spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. június arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2008. jĂşnius 13.

MAJÁLIS VÉGEGYHÁZÁN

Május 1-én már korán reggel sokan tevékenykedtek a végegyházi ligetben. A község szervezetei állították fel sátraikat, készült a vendégek fogadására a sörsátor, a kirakodóvásár, a szabadtéri színpadon a hangosítást próbálták ki. Közel ötven közreműködő várta izgatottan, hogy kezdetét vegye az egész napos rendezvény. Bármerre néztünk, mindenki azt találgatta, hányan lesznek kíváncsiak a programokra. A választék színes volt. Az Alkony Nyugdíjas Klub kézimunka bemutatót tartott. A Végegyházi Polgárőr Egyesület asztalánál KRESZ-totót lehetett kitölteni. A Végegyházi Vöröskereszt sátránál ingyenes vérnyomás- és vércukorméréssel várta az idelátogatókat. A Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása is totókkal készült. A Sakk Sportkör schnell-sakkra hívta ki a vendégeket. Az Asztalitenisz Sportkör asztalai sem unatkoztak üresen. Rádainé Kunos Klárával karkötőket, Dömötör Erzsébettel gyöngyöt fűzhettek a gyerekek. A Barangoló KHE sátránál helytörténeti totót lehetett kitölteni és a Miénk itt a tér akcióhoz csatlakozhattak a környezetükért aggódóak.
Reggel 7 óra után Szilágyi Lászlóné vitte végig faluszerte a reggeli ébresztőt, játszó zenészeket: Onodi Tibort és Szilágyi Lászlót. Mint kiderült sokan várták őket, hogy produkciójuk után elinduljanak a ligetbe.
Nem csak a 8 órakor elkezdődött Kispályás Labdarúgó Tornára voltak kíváncsiak, hanem a kitelepülők sátrai körül is egyre többen tűntek fel. Közben megnyitotta kapuit a Művelődési Ház előterében a Szülőföldem, Végegyháza kiállítás is, ahol nem csak végegyházi alkotók, hanem a Mezőhegyesi Alapfokú Művészeti Iskola tűzzománc szakköre is kiállította műveit.
9 órakor Jámborné Szvorenj Szilviánál és Hodroga Hajnalkánál lehetett jelentkezni azoknak a gyerekeknek, akik a liget parkolójának aszfaltján szerették volna kipróbálni rajztudásukat.
10 órakor Attila és a Campari Juice vette birtokába a színpadot, és szórakoztatta az akkor már igen népes közönséget.
Délben következett a nap egyik fénypontja, a májusfamászás, melyet Tataru Lucian és Vágó László vezényelt le. A bátortalan felnőttek becsületét a sok lelkes gyerek mentette meg, hiszen vagy negyvenen próbálkoztak az ajándékok megszerzésével. Ötüknek sikerült is: Huli Mihály, ifj. Gyebnár Tibor, Kusztra Krisztián, Mezei Károly és Cséffai Zoltán bizonyította be, hogy igazi legények. Sajnos a kísérletező lányok egyikének sem sikerült a próba, de reméljük, jövőre női győztest is ünnepelhetünk.
A focitorna is véget ért, első helyen az Uniqum végzett.
A torna gólkirálya Merlák András, a legjobb kapus pedig Bojtos Andor lett.
Közben folyamatosan kapták a délelőtti totókat kitöltők közül a legjobbak a díjakat. Véget ért a vérnyomás- és vércukor mérés is, ahol összesen 81-en voltak kíváncsiak egészségi állapotukra.
Műsoron kívül, közkívánatra, még kötélhúzó-versenyre is sor került, ami nagy sikert aratott gyerekek és felnőttek között egyaránt.
3 órakor a végegyháziak bevonultak a Művelődési Ház színháztermébe, ahol kezdetét vette a községi Ki Mit Tud? A vetélkedő után, míg a zsűri döntött, Onodi Tibor szórakoztatta a közönséget. Az előadóművész autentikus erdélyi népzenét játszott professzionális színvonalon, többször kicsalva a közönség vastapsát.
Este 6 órakor újra a liget várta a közönséget, most rockzenével. Először a St. Jackson, majd a szegedi Woodspoon zenekar játszott a végegyházi rockrajongók nagy örömére. Alig akarták leengedni a fellépőket a színpadról, de a program szoros volt, fél 9-kor indulnia kellett a fáklyás felvonulásnak. Szép számmal hoztak otthonról fáklyákat, gyönyörű látvány volt, sokan a házak elé kiállva csodálták a tűzkígyót.
Majd kezdetét vette az utcabál, ahol a Viharsarok trió szolgáltatta a talpalávalót, amíg egy hirtelen jött zápor véget nem vetett a mulatságnak. Így is este 11-ig tartott a majális, ahol a falu apraja-nagyja megfordult.
Ilyen rendezvényt nem lehet életre hívni segítők és támogatók nélkül. A Végegyházi Majális nem jöhetett volna létre az itt élők összefogása nélkül. Mindenkinek köszönjük a segítséget!


Horváth Judit, Végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület, elnök


 

Közgyűlés és baráti találkozó Békésen

 

A Békési Civil Szervezetek Egyesülete 2008. május 17-én tartotta közgyűlését a Békési Dübögő Étteremben.A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Erdős Norbert országgyűlési képviselő, városunk alpolgármestere, aki köszöntötte a megjelenteket.

Balázs Imre elnök  beszámolt az elmúlt időszakban történtekről, az elvégzett munkáról, az egyesület pénzügyi helyzetéről. A továbbiakban ismertette a 2008. évi feladatokat, elképzeléseket és a pénzügyi tervet. A jelenlévők egyhangú szavazással három fontos témában is döntöttek (kizárásról, tagfelvételről, tagdíjról).

A közgyűlés után a vezetőség baráti találkozót szervezett ebéddel egybekötve a civil szervezetek tagjai részére a Dübögő Étteremben, amelyen 150 fő vett részt.

A találkozó és az ebéd igen jó hangulatban telt el, egészen a kora esti órákig tartott.

Balázs Imre, elnök


 

Kötegyánban tanácskoztak a térség civiljei

Május 21-én számos érdeklődő civil részvételével zajlott le a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete által szervezett szakmai tanácskozás, amelynek témája elsősorban a civilek közötti hálózatépítés volt.

A programra nem csak a sarkadi és szeghalmi kistérségből, hanem a megye más településeiről is érkeztek résztvevők.

A program keretében – a helyi és a megyei előadókon kívül – előadást tartott Kondor Zsuzsanna, a  budapesti Kistérségi Központi Programiroda vezetője  az Új Magyarország Felzárkóztatási Program fejlesztési területeiről, a civil szervezetek szerepvállalásainak lehetőségeiről.  Tájékoztatóját  sok hozzászólás, vélemény követte. Az összejövetelen egyfajta  rögtönzött vitafórum részesei lehettünk, amelyben a hátrányos helyzetű sarkadi és szeghalmi kistérség civiljei arra próbáltak rámutatni, hogy Budapesten, a programiroda munkatársai nem ismerhetik a valós problémákat. Kondor Zsuzsanna éppen ezért külön kérte, hogy a felvetéseket mindenképpen osszák meg velük, mert csak így lehet tenni a közös ügy érdekében.

.A program zárásaként a résztvevők Ungvári Mihály kíséretében megtekintették a kötegyáni Öko-parkot, a kopjafagyűjteményt és szoborgyűjteményt.

Szaitz Éva

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete


 

Fejér megyei civilek Békés megyei tanulmányi útja

Békés megyébe látogatott   május 29-30-án, a  Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetsége szervezésében , 13 fős civil delegáció.   A tanulmányi útjuk célja az volt, hogy a Fejér megyei hátrányos helyzetű kistérségekből érkező civilek megismerkedjenek egy –a saját helyzetükhöz hasonlóan – szintén hátrányos helyzetű Békés megyei kistérséggel. A delegáció  érkezése után kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol a vendéglátó Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének vezetői, tagjai  bemutatták a megye civil szektorának helyzetét, főként a kistérségekre fókuszálva. Ezt követően a  résztvevők egy délutáni séta keretében megismerkedhettek Békéscsaba két nevezetességével is: a Munkácsy Emlékházzal és a Munkácsy Múzeummal.

Az idő rövidsége miatt másnap csupán a szeghalmi kistérségbe tudott ellátogatni a csapat, ahol megtekintették a Civil Házat, és meghallgattak egy tájékoztatót Ambrus Szilvia, a Vadvirág Kulturális  Egyesület elnökének előadásában. A téma a hátrányos helyzetű kistérségek sorsa, a civil szervezetek működése, aktivitása volt. A találkozón részt vett Gila Károly, a Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetségének egykori vezetője, valamint Arató Erzsébet, a vésztői Sinka István Művelődési Központ igazgatója is.

A királyok városából érkező csapatot teljesen lenyűgözte megyeszékhelyünk, illetve Szeghalom és az érdekes látnivalók sora.

A kétnapos itt tartózkodás meglehetősen rövid volt, ennek ellenére tartalmasan tölthették el a résztvevők és viharsarki élményekkel is gazdagodhattak.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB