spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2008. január arrow TALLÓZÓ A MEGYE CIVIL ÉLETÉBŐL
TALLÓZÓ A MEGYE CIVIL ÉLETÉBŐL
2008. január 24.

 

Kistérségi megbeszélés Sarkadon

 

A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, a Sarkadi Kistérségi Civil Fórum  és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete civil műhelyt szervezett 2007. január 7-én Sarkadon, a művelődési központban.

A megbeszélésre Okányból, Körösnagyharsányból, Kötegyánból és Sarkadról érkeztek a civil szervezetek vezetői.

Az összejövetel célja: az elmúlt évben elkezdett kistérségi közösségfejlesztő munka folytatásaként a  2008. évi képzési, hálózatfejlesztési programok megbeszélése, egyeztetése.

A jelenlévők megállapították, hogy fontos a  civil szervezetek adatbázisának frissítése, amelynek aktualizálására kérdőívvel keresik meg a szervezeteket.

A közeljövőben jelenik meg – az okányi  Fehérfolt Közhasznú Egyesület kiadásában – az első kistérségi civil információs lap: a  Sarkad Kistérségi Civil-Infó. 2008. első félévében közösen szervezett rendezvények:  február 23-án Sarkadi Civil Börze, március 29-én Körösnagyharsányban kistelepülések közösségfejlesztő műhelye,  május 3-án Okányban kistérségi civil  találkozó. A Kötegyáni Baráti Kör szervezésében Túristvándiba látogatnak el a civil fórum tagjai

A kistérségi hálózat tagjai fontosnak tartják a magyar-román határ menti kapcsolatok további építését, fejlesztését.


 

Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete

Az orosházi nagycsaládosoknak évek óta jó kapcsolata van a helyi Petőfi Kulturális Kht-val. A művelődési ház saját városi rendezvényeihez is rendszeresen felkéri az ügyeskezű egyesületi foglalkozásvezetőket.

A jeles napokra és ünnepekre szervezett játszóház állandó helyet kapott a művelődési házban.  2008 januárjától – minden hónap első szombatján – beindult a

 „ Nagycsaládosok Kreatív Játszóháza” a város valamennyi gyermeke számára.

 

Rendhagyó nagycsaládos vezetőképző

A NOE pályázati forrásból február 1-3. között vezetőképzést tart Gyopárosfürdőn, a Gyopár Klub Hotel és Konferencia Központban.

Rendhagyó a program, hiszen a képzésre érkező régiós titkárok, befogadó egyesületek vezetői és a képzést lebonyolító NOE-s résztvevők családjukkal együtt érkeznek a programra. Amíg a szakmai program résztvevői végzik tematikus munkájukat, addig hozzátartozóiknak az orosházi egyesület családi, ifjúsági és gyermekprogramokat szervez. A rendezvényre érkező 120 főnek változatos program készült; tanyalátogatástól a wellnessig.


 

Békési Cukorbetegek Életmód Egyesülete

A Békési Cukorbetegek Közhasznú Egyesülete 2008. január 18-án tartotta közgyűlését a Békési Civil Szervezetek Házában. A közgyűlésen – melyet Szűcs Gáborné vezetett le – az egyesület elnöke, Balogh Imre számolt be az egyesület 2007-es évi tevékenységéről.

A szervezet 2008-ban is olyan programokat kínál, amelyek a cukorbetegséggel élők számára ad tanácsokat, információkat.

Terveikben szerepel olyan előadók meghívása, akik naprakész információkkal szolgálnak.

A vezetőség arra kérte a tagokat, hogy amennyiben ismerőseik körében van cukorbeteg, akkor hozzák el magukkal az egyesület programjaira, hiszen ezt a betegséget is komolyan kell venni, fel kell vállalni, és meg kell tanulni együtt élni vele.

A közgyűlés végül kötetlen beszélgetéssel, és egy ebéddel zárult.

A Békési Cukorbeteg Életmód Egyesület vezetősége a Napraforgó újságon keresztül is szeretné megköszöni a 2007. évi támogatásokat és a felajánlott 1%-okat.

 


 

 Mentálhigiénés Egyesület

 

A mosoly és az ártalomcsökkenés

Békés Városában befejeződött a 2007. októbertől decemberig tartó, 10 alkalomból álló Mosolytréning program. A foglalkozáson résztvevők megtapasztalhatták a kapcsolatok létrejöttének fontosságát, a szermentes élet előnyeit, az optimista életvitel jelentőségét, a helyi fenntartási lehetőségeket. Vegyes korösszetételű, 10-15 fős csoport alakult ki a foglalkozások által. A Városi KEF által beadott és az ESZA KHT. által támogatott pályázat - „Tovább ásunk a gödörben” címmel - lebonyolítása a Mentálhigiénés Egyesület Békési Mentálhigiénés Szolgálata részéről sikeres volt.

 

Nappali intézmények és 40 főnek foglalkoztatási lehetőség

A Mentálhigiénés Egyesület tevékenységei tovább bővülnek Békés Városban és a megyeszékhelyen, Békéscsabán is. Településenként 10-10 fő pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg ember részére nappali ellátást és foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak ez év során.

Érdeklődni az egyesület telephelyein lehet:

-         Békési Mentálhigiénés Szolgálat (Békés, Múzeum köz 1. a Békési Civil Szervezetek Házában lévő irodájában)

-         Békés Mérték Közösségi Ház (Békéscsaba, Békési út 40.)

 

Kincskereső Önismereti Csoport

A Békés Mérték Közösségi Ház Békéscsabán vár minden kedves érdeklődőt 2008. január 22-én Kincskereső címmel induló önismereti csoportjába. Ajánlják mindazoknak, akik szeretnének jobb kapcsolatot kialakítani a környezetükben élőkkel, netán elakadtak egy élethelyzetben és segítségre van szükségük, közelebb szeretnének kerülni céljaik megvalósításához. A programban van a helye, ha a képzőművészet-, mozgás-, zene- és biblio (könyv) - terápia által szeretné elérni önmaga mélyebb megismerését. A foglalkozás térítésmentes és heti rendszerességgel kerül megrendezésre keddenként 15.30-17.30-ig Békéscsabán, a Békési út 40. sz. alatt. Tel: 66/631-254.

 

Amatőr Színjátszó Csoport

Ajánljuk a színjátszó csoportot annak, aki szeretné magát kipróbálni színpadon egy jó hangulatú társulatban. A szabadidős és önismereti program keretében kibontakoztathatja alkotóképességét, játékosságát. A foglalkozások térítésmentesek és péntekenként 16.00-18.00-ig tartanak, Békéscsabán a Vasutas Művelődési Házban, az Andrássy út 79-81. alatt. Érdeklődés a Békési úton működő Békés Mérték Közösségi Házban a 66/631-254 telefonszámon.


 

Segítséggel élők és az őket segítő Békés megyei civil szervezetek 3. szakmai konferenciája

 

A Mécses Egyesület 2007. január 29-én délelőtt 9 órai kezdettel rendezi meg a „Segítséggel élők és az őket segítő Békés megyei civil szervezetek 3. szakmai konferenciáját”.

A rendezvény helyszíne: Erkel Hotel (Gyula)

 

A konferencia programja:

 

 • 9.00-10.00 Regisztráció

 

Előadások

 • 10.00-10.10 Mécses Egyesület – Kocsis-Nagy Zsolt: Megnyitó és a konferencia célkitűzéseinek bemutatása
 • 10.10-10.30 Mécses Egyesület – Váradi Antal: „Kapu a második esélyhez” pályázat bemutatása”
 • 10.30-10.45 „A projekt során szerzett tapasztalatok a mentormunkában”: Deák András
 • 10.45-11.00 Balán György, Kovács Jánosné:  A célcsoport tagjainak beszámolója
 • 11.00-11.30 Mécses Egyesület – Taba Illés Herbertné: „ Hogyan építsünk csónakot?” – a munkanélküliségből a foglalkoztatásba való eljuttatásukhoz témában szerzett tapasztalatok bemutatása
 • 11.30-11.45 Kávészünet
 • 11.45-12.00 Körös-Maros Alapítvány – Mohai Tibor: „ Biotermesztő képzési és foglalkoztatási program Gyulán és Mezőgyánban „ a  HEFOP 2.3.1-05/1. program bemutatása
 • 12.00-12.20 Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet: Seres Gyöngyi:
 • HEFOP projektek megyei tapasztalatai, foglalkoztathatóságot fejlesztő TÁMOP projektek
 • 12.20-12.40 DARFT Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. – Nyári Krisztián: „A Dél-alföldi Operatív Program aktuális pályázatainak foglalkoztatási vonatkozásai”
 • 12.45- 12.55 A konferencia zárása
 • 13.00-14.00 Ebéd
 • 14.00-15.00 Műhelymunka
 •  

Jelentkezési cím: Mécses Egyesület (5650 Mezőberény, Petőfi u 54.; fax:66/421-720)

Jelentkezési határidő: 2008. január 25.

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB