spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. április arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2008. április 16.

Környezetvédelmi civil szervezet alakult Csabán

Új környezetvédelmi civil szervezet alakult kedden Békéscsabán. A Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődésért Egyesület az ökológia stabilitásának megőrzését tűzte ki célul. Figyelnek a víz-, a levegőtisztaság, az épített környezet és a táj védelmére, valamint szerepet vállalnak abban, hogy minél kevesebb káros hatás érje a környezetet.

Az egyesület román partnerekkel is együttműködik és népszerűsíti az ökoturizmust. Tiszteletbeli elnöknek professzor dr. Turchányi Gyula egyetemi tanárt, elnöknek dr. Forján Mihály környezetgazdálkodási mérnököt, alelnöknek Bérzesi Mónikát választották.

F. G. K. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.11.)

Közönségtalálkozó Lőkösházán lapunk munkatársaival

Lökösházi író-olvasó találkozón vettek részt a Békés Megyei Hírlap, s a lapot kiadó Népújság Kft. munkatársai pénteken este. A Közalapítvány Lökösházáért által szervezett rendezvényen az érdeklődők többsége pozitívan értékelte a Hírlapot, de olykor a kritikus hangvétel is megjelent, igaz, a jobbító szándék által vezéreltetve. Egyik olvasónk szívesen látna részletesebb sporttudósításokat, mások a kisebb települések életét követnék figyelemmel nagyobb terjedelemben. Többen örömmel üdvözölték, hogy lapunk sok játékkal és akcióval kedveskedik majd'' minden korosztálynak.

Cs. Á. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.17.)

A Száraz-ér megmentői

A tótkomlósiak által alapított Száraz-ér Természetkutató és Környezetvédő
Egyesületet nem csak a térségben, de a szomszédos országokban is jól ismerik. A
civil szervezet tagjai már sok éve a környezetvédelem élharcosai.

A Száraz-ér mentén érintett települések 12 iskolájával jó kapcsolatot ápol a Száraz-ér egyesület, ennek is köszönhető, hogy több mint 200 taggal büszkélkedhet. Gyivicsán András elnök elmesélte, mennyi munkával jár, ha egy civil szervezet a fiatalok és a felnőttek környezettudatos nevelését tűzi zászlajára. - Fáradhatatlanok vagyunk, 12 éve zöld napokat, környezetvédelmi és takarítási világnapokat szervezünk. Az általunk meghirdetett túrákra nagyon sok a jelentkező, ahogy alkotói pályázatainkra, vetélkedőinkre is. Közhasznú stratégiánk, hogy óvodásokat, középiskolásokat pályázatokon való részvételre ösztönözzünk. Felhívásainkra félezer pályamű érkezik. Ilyen élmények tartják bennünk a lelkesedést - sorolta éltető erejüket az elnök, akivel egy újabb kiállításmegnyitón találkoztunk. Az elmúlt két év legjobb fotós pályamunkái láthatók a szlovák regionális központban Natura 2008 címmel. - Az ENSZ 2008-at a víz és a Föld világévévé nyilvánította, de közeleg a víz világnapja is - mutatott a természetfotókra Gyivicsán András. Az egyesület feladatai közül kiemelkedik a Száraz-érnek, mint időszakos vízfolyásnak a megmentése érdekében végzett munka. Az 1990-es évek közepe óta folyamatosan "bombázták" a médiumokat és a közigazgatási szerveket, köztük a környezetvédelmi tárcát is a pártfogásukba vett felszíni vízfolyás pusztulásáról szóló jelentéseikkel a komlósiak, az állapotokat hűen illusztráló fotókkal. Akcióik sikerrel jártak. Az érintett szervezetek, hatóságok - a Békés megyei közgyűlés, az Ativizig - megértették és felkarolták a problémát. Sikeres európai uniós pályázat segítségével megvalósult 68 kilométer hosszú szakasz rehabilitációja. Számos új műtárgy épült, "kormányozhatóvá" vált a Száraz-ér egy része. A vízfolyás melletti települések közigazgatási területeiken helyi védelem alá helyezték a Száraz-eret és a közvetlen környezetében élő növény- és állatvilágot. Azóta ennek a zöldfolyosónak a megmaradásáért, fejlesztéséért fáradoznak a civilek. Lelkes önkéntesekkel jól halad a munka Stirbicz Jánosné Dankó Katalin az egyesület megalakulása óta a kiadványok megjelentésében, azok szerkesztésében, az anyaggyűjtésben jeleskedik. Ő bábáskodott az elmúlt 12 év legkeresettebb kötetei felett: A Száraz-ér múltja, jelene és jövője (1998), Közös gondolkodással a Száraz-ér jövőjéért (2001), Barangolások a Száraz-ér mentén (2004). Ezekből számos szakdolgozat és évfolyammunka született.

forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.21.

Nagytakarítás a víz világnapja alkalmából Csabán

A víz világnapjának alkalmából kétnapos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a víz fontos szerepére a Körös Környezetbarát Közösség. Az önkéntes környezetvédőkből álló békéscsabai csoport pénteken nagytakarítással tisztelgett a jeles nap előtt. Öt kenuval és egy ladikkal járták be az Élővíz- csatorna egy részét és zsákokba gyűjtötték az eldobált hulladékot. Szombaton az egyesület, a dátumnak megfelelő jelképes ideig, 3 óra 22 percig tart vízisportnapot. Délelőtt 10 órától az Árpád fürdőben úszással, majd délután 1 órától kenuzással várják az érdeklődőket a fürdő bejáratánál.

H. M. I. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.22.)

Civil keret a pályázatokhoz

Egy közgyűlési határozat szerint Békéscsaba városa ötmillió forintos civil likviditási keretet biztosít a különféle szervezetek sikeres pályázásának elősegítése érdekében. Mint köztudott, ma jellemző a civil szférára, hogy a szervezetek anyagi gondokkal küzdenek, amit pályázatok elnyerésével igyekeznek orvosolni. Ugyanakkor gyakorta gondot okozhat, hogy a pályázatot kiíró nem utalja időben az elnyert összeget, az utófinanszírozással zajló pályáztatás pedig szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja a szervezeteket. A békéscsabai civil szervezetek ezen problémák megoldásához kérték a város segítségét egy olyan likviditási keret létrehozásával, mely nyertes pályázat esetén átmeneti kölcsönt nyújtana a megvalósításhoz. A közgyűlés ennek alapján ötmillió forintos civil keretet hozott létre.

G. E. ; (forrás: Csabai Mérleg 2008. március 27.)

Több mint száz megyei vállalkozó és őstermelő nőt képeztek a civilek

A megye 18 településéről 70 már önálló vállalkozást működtető és 85 ennek beindítását most tervező, valamint 6 őstermelő hölgyet vont be programjába a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége. Kisné Zsigovics Erzsébet projektvezető a 2007. április óta tartó program zárókonferenciáján elmondta, a nyolcféle szakmai képzésen összesen 108-an vettek részt. Eredményként értékelik továbbá, hogy 22-en készítettek üzleti tervet és 6 hölgy váltott ki vállalkozói igazolványt a program résztvevői közül. A képzés ingyenes volt, a részvételt utazási támogatással és gyermekfelügyelet biztosításával tették zökkenőmentessé a jelentkezők számára a civilek. A legnépszerűbb a pályázatíró tréning, a számítástechnikai tanfolyam és a munkajogi ismeretek voltak, illetve a résztvevők külön kérésére pénzügyi tréninget is indítottak.

F. M. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.28.)

Egyenlő esélyeket akarnak teremteni a vakoknak és a gyengénlátóknak

Az akadálymentesítés és az esélyegyenlőtlenség témája került terítékre azon a látássérült emberekről szóló kerekasztal-beszélgetésen, melyet tegnap tartottak Békéscsabán. A fórum elsődleges célja, hogy olyan együttműködés alakuljon ki az érintett felek között, amely elősegíti: a vakok és gyengénlátók látható tagjai legyenek a társadalomnak. A hangjelzéses gyalogoslámpák hiánya mellett problémaként merült fel a tömegközlekedési eszközök, valamint a középületek akadálymentesítése. A megyei hivatalok többsége ugyanis alapvetően csak a mozgáskorlátozottaknak biztosít zökkenőmentes közlekedést és ügyintézést. - Minden intézménybe kellene egy olyan munkatárs, aki tisztában van a látássérültek korlátaival. Ehhez nincs is szükség továbbképzésre, hiszen néha elég csupán egy kis figyelmesség - hangsúlyozta dr. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

H. M. I. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.29.)

Tizenötödik születésnap a közösségfejlesztőknél

Tizenöt éves fennállását ünnepelte minap Békéscsabán a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. Pocsajiné Fábián Magdolna titkár elmondta, nagy utat tettek meg azóta, hogy Magyarbánhegyesen 12 taggal megalakult a civil szervezet. Többszörösére bővült a csapat, sőt már utánpótlás is van. - Nem a hozzánk fordulók helyett dolgozunk, hanem velük együtt. Többek között információt közvetítünk, pályázati tanácsadásban segítünk - mondta a titkár. Azt, hogy mi mindent értek el, konferencián foglalták össze.

F. G. K. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.04.03)

Hárommillión osztozhatnak idén a gyulai civilek

A helyi civil szervezeteket először segíti rendeletbe foglalva, külön pénzügyi keretekkel a gyulai önkormányzat - mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Szalai György, a képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöke. A civilek működésére, pályázataik önerejének támogatására kétmillió forintot fordíthatnak. A munkaügyi központ támogatása esetén egymillió forinttal segíti a foglalkoztatást az önkormányzat. Alt Norbert, a Foglalkoztatási Koordinációs Testület elnöke hangsúlyozta, a támogatás valóban nem magas, de az idei kísérleti év.

Sz. M. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.04.05.)

Ez történt….

NCA információs szakmai nap Battonyán

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete (Megyei Civil Szolgáltató Központ)  és az Esélyek Háza március 17-én Battonyán, a polgármesteri hivatalban tartotta az Nemzeti Civil Alapprogram pályázatait ismertető szakmai információs napját.

A rendezvényen elhangzottak az NCA Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának, a Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiumának, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának, a Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának aktuális pályázatai.

Az információs nap aktuális hírekkel, információkkal zárult.

A rendezvényen számos civil szervezet képviselője jelent meg a mezőkovácsházi kistérségből. A pályázattal kapcsolatos nagy érdeklődés a kérdések számában is meg- mutatkozott.

Zöldövezet 2007 díj

A  Magyarország 13. Madárbarát Mintakertje  elnevezésű  projekt nyerte el  Békés megyéből a Zöldövezet 2007 díjat, , melyet  2008. március 18-án ünnepélyes keretek között vehetett át a szeghalmi Vadvirág Természetvédelmi és Kulturális Egyesület képviselője Fóton.

A sajtótájékoztatóval egybekötött programon a MOL csoport vezérigazgatója Mosoni György személyesen adta át a díjat, olyan más MOL támogatottak jelenlétében, mint például Talmácsi Gábor motorversenyző és Palya Bea énekesnő, akik  külön gratuláltak  a sikeresen megvalósult elképzeléshez.

Magyarország 13. Madárbarát Mintakertje projekt az Ökotárs Alapítványon keresztül MOL forrásból, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Szeghalom Város Önkormányzata, Fatesco és a TAPPE Kft. támogatásával valósult meg Szeghalmon közösségi céllal 2007.  október végén.  néhány száz résztvevővel.

Az akcióval - a figyelemkeltés és az iskola udvarának és új székhelyünk kertjének szépítése mellett - hosszútávra tettük le az alapját számtalan ismeretterjesztő programnak, ezzel reményeink szerint fenntarthatóbbá téve egyesületünket.

Ha Szeghalmon járnak, látogassanak el hozzánk! (igény szerint vállalunk vezetést)

Ambrus Szilvia, Vadvirág Kulturális Egyesület elnöke

Szeghalom

e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB