spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. december arrow KARÁCSONY - JÓTÉKONY CÉLÚ ADAKOZÁSOK
KARÁCSONY - JÓTÉKONY CÉLÚ ADAKOZÁSOK
2007. december 13.

A Templárius Alapítvány

A Templomos Lovagrend Tiszántúli Kommendája, a Templárius Alapítvány számos civil szervezettel karöltve idén is megrendezi az immár hagyományos „SEGÍTSÜNK A RÁSZORULÓ GYERMEKEKEN!” jótékony célú adakozását.

Terveik szerint 70 családot, közel 120 gyermeket szeretnének ebben az esztendőben is megajándékozni a nagylelkű segítségeknek köszönhetően.

Helyszín: Szt. Imre Katolikus Templom (Gyomaendrőd – Endrődi városrész)

Időpont: Endrőd, 2007. december 15. szombat de. 11. 00 – óra

Gyűjtenek: az elmúlt évekhez hasonlóan tartós élelmiszert, írószert, játékokat, könyveket, fogkeféket, konzerveket, törölközőket, plédeket…stb, ami egy gyermeknek segítséget jelenthet. Továbbá keresnek olyan védnököket, akik nagyobb adománnyal és hozzájárulással támogatnák a gyűjtést.

A felajánlásokat a következő címre várják:

Szt. Imre Római Katolikus Plébánia Hivatal

5502 Gyomaendrőd, Fő u.1. sz.

Aki anyagilag szeretne segíteni, az a következő címen teheti meg:

Számlaszám:

Templárius Alapítvány

Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet

53200015-11060273

A felajánlókat kérik, hogy adóigazolás miatt adószámukat feltétlen tüntessék fel a befizetés során a közlemény rovatban.

További információ:     www.templomosok.hu       

 

 


Újra nyit a Mikulásgyár

 

2007. december 7-16. között a SuperGroup ismét megrendezi a tavaly nagy sikerrel zárult jótékonysági adománygyűjtő akcióját, a MikulásGyárat.

Budapesten, a Felvonulási téren, illetve az ország 16 plázájában várjuk adományaikat, elsősorban tartós élelmiszereket, higiéniás termékeket, játékot és ajándékot, melyekkel a rászorulók karácsonyát mosolygósabbá varázsolhatjuk a Magyar Vöröskereszt és a Unicef segítségével.

Helyszínek:

A MikulásGyár épülete a Felvonulás téren áll.

Nyitva: hétköznap: 16:00-21:00; hétvégén: 10:00-22:002007. december 7–16. között a

 


Lendületben a Köztámháló

A visszajelzések is azt mutatták, hogy megyénkben számos olyan település van, ahol a közösségi kezdeményezések háttérbe szorulnak. A jó hír az, hogy mindig vannak olyan emberek, akik szívesen tennének azért a közösségért és lakóhelyért, amelyben ők is élnek.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete november 28-án tartott megyei szakmai műhelyt, amelyen az új jelentkezők mellett a régi Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat (köztámháló) tagjai is részt vettek.

Az új köztámhálósok Gerendásról, Gyomaendrődről, Elekről, Kamutról érkeztek, de többen jelezték részvételi szándékukat Kétegyháza, Sarkadkeresztúr, Battonya, Lőkösháza, Nagyszénás, Nagykamarás településekről is.

A rendezvényen Pocsajiné Fábián Magdolna szociológus, közösségfejlesztő előadása után Kresák Anna (programkoordinátor) ismertette a 2004-ben indult program részleteit, a jövőbeni terveket.

A délután folyamán a jelenlévők is bemutatkoztak és feltárták a lakóhelyükkel, az ott élő emberekkel, és a sikeres vagy sikertelen kezdeményezésekkel kapcsolatos tapasztalataikat.

A következő találkozó 2008 februárjában várható, amelyre minden bizonnyal további új jelentkezők is csatlakoznak.

 


Kunbábonyban a közösségfejlesztők

 

A Közösségfejlesztők Egyesülete december 4-5-én tartotta Országos Fejlesztő Műhelyét.

Az ország valamennyi megyéjében tevékenykedő közösségfejlesztők kétnapos műhelyen vitatták meg az elmúlt hónapok eseményeit. A program koordinátorai elmondták, milyen kezdeményezésekkel találkoztak megyéjükben, hogyan lehet bevonni egy-egy embert a fejlesztő tevékenységbe, stb…

A műhely keretein belül az aktuális pályázatokról is  szó volt, valamint arról: „Hogyan tovább?”, avagy a Köztámháló további működéséről.

A szakmai találkozó azon túl, hogy sok fontos információval szolgált, ismét nagyon jó hangulatban telt, és megerősítette a jelenlévőkben, hogy mennyire fontos a Köztámháló léte úgy megyei, mint országos szinten.

 

Szaitz Éva

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

 

 


Kistérségi civil műhely Szeghalmon

 

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete – partnerségben a helyi civil szervezetekkel, a proHáló támogatásával - 2003-ban indította el  a Szeghalmi kistérségben azt a közösségfejlesztő tevékenységet ,   amelynek elsődleges célja  volt a civil szervezetek közötti  együttműködés erősítése, az érdekérvényesítés növelése , a hálózatépítés ösztönzése.

A közös munka eredményeképpen létrejött a Körös-sárréti Civil Műhely, amely később civil szövetséggé alakult. Az egyesület az évek során  több képzést, találkozót, szakmai fórumot  szervezett , megjelentette a Körös-sárréti Civil Hírmondó időszakos kistérségi újságot , segítette a helyi kezdeményezéseket.

 

A kistérségi fejlesztő munkát 2003.egy problémafeltáró tréninggel kezdték a szervezők, amelyet 2007.december 8-án megismételtek  Szeghalmon, Jobbágy Mária szervezetfejlesztő vezetésével.

 

A téma, amellyel a tréning résztvevői foglalkoztak: Mi történt ez elmúlt években? Hol állunk most? Milyen eredmények, milyen hiányosságok vannak? Hogyan tovább?

A közös műhelymunka eredményeképpen kibontakoztak a további együttes cselekvés lehetséges tartalmi és forma keretei.

 

Pocsajiné Fábián Magdolna

 

 


 

ProHáló Kistérségi Műhely Békéscsabán

A proHáló (Program a nonprofit szolgáltatások és a nonprofit szolgáltatók hálózatának fejlesztéséért) országos civil hálózatban az egyik legnagyobb múltú munkaközösség a Kistérségi fejlesztésekkel foglalkozó munkacsoport, amelynek tagjai: Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete (Békéscsaba), Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány (Debrecen), Első Nyírségi Fejlesztési Társaság (Nyíregyháza), Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesülete (Salgótarján), „Impulzus” Pályakezdők Munkaszocializációjával Foglalkozó Szakemberek Egyesülete (Szolnok), Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetsége (Székesfehérvár).

A résztvevők által megvalósított programok elsődleges célja a kistérségi együttműködések ösztönzése, segítése, a közösségi aktivitás fejlesztése.

 

A kistérségi munkacsoport legutóbb 2007. novemberében Békéscsabán tartotta találkozóját. A jelenlévők összegezték az elmúlt évek tapasztalatit, eredményeit és kidolgozták stratégiájukat az elkövetkező évekre. A további tevékenységüket – tágabb keretek között, túllépve a kistérségi határokon  -  a Helyi társadalom fejlesztés, partnerség, hálózatépítés tematikus munkacsoportban kívánják  folytatni.

 

A csoport életében jelentős mérföldkő volt 2006-ban a proHáló kistérségi kiadványának megjelentetése, amely a „Civil Műhely kötetek 1” Kistérségi fejlesztések címet viseli. A kiadvány a kistérségi munka tapasztalatait összegzi, a tagok által kezdeményezett és bátorított helyi fejlesztések bemutatásával. A tanulmány - témák elméleti megközelítése mellett - sok gyakorlatban jól használható dokumentumot is közread (kérdőívek, adatlapok, együttműködési szabályzatok).

(a kiadvány korlátozott számban igényelhető a megyei civil irodában – Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ,

Tf.: 66/530 207)

 


MEGYEI PÁLYÁZAT

2007. december 10-én lezárult azon pályázatok beadásának határideje, amelyet Békés Megye Önkormányzata hirdetett meg ebben az évben már második alkalommal a megyében működő civil szervezetek hálózatépítésének, érdekérvényesítésének erősítésére . Az elmúlt alkalommal több értékes program valósult meg a pályázati támogatásból, elsősorban a hasonló szakterületen működő civil szervezetek között.

A pályázatok értékelésének határideje: 2007. december 30.

Az előző pályázatok elszámolási űrlapja letölthető a civilek.csabanet.hu -  honlapról.(lsd. új pályázati kiírás melléklete).

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB