spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. május arrow Hajdúhadházon a Köztámháló tagjai
Hajdúhadházon a Köztámháló tagjai
2008. május 10.

Április 28-án a Köztámháló (Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat) Békés megyei csoportjának tagjai Hajdúhadházra látogattak. A programon részt vettek Okányból, Sarkadról, Komádiból, Kaszaperről, Gábortelepről, Lőkösházáról, Kamutról, Békésről és Kardoskútról is.

A tapasztalatcsere út során a helyi Fiksz Pont (Fiatalok Képzését Szervező Polgári Nevelését Támogató) Egyesület látta vendégül a Békés megyei civileket.

Elsőként a város polgármestere, Béres László köszöntötte a 14 fős csapatot a Csokonai Művelődési Központban, majd Nánási Zsuzsanna, az egyesület elnöke, valamint dr. Sigér Brigitta és Molnár Balázs egyesületi tagok mutatták be egy előadás keretében a szervezet tevékenységét, a város életét, a helyi rendezvényeket.

Hajdúhadházon a Fiksz Pont Egyesület volt az első, amely felismerte a város területén működő civil szervezetek összefogásának jelentőségét.

Az újító szándék rendkívül pozitív változást hozott, hiszen több alapítvány és egyesület is jelezte együttműködési szándékát.

A kezdeményezéseket az önkormányzat eleinte nem fogadta kellő komolysággal, de a Fiksz Pont szorgalmának köszönhetően bizonyságot nyertek a civil sikerek.

A benyújtott NCA pályázatok pozitív elbírálásának köszönhetően 2004-ben elindult a „Hadházi Civil Pont” program, amely a helyi civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését célozta meg. A program további célja volt a helyi civil szervezetek tartós területi és szakmai együttműködésének előmozdítása, hosszú távú kapcsolatrendszerének megalapozása, az ehhez szükséges feltételek megteremtése, valamint az érdekképviseleti célú tevékenységek elindítása.

A közösség fejlesztő ereje is kibontakozott, amikor a civilek összefogásával első alkalommal megrendezésre került a „Torzsás Napok” rendezvénysorozat. A 4 napos októberi fesztivál a helyi értékek bemutatására és a hajdúsági káposzta népszerűsítésére összpontosított. A rendezvény olyan sikeres volt, hogy több ezer résztvevőt számlált. Már az első alkalom után olyannyira felfigyelt az önkormányzat az eseményre, hogy felajánlotta: teljes egészében átvenné a szervezést. A civilek azonban a partnerségben gondolkodtak, amely azóta a mai napig is jól működik.

Idén közös erőkkel, immár negyedik alkalommal rendezik meg a káposzta ünnepét.

Az egyesület példaértékű története után a helyi református templomban folytatódott a csoport programja. A múzeumnak is helyt adó templom számos egyháztörténeti és településtörténeti emléket őriz az utókor számára. Ezekre a - egyes esetekben több száz éves - tárgyakra méltán lehetnek büszkék a hajdúhadháziak, hiszen közadakozásból hozták létre.

 

A délután folyamán a Bocskaikert-be, a Véndiófa Csárdába látogattak a résztvevők, ahol megkóstolhatták a hajdúsági töltött káposztát is.

A jó hangulatú tanulmányi utat megfűszerezte a csapat vegyes összetétele (mind kor, nem és település tekintetében). Mindenki más szemszögből, de ugyanolyan pozitívan értékelte a napot.

 

Szaitz Éva

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB