spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. március arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2008. március 24.

Az egyesület fő feladata az esélyteremtés

A gyulai székhelyű Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesülete Medgyesegyháza-Bánkút Esélyegyenlőségi Csoportjának 183 tagja van. Fő feladatuk az esélyegyenlőség megteremtése és az érdekérvényesítés. Segítségükkel 16 sorstársuk otthona akadálymentessé vált. Nyolcan a háziorvosuk segítségével hozzájutottak a fogyatékossági járadékhoz.

Tíz tagjuknak kivételes nyugellátásra nyújtottak be kérelmet. A mozgáskorlátozottaknak segítették a gépkocsi-beszerzési támogatás igénylését, a parkolási engedély kérelmezését.

K. E. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.13.)

 

Műhelyek a megyei civilekért

Két fontos civil programot tartanak a napokban a megyében működő szövetségek és ernyőszervezeteik számára Békéscsabán. Az aktualitásokról Pocsajiné Fábián Magdolnát, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkárát kérdeztük.
- Melyek a civil szektort érintő legfontosabb kérdések jelenleg? - A szerdai műhelytalálkozót a civil szervezeteket tömörítő szövetségek küldötteinek tartottuk. Olyan időszerű kérdésekkel foglalkoztunk, mint például az 1% fogadása, a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatai, a megyei civil stratégia, illetve a Köztámháló. - Cikkünk megjelenésének napján a Köztámhálóba bekapcsolódott szervezeteknek külön műhelytalálkozót tartanak. Milyen célkitűzései vannak ennek a szervezetnek? - A Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat olyan kistelepülések vagy városrészek küldötteit tömöríti, ahol a civil szektor még fejletlen. Elsősorban a közösségszervezésben, az első lépések megtételében tud a műhely segítséget nyújtani számukra. - A civil szektor mely résztvevőit kell leginkább erősíteni? - Az ifjúsági szervezetek fejlesztése az elsődleges cél. Műhelytalálkozónkon ennek szellemében bemutatjuk a pusztaföldvári Vajda Sára Egyesület mintaértékű példáját, illetve a Játszótér-programot.

F. M (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.14.)

 

Minden lépés küzdelem, az alapítvány segít

Teljes értékű életet szeretnének azok a sérült gyermekek is élni, akik szüleikkel civil szervezetet hoztak létre. A mindennapos küszködés mellett a Segítsd Lépteinket Egyesület a halmozottan és mozgásukban sérült fiatalok komplex fejlesztéséért dolgozik. Gyógypedagógusok, támogatók álltak melléjük. Munkájuk még hatékonyabbá válna, ha több megfelelő mozgás- és értelemfejlesztő eszközzel rendelkeznének. A gyarapodó létszám arra ösztönzi a civileket, hogy önálló épületben folytassák munkájukat, ahol egyesületi, kölcsönözhető segédeszköztárat hozhatnának létre. - A korai fejlesztés mellett logopédiai terápiát, fejlesztő felkészítést, az iskolásoknak kiegészítő terápiát biztosítanak a szakembereink. Végtaghiányos gyerekek sem kivételek, sőt, sorainkba várjuk őket és szüleiket - mondta Gyapjas Andrea, az egyesület titkára, aki maga is sokat dolgozik azért, hogy a többi szülő megismerje törvényi lehetőségeit, s megkönnyítse a hozzátartozók döntését az óvoda-, iskolaválasztáskor.

Cs. I. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.14.)

 

Hajnalig ropták a csabai civilek

Első alkalommal tartottak a hét végén több száz fős rendezvényt Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A Széchenyi ligetben nemrégiben felújított épületben a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége tartotta nyolcadik bálját. Gólya Pál elnök a rendezvényen oklevelet adott át segítőkész, önzetlen társadalmi tevékenységéért Szabó Tibornénak (vakok és gyengénlátók egyesülete), Herczegné Szabó Mariannának (Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítványa), Wolf Klárának (ÉFOÉSZ) és dr. Végh Lászlónénak (közoktatási szakértők egyesülete). Az egyesületi vezetők mellett oklevelet kapott Szatmári Júlia, a szövetség munkatársa.

F. M. (forrás:  Békés Megyei Hírlap; 2008.02.18.)

 

 

A gyula civilek biciklizni hívnak az idei majálison

Tizennégy újabb civil szervezetet vettek fel tegnap a mintegy nyolcvan tagszervezetet számláló Gyulai Civil Szervezetek Szövetségébe. A civilházban tartott küldött közgyűlés úgy döntött, kérik a közhasznúvá minősítést. Fábián Mihály elnök terveikről többek között elmondta, hogy partnerkapcsolatokat keresnek külföldi szervezetekkel. Civil majálist szerveznek az egészség, a természet jegyében kerékpárral a vártól a Göndöcs-kertig, a tanyamúzeumig. Az egész várost szeretnék megmozdítani. A majálishoz kapcsolódó sorsolásra a szervezés egy hete alatt már két kerékpárt felajánlottak.

Sz. M (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.21.)

 

 

Sűrűbbre szőtték a hálót a térség civil szervezetei

A civil szervezetek közötti hálózatépítés jegyében rendezett kistérségi civil információs napot és börzét a hét végén a sarkadi Bartók Béla Művelődési Központban a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, illetve a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. Pocsajiné Fábián Magdolna, ez utóbbi egyesület titkára a rendezvényszervezés és a hálózatok működésének tapasztalatairól szólt. Szó esett ugyanakkor az szja-ból a civil szervezeteknek felajánlható egy százalékkal kapcsolatos változásokról is. E szerint idén, függetlenül az adóbevallás időpontjától, május 20-ig lehet rendelkezni az egy százalék sorsáról.

B. I. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.25)

 

Békéscsabán házzal segítik a nagycsaládosokat

A békéscsabai Csupaszív Nagycsaládos Egyesület ingyen veheti birtokba a megyeszékhelyen a Lázár utca 2. szám alatti házat. A romos, egykor középiskolai épületben a civil szervezet élelmiszer- és ruhasegélyeket oszt majd, valamint gyermekprogramokat, klubfoglalkozásokat tart. A városvezetés figyel a civil szervezetekre. Vantara Gyula polgármester a három havi fizetését jelentő jutalmát legutóbb is a mintegy ötven családot tömörítő egyesületnek ajánlotta fel. A pénzzel a fiatalok továbbtanulását segítette.

F. G. K. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.26.)

 

Nyitott békési önkéntesek

 

Aki önkéntes munkát vállal a megyében, az általában több civil szervezet aktív tagja - derül ki egy felmérésből.
Az állampolgári részvétel hete alkalmából 2007 szeptemberében az egész országra kiterjedő, de nem reprezentatív kérdőíves felmérést végeztek. A Viharsarokban a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete kapcsolódott be a munkába: a mintavétel Békésen, Békéscsabán, Csanádapácán, Kardoskúton, Lökösházán, Medgyesbodzás-Gábortelepen, Mezőkovácsházán, Okányban, Tarhoson és Újkígyóson történt. Az országos adatok szerint a megkérdezettek több, mint kétharmada végez önkéntes munkát, az önmagukat aktívnak minősítők harmada ezt egyidejűleg egynél több területen is teszi. Tapasztalat az is, hogy az önkéntes munka végzésében a fiatalok sokkal kevésbé aktívak a felnőtt korosztályoknál. A vizsgálat eredményeképpen kiderült az is, hogy - elsősorban a fiataloknál - egyre erősebb a kapcsolat keresése az Unió más országaival: nemzetközi munkák, hálózati kapcsolatok segítségével.

A munkavállalás lehetősége országosan a megkérdezettek mintegy harmadában merült fel. A Békés megyei válaszadók közül 32 százalék mondta azt, hogy szeretne más uniós országban munkát vállalni, 9 százalék már a közeljövőben tervezi azt. Harminc százalék nem dolgozna külföldön.

(forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.29.)

Pocsaji Richárd

 

 

Ötmillió forint átmeneti segítség a városi civil szervezeteknek

Ötmillió forintos civil likviditási keretet biztosít Békéscsaba a helyi nonprofit szervezetek számára. - Az önkormányzat, lehetőségeihez mérten, igyekszik támogatni a civil szervezetek működését szakmailag, anyagilag egyaránt. A szférára azonban jellemző, hogy a szervezetek többsége anyagi gondokkal küszködik, amelyeket pályázatok elnyerésével igyekeznek orvosolni - mondta Herczeg Tamás városi tanácsnok. Hozzátette, gyakran előfordul, hogy nyertes projektek esetén a pályázatot kiíró szervezet nem utalja időben az elnyert összeget számukra, és ezzel lehetetlenné válik programjaik megvalósítása. Emellett az utófinanszírozásos pályáztatás is komoly gondokat okoz a civil szervezeteknek. - Ezeken a problémákon próbál segíteni az önkormányzat az ötmilliós kerettel, ami kölcsön formájában nyújt átmeneti segítséget a civil szektor tagjainak - indokolta a döntést Herczeg Tamás.

(forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.04.)

 

 

Félmilliárd forint a régió civil szervezeteinek

Minden eddiginél több, félmilliárd forint jut idén régiónk civil szervezeteinek - derült ki a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) nemrég tartott országos értekezletén.

Kedvező változás, hogy a pénzt egy összegben kifizetik. A dél-alföldi az egyetlen olyan kollégium, ahol a keret évről évre nő. - Az, hogy sikeres a kollégiumunk, egyrészt arra vezethető vissza, hogy itt nagyon magas az érvényes, beadott pályázatok száma. Másrészt, fontos az is, hogy az országos tanácsülésen Deák Tamás személyében olyan aktív, lelkes ember képviseli a területet, aki jól tud lobbizni - mondta Gólya Pál, az NCA dél-alföldi kollégiumának tagja, a Békéscsabai Civil Szervezek Szövetségének vezetője. Az elnök szavait támasztja alá a régiós testület beszámolója is. Ebből kiderül, hogy a régióban 2006-ban a pályázatok 82, tavaly 88 százaléka nyert. A kollégium két esztendeje 506 millió forintot osztott szét 1426 nyertes projektre. Az elmúlt évben összesen 501 millió forint támogatást kapott 1316 civil szervezet. Az összeget a civil szervezetek működési kiadásokra fordíthatják, például munkabérek, járulékok kifizetésére, eszközök beszerzésére. Arra egyelőre nincs lehetőség, hogy programokat is szervezzenek belőle, pedig sokak szerint szükség lenne rá, hiszen helyben sokkal egyszerűbb meghatározni, mire lenne szükség. - Ha rajtam múlna, én hálózatépítésre adnék pénzt a kollégiumoknak, hogy a településeken fogjanak össze a civil szervezetek, és döntsék el közösen, hogyan szeretnének továbblépni. Ez persze csak a magánvéleményem - mondta Gólya Pál. Az új pályázatokat április 23-áig kell benyújtani, a szervezetek előre láthatóan augusztus közepére jutnak a pénzükhöz.

F. G. K. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.03.10.)

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB