spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. június arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2008. jĂşnius 13.

Civil összefogás a nagybánhegyesi gyerekekért

A játszótér létrejöttében fontos szerepe volt a civil szervezetek összefogásának. Az ötletgazda, a Nagybánhegyesi Nagycsaládosok Egyesülete közhasznú feladatai között szerepel a gyermekes családok segítése, felvilágosítás, ismeretterjesztés, programok szervezése. Adószámuk: 18389368-1- 04. A "játszótérakció" másik motorja a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület. A szlovák hagyományokat ápolják a nyelv és a kultúra területén. Ösztönzik a kulturális csoportok alkotótevékenységét. A Kézfogás Nagybánhegyesért Egyesület célja a település kulturális és történeti emlékeinek őrzése. Szociális feladatokkal, szabadidős programokkal, turizmusfejlesztéssel is foglalkoznak. A Nagybánhegyes Barátság Klub baráti találkozókat szervez, kirándulásokra viszik tagjaikat. A Nagybánhegyesért Közalapítvány az önkormányzat kezdeményezésére alakult. Céljuk a falu értékeinek megőrzése, fejlesztése, közterületi alkotások létrehozásának támogatása. Támogatják a szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat. Adószámuk: 18375341-1-04. Az Orosháza és Vidéke Mozgáskorlátozottak Csoportja nagybánhegyesi szervezete sorstársaik életének jobbításáért tevékenykedik. Adószámuk: 19061041-1- 04. A Békés Megyei Jobb Jövőért Alapítvány több éve működtet a településen szociális intézményt. Küldetésük egyebek mellett az idősek, gondozásra szorulók segítése. A játszótér létrejöttében fontos szerepe volt a civilek együttműködésének.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.05.09.


 

Az ismertséghez a sajtón keresztül vezet a civil szervezetek útja

A civil szervezetek és a helyi média közti kapcsolat erősítése érdekében kétszer háromnapos képzést tartottak nemrégiben a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének székházában. A gyakorlatközpontú képzést egy budapesti alapítvány trénerei, valamint a helyi média vezető képviselői tartották. - A képzés húsz férőhelye a meghirdetés után viharos gyorsasággal telt be - tájékoztatott Szatmári Júlia szervező, a civil szövetség munkatársa. Az elődók amellett, hogy megismertetik a média működésével a szervezetek küldötteit, gyakorlati tanácsokkal látják el őket a hatékony kommunikációhoz. A képzés végére például valamennyi civil küldött létrehozza szervezete sajtólistáját. A médiatréning része az Országos Foglalkoztatási Alapítvány támogatásával 2006 óta zajló és idén záruló 12 képzésből álló programnak.

F. M. forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.05.10.


 

Alapítványi támogatásról határozott a bizottság

Négy alapítvány támogatásáról döntött a korábbi közgyűlési határozat alapján saját hatáskörében a művelődési, oktatási és sportbizottság, melyet most a megyei képviselő-testület is jóváhagyott. Az előkészítő szervezet 30 ezer forintos támogatásban részesítette az orosházi Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítványt. Összesen 80 ezret kapott a békési Alapítvány a Megújuló Tarhosért, 35-öt az orosházi Helios Alapítvány és 25-öt a Tótkomlós Fúvószenei Kultúrájáért Alapítvány. A támogatások kulturális célt szolgálnak.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.05.13.


 

A komlósi kolbász hírnevét öregbíti a verseny, melyre még lehet nevezni

Kolbászversenyt hirdet a Komlósi Szlovákok Szervezete. Az itt élők specialitása a vastagkolbász, melynek híre vetekszik a gyulaival és a csabaival. Molnár Pálné, a civil szervezet vezetője szerint hat évvel ezelőtt éppen ezért indították útjára a versenyt. Szeretnék, ha lenne valaki, aki levédeti ezt a komlósi kincset. Amíg ez megtörténik, addig töretlen lelkesedéssel szervezik az idei megmérettetést, melyre (május 22-én és 23-án 16-18 óráig ) lehet nevezni a komlósi Szlovák Regionális Központban, két szál vastagkolbásszal. - Olyan finom a mi kolbászunk! Békéscsabáról, Budapestről is járnak hozzánk kóstolóért. Hiába szlovák a nagylakiak, a szarvasiak, a csabaiak kolbásza, valahogy a mi ízvilágunk más - érvelt a helyi finomság mellett Molnárné Ancika. Elárulta, kizárólag házi készítésű, napon érlelt és nagyon átválogatott paprikából készített őrleményt használnak a kolbászkészítők. A gasztronómiai élvezeteket összekötik a dél-alföldi szlovákok kulturális találkozójával is. Mezőberényből népdalénekesek érkeznek, de a komlósi óvodás, iskolás fellépőknek is tapsolhat a közönség. Gyerekprogram is lesz, a kézművesek pedig fagyit, cukorkát, kalácsot árulnak majd. Bográcsost főzhetnek gyerekcsapatok is, egy felnőtt csatlakozhat hozzájuk segítőként.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.05.16.


 

Rendezvényeket bonyolíthatnak le a helyi civilek

Közel hárommillió forintos keretösszeget különített el költségvetéséből Békéscsaba a helyi civil szervezetek számára. A kiírásra összesen 83 szervezet, köztük 12 alapítvány jelentkezett.
Utóbbiak összesen közel félmilliós támogatásáról legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület.
Az alapítványok elsősorban rendezvények lebonyolítására igényeltek forrást. Egyebek mellett egészségnapok, fafaragó alkotótábor, kirándulások, táboroztatás, játszóház megszervezése szerepel a tervezett programjaik között - tájékoztatott a támogatás felosztásáról Kutyej Pál Gábor, a kisebbségi, érdekegyeztető és külkapcsolati bizottság elnöke.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.05.27.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB