasló, most már a hatékonyságot kell javítani Amilyen jól működtek a két háború között az önsegélyező szervezetek, ma olyan kiforratlan az adománygyűjtés és az adományozás kultúrája - vélekedik Pocsajiné Fábián Magdolna. Hivatkozhatnánk erkölcsi tartásra és értékítéletre, ám ma egyik se egységes mérce. A törvényi szabályozás lehet az, ami pontosan megmondja, mit szabad. Emellett a támogatóknak is megvan a felelőssége, hiszen a tájékozódás lehetősége ma is adott. Egyebek mellett a www.adhat.hu oldalon utánanézhetünk, mire adjuk a pénzünket. A közösségfejlesztők azt vallják, a pénzszerzés technikája tanítható és tanulható.

 

(forrás: Cs.R.; Békés Megyei Hírlap; 2008.08.04.)

 

Idén nyáron is Szanazugban találkoztak  a Békés megyei civil szervezetek vezetői

 

Augusztus 8-10 között zajlott Szanazugban az a bentlakásos  szakmai továbbképzés,

 amelyet a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szervezett civil szervezetek részére.

Az összejövetelre  Tarhosról, Békésről, Komádiból, Mezőberényből, Tótkomlósról, Okányból, Lőkösházáról, Kardoskútról, Kaszaperről, Szeghalomról, Magyarbánhegyesről, Békéscsabáról és Kamutról érkeztek résztvevők.

A megye civil szervezeteinek vezetői már hagyománynak tekintik a képzést, hiszen évek óta van egy augusztusi hétvége, amikor mindenki magával hozza a szervezeti szinten összegyűjtött sikereit, kudarcait, tapasztalatait, és megosztja a többiekkel.

A képzés első napján  – Jobbágy Mária szervezetfejlesztő vezetésével -  rövid bemutatkozással indult a délután.  Elsőként a közösségükben megélt legnagyobb sikereket és kudarcokat kellett  a jelenlévőknek kiscsoportos munkában feldolgozni.  Az okányi Fehérfolt Közhasznú Egyesület sikerként értékelte a Sarkadi Kistérségi Civil Fórumot, a civil újság írását, a pályázatíró (MNEKK) tréning lebonyolítását, amely által nyertes pályázatok is születtek, valamint a Leader projekt tervek elfogadását és az E-Magyarország Pont fejlesztését. Az Őszifény Wellness Egyesület megvalósította a regionális senior táncfesztivált.

A tótkomlósi Száraz-ér Egyesület pedig új lehetőségeket lát a Leaderben, emellett az amatőr színjátszásban is tevékenykedik. A békési Biokultúra Egyesület egy biosarkot létesített a helyi piacon, amely a sajtóban és a környező településeken is ismertséget hozott. Kaszaperen a rák betegség megelőzésének kérdéskörével  foglalkoznak a nagycsaládos egyesület tagjai, tevékenységüket régiós szintre is kiterjesztették.

A kudarcélmények is vegyesek voltak. Egyetértés a nem nyertes pályázatokkal kapcsolatosan elhangzott véleményekben volt és abban, hogy az igyekezet sokszor irigységet szül.

Ahogyan Jobbágy Mária is megfogalmazta: „az önkéntes munka sok energiát kivesz. Ha az ingyenesen végzett munkáért a sikerélmény, a társadalmi megbecsülés is elmarad, megsokszorozódik a kiégés veszélye.”

Az est Ungvári Mihálynak  - a kötegyáni Baráti Kör elnökének  – bemutatkozásával  zárult.

A résztvevők közösen megtekintették az „Adott a lelkéből a fának” című dokumentum- filmet, amely a helyi művésztelepről készült, és amelyet  a 39. Filmszemlén is bemutattak.

 

 A szombati nap előadásokkal folytatódott. Dombi Ildikó, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Kulturális Irodájának vezetője prezentációjában bemutatta a „Gyermekemet az országért” vándorkiállítást, és ezzel összekötve felvázolta egy projekt menedzselésének a folyamatait, nehézségeit.  Pocsajiné Fábián Magdolna egyesületi tikár, a Megyei Civil Szolgáltató Központ tevékenységéről, az önkormányzati és civil kapcsolatokról, a kistérségi fejlesztésekről  ,  a TEAOR számok cseréjéről, „a Közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról „  szóló törvényről és az aktuális pályázatokról adott tájékoztatást.

Kresák Anna, a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat megyei koordinátora beszámolt az elmúlt évi tevékenységről és a jövőbeni aktuális eseményekről, rendezvényekről : Állampolgári Hét, kétegyházi továbbképzés a Köztámháló tagjainak, tapasztalatcsere útja. A Nemzeti Civil Alapprogram híreit Hajnal Edit, a Csabai Civil Iroda vezetője foglalta össze. Ambrus Szilvia, a szeghalmi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője a Leader program aktuális történéseiről tájékoztatta a jelenlévőket.

Ebéd után műhelymunka következett. Bálint Andrea, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének munkatársa mutatta be prezentációjában a vállalkozói és civil  vezetői szerepek, funkciók közötti különbségeket.  Az előadást  követően a születés, a csecsemőkor, a serdülőkör és a felnőttkor szakaszában lévő szervezetek  kiscsoportokat alakítottak  és  ily módon jellemezték, hogyan is  élik meg azt a bizonyos szakaszt, amelyben saját szervezetük jelenleg is tart. Vacsora után a civileket is fenyegető veszélyről, a kiégésről tartott beszélgetéssel egybekötött bemutatót Jobbágy Mária.

A tartalmas nap után a vasárnapi levezetés következett. A szakmai műhelymunka a résztvevők által hozott sikeres projektekkel indult. A békés Biokultúra Egyesület képviselője az aszalás technikáját és folyamatát ismertette, a kaszaperi Nagycsaládosok Egyesülete vezetője „Egészséges nők, boldog család” címmel számolt be arról, hogy milyen formában igyekeznek megelőzni a rákos megbetegedést a nők körében. A projektek bemutatása után már csak az elköszönésre maradt idő.

Hogy 2009 augusztusában találkozunk-e ugyanitt?  Ha Jobbágy Mária tapasztalata igaz - mely szerint Békésben nagyon erős a civil összefogás - akkor biztosan.

 

Az összefoglalót készítette: Szaitz Éva, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének munkatársa

 

KÉPEK A BENTLAKÁSOS KÉPZÉSRŐL…

 

A tolerancia erősítheti a civil szférát

A hét végén Doboz-Szanazugban rendezték meg a civil szervezetet vezetők továbbképzését. A rendezvényen idén hatodik alkalommal tartott műhelyfoglalkozást a fővárosból érkezett Jobbágy Mária.
- A továbbképzés egyik célja, hogy a szervezetvezetők munkáját nehezítő problémákra, konfliktusokra közösen keressenek megoldást. Idén milyen nehézségekről számoltak be a civilek? - Főként a pályázati forrásokból megvalósuló projektekkel kapcsolatos problémákat "hoztak". Többen említették, hogy a vállalkozói, a civil és az önkormányzati szféra közti kommunikációs hiányosságok nehezítik a munkájukat. Néhányan arról számoltak be, hogy elsősorban feltöltődni jöttek, mert feladataik elvégzése kimerítette őket. - Ezért készült kiégés ellenes tréninggel idén? - Igen, ugyanis az önkéntes munka sok energiát kivesz. Ha az ingyenesen végzett munkáért a sikerélmény, a társadalmi megbecsülés is elmarad, megsokszorozódik a kiégés veszélye. - Milyennek ítéli a megyében a civil szféra fejlettségét az ország többi részéhez képest? - A gazdasági hátráltató tényezők ellenére nagyon erős Békésben a civil összefogás. Ebben nagy szerepét látom a támogató, szeretetteljes emberi közösségek megtartó erejének és az itt tapasztalt határtalan toleranciának.

 

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.08.11.) F. M.

 

 

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB