spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. február arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2008. február 19.

Múltidézés kavart pitével, görhével Dévaványán, a civilek házában

Múltidéző programsorozat helyszíne ezen a héten a dévaványai Civil Ház. Négy társadalmi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy bemutassák, hogyan is éltek a XX. század elején a dévaványai emberek. Akik hétfőn, a sorozat nyitónapján látogattak el a Civil Házba, olyan, a múlt század elején közkedvelt ételeket kóstolhattak meg, mint a görhe, a cibereleves, a csörögefánk, a tökpaszuly, a köleskása, a kavart pite vagy a diós pergeltcukor. Az ételek mellett a régi konyhai eszközöket is megismerhették. A héten a helyi nagycsaládosok egyesülete, az egészséges életmód egyesület, valamint a Tartós Betegségben Élők Egyesülete az elődök életének számos területét - így a gyógynövényekkel történő gyógyítást, a népművészet különböző ágait - mutatják be. A programsorozatra a város általános iskolásai csoportosan látogatnak el.

L. J. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.01.23.)


 

Pályázati pénzből határon túlra is eljutnak a szlovák amatőr színjátszók

Három fiatal száz éve alapozta meg a komlósi amatőr színjátszást. Ján Hollý Az együgyű szolga című színművét 1907-ben mutatták be. Magyarországon példás a komlósi felnőtt szlovák amatőrcsoport Laukó Pálné Erna néni vezetésével. Minden tisztelet az övéké. Az évforduló alkalmából tavaly nemzetközi színjátszó-találkozó volt a városban. Napokig élvezte a közönség a produkciókat. A komlósi amatőrcsoport saját ideje, pénze feláldozásával is lelkesen próbál, játszik. A tótkomlósiak minden pályázati forrást megragadnak, hogy új előadásokkal tudjanak a közönség elé állni. Erről a Tótkomlósi Szlovákok Szervezetének az elnökségi tagja, Zelman Ferenc mesélt egy külföldi bemutatkozásukról hazatérve. - Amatőr szlovák színjátszóinkkal szlovákiai testvérvárosunkban, Jelsaván léptünk fel. Litomerecki A páciensnő című darabját mutattuk be, majd meghívást kaptunk Poprádra, ahol az óvárosban a hagyományos színházi farsangsorozat keretében léphettünk fel cseh, szlovén, szlovák együttesek körében. Ez nem volt a külföldi utazás része, de szívesen mentünk. Jó alkalmak ezek arra, hogy a nemzetiségi hagyományokat ápoljuk, s közben erősítsük a testvérvárosi kötelékeket is. Tagadhatatlan, sok pályázatot készítünk. Szinte önfenntartók vagyunk. A Nemzeti Civil Alapprogram nemzetközi kollégiumától legutóbb majd egymillió forintot nyertünk, előtte is volt komolyabb anyagi forrásunk. Ezekből sikerült a tavalyi jubileumra a színdarabhoz szükséges kellékeket beszereznünk. Szlovákiából is kapunk támogatást, ott is akad pályázati lehetőség, amit nem hagyunk ki. Jelsava, Komlós testvérvárosa, ahol felléptek az amatőr színjátszók az elmúlt hetekben.

(forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.01.25.)


 

Majdnem száz álláskeresőt juttattak munkához a csabai civilek

Az elvárt 48 ember elhelyezése helyett 99 álláskereső tért vissza a munka világába, közülük 88-an már több, mint négy hónapja dolgoznak.

Ezzel beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások programja - számolt be az eredményekről a záró konferencián Kisné Zsigovics Erzsébet projektvezető. A 2006 augusztusától másfél éven keresztül zajló programba 650 jelentkező közül 27 településről 200-at vontak be. A szövetség alternatív munkaerő-közvetítő szolgáltatása azoknak a hátrányos helyzetben levő, alacsony iskolai végzettségű álláskeresőknek kínált segítséget az elhelyezkedéshez, akik talán már maguk is reménytelennek tartják visszatérésüket a munka világába. A több mint 50 millió forintból megvalósuló HEFOP-projekttel nem zárul le a civileknél a munkaerő- piaci közvetítés.

F. M. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.04.)


A magyar gyerekek ismerik jogaikat, kötelességeiket

Miképpen működik az iskolákban a demokrácia? - ezt vizsgálta több éven keresztül Magyarországon, Romániában és Svédországban egy svéd kutatócsoport. Az eredményekről a gyulai származású dr. Pusztai Istvánnal, a svéd Södertörn Egyetem tanárával beszélgettünk. - Melyek vizsgálatai legfontosabb tapasztalatai? - Magyarországon nyílik a legtöbb lehetőség arra, hogy a diákok befolyásolni tudják iskolájuk életét. Van diákönkormányzat, iskolaszék, s olyan rendezvények, ahol kifejezhetik önmagukat, például Békéscsabán a Garabonciás Napok. Említhetném Gyulát is, ahol a városi diákönkormányzatban érvényesíthetik érdekeiket. Ilyenre nincs példa más országokban. Ezeken a fórumokon a tárgyalási technikákat is elsajátíthatják a diákok, mind tanácskozási, mind jogi jellegű, szabályokhoz viszonyító beszélgetés műfajában. Svédországban és Romániában házirend sincs az iskolákban, így a gyerekek nem tudják pontosan és idézhetően, hogy mik a jogaik, kötelességeik. - Kutatásai kezdetén, 2004 végén azt nyilatkozta, a magyar fiatalok nem látják eléggé lehetőségeiket. Ezek szerint megdőlt ez a tétel? - Igen, megdőlt: a diákönkormányzatok segítségével tisztában vannak azzal, mihez szólhatnak hozzá és mihez nem. Meglepve tapasztaltam, hogy néhány magyar iskolában a gyerekek még arról is véleményt formálhatnak, maradjon-e egy-egy tanár vagy sem. - Azt is mondta korábbi interjújában, hogy a magyar gyerekek konformisták, sok tekintetben azt teszik, amit a felnőttek elvárnak... - A magyar gyerekek többsége alárendelt szerepet vállal fel, ez még a rendszerváltás előtti évtizedek öröksége. Mire gondolok? Míg Svédországban egy-egy osztályban négy-öt tanulóról is elmondható, hogy szószóló, addig itt csak egy-kettőről. A többiek szeretnek arctalanná válni a tömegben, az osztályban. - Mikor lehet ebben változás? - Jó pár évig még biztosan nem, hiszen még azok a fiatalok is ebben a környezetben szocializálódtak, akik ma a tanárképző főiskolákra járnak. Akkor lesz majd változás, ha olyanok állnak a katedrára, akik már a rendszerváltás után születtek. Félreértés ne essék: egy-egy osztályban nem kell mindenkinek hangadónak lennie, de legalább minden második gyereknek rendszeresen el kell mondania a véleményét. Ez azért fontos, mert ezáltal elsajátíthatják a demokratikus játékszabályokat, aminek köszönhetően felnőtt korukban jobban tudják érvényesíteni érdekeiket. Pocsaji Richárd "Egy osztályban minden második gyereknek rendszeresen el kell mondania a véleményét.”

(forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.06.)


Van véleményem program a fogyatékkal élők jogaiért

A Van véleményem program célja, hogy segítők támogatásával az értelmileg akadályozott emberek önérvényesítő csoportokat hozzanak létre. Ismerjék meg jogaikat, alakítsák ki véleményüket, tegyenek lépéseket jogaik érvényesítése érdekében. A program megvalósításának első részeként az Esélyek Háza szervezésében minden megyében tájékoztatót tartanak: Békéscsabán a napokban jártak. - A fogyatékkal élők többsége nem meri elmondani, mi foglalkoztatja, mert a társadalom egy része nem vesz komolyan bennünket - fogalmazott Farkas Miklós, a Van véleményem program 28 éves, tapasztalati szakértője. - Nem arctalan bábok vagyunk, nekünk is van véleményünk. Szemléletváltozásra van szükség. Azt kérjük, ne kiskorúsítsanak le minket akkor sem, ha bizonyos területen segítségre van szükségünk. Helyettünk nem tudja elmondani senki, mi kell nekünk, ezért is szervezte ezt a szemléletformáló programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az Esélyek Háza hálózatán belül.

K. E. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.07.)


Négymillió forint húsz, Békésben tevékenykedő civil szervezetnek

Négymillió forintos keretre pályázhattak a megyei önkormányzat jóvoltából a térségi civilek. Tegnap a békéscsabai megyeházán húsz szervezet képviselője írhatta alá a szerződést Farkas Zoltán alelnökkel. - A legfontosabb célja ennek a programnak az, hogy jó legyen a kapcsolat a megyei önkormányzat és a civilek között, illetve, hogy tartós szakmai viszonyt ápoljanak egymással az érintett szervezetek - fogalmazott Farkas Zoltán. A megyei képviselő-testület alelnöke elmondta, immár második alkalommal írtak ki ilyen pályázatot. A legalább megyei hatáskörrel rendelkező szervezetek közül a szakmai zsűri döntése nyomán húszan részesültek 100 és 300 ezer forint közötti támogatásban. Ez a forrás a kiírás szerint elsősorban az együttműködés erősítését és a hálózatépítést szolgálja, s még ebben az évben kell felhasználni.

Cs. Á. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.07.)


  

Aprókkal segítene a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tegnap indította útjára "Aprókból épül!" elnevezésű kampányát. Február 8-a és 29-e között szeretnének minél többet összegyűjteni a márciustól megszűnő egy- és kétforintosokból. Az akció kedvezményezettjei a legrászorultabb családok lesznek. A szeretetszolgálat arra is fel szeretné hívni a magyar társadalom figyelmét, hogy összefogással esély nyílik az önhibájukon kívül leszakadók segítésére. Úgy látják, a magyar társadalomban megvan a jó szándék. A most meghirdetett akció révén szószerint aprókból épülhet a jövő a legrászorultabbak számára.

K. E. (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.09.)


Összefogná a Dél-Alföld népművészettel foglalkozó egyesületeit, alapítványait, intézményeit, közösségeit a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

A tervekről Pál Miklósné elnököt kérdeztük.
- Regionális népművészeti konferenciát tartottak szombaton Békéscsabán. Kiket vártak? - Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből összejöttek a népzenével, néptánccal és kézművességgel foglalkozó közösségek és civil szervezetek, illetve számos szaktekintély is megtisztelte a rendezvényünket. - Körülbelül hány szervezetet tudnak majd összefogni? - Eddig 380 egyesületet fedeztünk fel, de ezek egy részéről nem tudjuk, pontosan mivel foglalkoznak. Hogy ezt kiderítsük és egy adatbázist tudjunk létrehozni, mindenkit megkértünk, töltsenek ki egy kérdőívet. Továbbá célunk, hogy megfogalmazzuk a régió népművészeti stratégiáját. - A népművészettől távol áll a pénzszerzés, ennek ellenére pályázatokat kell írniuk, hogy fennmaradjanak. Hogy egyeztetik össze a két tevékenységet? - Támogatást kell szereznünk, hogy fennmaradhassunk. Ha tízezer ember összetart, nagyobb valószínűséggel jár sikerrel, mintha mindenki külön-külön pályázna. A megszorító intézkedések minket is érintenek, és félő, hogy emiatt művészeti ágak tűnnek el. Meg kell előzni ezt a sorvadást.

F. G. K (forrás: Békés Megyei Hírlap; 2008.02.10.)

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB