spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. május arrow A kultúra megéri a pénzét
A kultúra megéri a pénzét
2008. május 10.

Oktatással, szociális ellátással és kultúrával foglalkozik a civil szervezetek zöme. Idén is felajánlhatjuk adónk egy százalékát, de ezt általában csak tízből négyen teszik meg.

Több mint 77 ezer civil szervezet működik Magyarországon, ebből 2600 Békés megyében. Ez a szám alacsony, de nem kiemelkedően, ha azt nézzük, hogy Nógrád megyében mindössze 1600 nonprofit szervezetet tartottak nyilván tavaly. A másik véglet Budapest, ahol több mint 18 ezret. A főváros egyébként is a civil szervezetek fellegvára, az összbevétel hatvan százaléka az itteni szervezeteknek jut.

Amióta viszont beindult a Nemzeti Civil Alapprogram, sokat javult a vidékiek helyzete. Idén például minden eddiginél több, félmilliárd forint jut a Dél-Alföldre. Ez az egyetlen olyan régiós kollégium, ahol a keret évről évre nő. Ahhoz, hogy a szervezetek hozzájussanak a pénzükhöz, pályázniuk kell. Ezt többnyire sikerrel is teszik, hiszen két éve az előterjesztett projektek 82, tavaly 88 százaléka nyert. Ezen kívül a személyi jövedelemadó egy százaléka is bevételt jelenthet számukra. Jó tudni, hogy az adókötelezettség teljesítésének módjától függetlenül május 20-áig rendelkezhetnek a magánszemélyek arról, mi legyen adójuk egy százalékának sorsa. Az országos adatok szerint a legtöbb pénzből a kultúrával foglalkozó szervezetek gazdálkodhatnak.
Az összegnek mintegy harmadát kell beosztaniuk a szabadidős szervezeteknek annak ellenére, hogy jóval több szervezetet működtetnek, mint a kultúrában "utazók". A civil szervezetek erősödősét az is mutatja, hogy egyre több embert foglalkoztatnak. Tavaly az országban Békéscsaba lakosságánál többen, 75 ezren dolgoztak a nonprofit szektorban teljes munkaidőben, további tízezren pedig részmunkaidőben. Becslések szerint 438 ezren önkéntes munkával, fizetés nélkül segítik a kitűzött cél elérését.
A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint munkájuk értéke mintegy 41 milliárd forintnak felel meg. Interneten és telefonon is tájékozódhatunk. Felmérések szerint a legtöbben idén is annak a szervezetnek ajánlják fel egy százalékukat, amelyiknek tavaly. Az APEH honlapján tájékozódhatunk az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak utalt összegekről és a technikai számaikról. A civil szervezetekről a www.nonprofit.hu és a www.civil.info.hu honlapon, illetve a 80/200-074-as zöldszámon adnak felvilágosítást.

F. G. K. (forrás: Békés Megyei Hírlap, 2008.04.18.)

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB