spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. december arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2007. december 13.

Megnyílik az „Esélyház”

Újabb munkahelyeket teremt Békésen a Szent Lázár Alapítvány. A Hunyadi téri
Esélyházban harmincöten kapnak állást.
Az egykori iskolaépületben már hetek óta gőzerővel folynak a munkálatok azért, hogy az átalakítás után az Esélyházban januárban elkezdődhessen a régen várt foglalkoztatás.

A Szent Lázár Alapítvány jövő év közepéig harmincöt ember alkalmazását tervezi az új, amúgy önkormányzati tulajdonú intézményben. A szervezet már évek óta számos megváltozott munkaképességű és pszichés problémákkal küzdő álláskereső számára biztosít pénzkereseti lehetőséget Békésen. - Sajnos az utóbbi másfél-két évtizedben más lett az élet. Sokan nehezebben viselik a bizonytalanságot, a rohanó, embertelen körülményeket és a stresszt. Nekik is igyekszünk segíteni az Esélyház megteremtésével - fogalmazott Kovács Istvánné. A Szent Lázár Alapítvány elnöke kitért arra, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló Hunyadi tér környékén sok a hátrányos helyzetű ember, éppen ezért is vállalták, hogy a foglalkoztatottak harminc százaléka a helyi cigány lakosság közül kerül majd ki. Másik két intézményükben már dolgoznak romák, s nagy többségük beilleszkedése kifejezetten jól sikerült. Gyetvai Gellért, a Szent Lázár Alapítvány Pszichiátriai Nappali Ellátó és Foglalkoztató Intézmények igazgatója kérdésünkre kifejtette, az új helyen kézműves és népművészeti termékeket, így például fa játékkockát, népi hálóingeket, díszdobozokat készítenek majd, de természetesen vállalnak bedolgozói munkát is varrodáknak. - A legtöbb hozzánk hasonló foglalkoztató elsősorban a tömegtermékekre összpontosít, csakhogy ezeknek az árucikkeknek az értékesítése évről évre egyre nehezebbé válik. Éppen ezért, mi szeretnék nyitni az egyediség, az exkluzivitás, a különlegesség felé, bár itt sem könnyű érvényesülni. Ám, ha megtaláljuk a megfelelő piacot, akkor hosszú távon kifizetődő lehet a munka - szögezte le Gyetvai Gellért. Kovács Istvánné ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, fiatal, dinamikus szakembereik azon dolgoznak, hogy újabb és újabb lehetőségeket kutassanak fel. Karácsonyi vásárokra jelentkeztek be, hogy népszerűsítsék az elkészült termékeket, mint ahogy részt vettek a Németországban megtartott magyar napok rendezvényein is. Az Esélyházban jelenleg is tartó mintegy kétmillió forintos munkálatok során két nagy foglalkoztató termet alakítanak ki, lesz netpont internetes információs részleg, közösségi helyiség, akadálymentesített mellékhelyiség. Emellett a szennyvízhálózatra is rácsatlakoztak. Az épület mindenben megfelel majd az Európai Unió előírásainak.

Segíti a foglalkoztatást az Aktív- és a Kreatívház

A Szent Lázár Alapítvány Békésen két intézményt is működtet. A Szabó Dezső utcán található Aktív- és a Szent Pál soron található Kreatívházban egyaránt harminc-harminc munkavállaló dolgozik. Jelenleg több mint 250-en szeretnének hasonló foglalkoztatásban részt venni, s éppen ezt a hiányt igyekszik enyhíteni az új Hunyadi téri intézmény is. Kovács Istvánné elmondta, júliusban kellett bejelenteniük az új létesítmény elindítását, s október 31-ig kellett elküldeniük a szakmai elképzeléseket.

 

(2007.11.06.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Pusztaottlakán irodával segítenek a civileknek

A pusztaottlakai képviselő-testület helyiség biztosításával is segíti a civil szervezetek munkáját. Az irodaépületben az egyik helyiségen eddig három szervezet osztozott: a román kisebbségi önkormányzat, a Pusztaottlaka Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület és a Purdi Mihály Egyesület. A Pusztaottlakai Románokért Egyesület két irodát is használt, amin most változtatott az önkormányzat. Az egyik helyiséget átadták a román kisebbségi önkormányzatnak - tudatta Simonka György, a település polgármestere.

K. E. (2007.11.15.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


A Táncsics utcai volt vámépületet odaadják a civil szervezeteknek

Orosháza belvárosának egyik impozáns épülete a Táncsics utcai volt vámparancsnoksági ingatlan. Ez az állam tulajdona. A civil szervezetek szemet vetettek az üres ingatlanra. Az épület önkormányzati tulajdonba adását a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága támogatja közérdekű cél megvalósítása érdekében. Az orosházi képviselők olyan határozatot fogalmaztak meg, hogy az épületet a civil szervezetek elhelyezésére kívánják felhasználni. Az önkormányzat vállalja saját költségen a környezeti állapot felmérését, szükség esetén a kármentesítést.

(2007.11.16.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Civilek határok nélkül

Pénteken és szombaton immáron nyolcadik alkalommal szerveztek civil kulturális börzét a békéscsabai ifjúsági házban.

Mint azt Gólya Pál elmondta, a rendezvény célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson - elsősorban a dél-alföldi régióban található - szervezetek részére, s ezzel párhuzamosan az egymás közötti kapcsolatok megerősítésére. A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke kifejtette, a program első napján olyan vendégeket hívtak, akik információikkal segíthetik a szféra működését, minél sikeresebb munkáját. Külön kiemelte Deák Tamás, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Országos Tanácsa tagjának és Hódi Gyula, az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma tagjának előadását. Szombaton több, mint négyszázan léptek a házigazda intézmény színpadára, hogy színvonalas kulturális műsorokkal szórakoztassák a jelenlevőket, míg az előtérben megrendezett kiállításra szintén nagyon sokan voltak kíváncsiak.

P. G. (2007.11.19.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Civilek a közművelődésben

Békés Megye Önkormányzata két civil szervezettel kötött együttműködési megállapodást a kötelezően ellátandó közművelődési feladatok elvégzésére
A projekt három évre szól. - Az egyesületek tanácsadást és más szolgáltatásokat biztosítanak a megyében élő állampolgárok, intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek számára. A megyei önkormányzat mindezekért évi négy-négy millió forintos támogatást biztosít - tájékoztatott Závogyán Magdolna kulturális referens. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület feladatai közé tartozik többek között a megye területén működő települési önkormányzatok, nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatok, valamint közművelődési szervezetek népi kézműves tevékenységének segítése. A népi kézműves közművelődési tevékenységgel összefüggő elemzéseket és fejlesztési programokat is készítenek. Fontos feladat a megyei adattár kezelése: a megye népi kézműves értékeinek, sajátosságainak bemutatásában való közreműködés, a népi kézműves alkotók és tevékenységet menedzselők szakmai képzése és továbbképzése. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a megye területén működő közművelődési-kulturális, települési közösségfejlesztő civil szervezetek, népfőiskolák tevékenységét veszi szárnyai alá. Hangsúlyos a viharsarki közművelődési civil adatbank összeállítása és kezelése, de nagy jelentőséggel bír a közművelődési civil szervezetek, közösségek vezetőinek képzése is. A közösségfejlesztők a helyi társadalomfejlesztéssel foglalkozó egyének, informális, formális közösségek tagjainak a felkészítését, továbbképzését is felkarolják. "Az egyesületek tanácsadást és más szolgáltatásokat biztosítanak a megyében élők számára."

 

(2007.11.20.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Jövőre is támogatja a megye a civil szférát

Az idei kiírás sikere után a megyei önkormányzat jövőre is négymillió forintos pályázati keretet biztosít viharsarki civilek számára. Ebben az évben egyébként összesen huszonnégy szervezet kapott támogatást társadalmi szerepvállalásának erősítésére. - Úgy készítettük el a civil társadalom erősítését szolgáló felhívást, hogy a nyertesek szükség esetén akár január elsejétől felhasználhassák a pénzt. A pályázatot már kiírtuk, s az esztendő végéig eredménnyel is szolgálunk - tájékoztatott dr. Balog Erika osztályvezető.

Cs. Á. (2007.11.22.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Jubilálnak Szarvas barátai

Huszonöt éves jubileumát ünnepli Szarvas Város Barátainak Köre. A településnek talán nincs is olyan lakója, aki ne hallott volna erről a civil szervezetről, lévén számtalan helyi rendezvény fűződik a nevükhöz.

Elég csak a már hagyományossá vált nyári Körös Napokra gondolnunk, amely a társadalmi összefogás kitűnő példája, s melynek szervezésében évről évre oroszlánrészt vállal a baráti kör. Az 1982-ben alapított szervezetnek régóta működik budapesti tagozata is, melynek tagjai tevékenyen közreműködtek például a Körösön felállított víziszínpad létrehozásában. A 25 év dokumentumaiból a napokban kiállítás nyílt a Tessedik Sámuel Múzeumban. A fotók, újságcikkek hűen mesélnek az elmúlt évtizedek történéseiről. Emellett a baráti kör művész tagjainak munkáiból is jó néhányat felsorakoztattak a tárlat összeállítói.

 

L. J. (2007.11.23.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


A civil kapcsolat a közoktatásban, a nevelésben is lehetőséget kap

Felelősségteljes, felkészült civil képviseletre szükség van a társadalmat érintő döntéseknél, így a nevelésben, a közoktatásban is. Ebben egyetértett annak a harminc civil szervezetnek a képviselője és a szülők, akik részt vettek a Közoktatási Szakértők Békés Megyei Egyesületének legutóbbi békéscsabai szakmai napján. - A működőképes civil kapcsolat-, illetve hálózatépítés nélkülözhetetlen, ezt felismerte minden érintett - értékelte az együttműködést dr. Végh Lászlóné. Az egyesület elnöke elmondta: a tanulási képesség, a sikeres életvitel meghatározója az érzelmi intelligencia érettsége. Felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt fontos a személyiség fejlesztése, a belső problémák feltárása. Kicsi korban a fejlesztés elsősorban a szülőn múlik, később csak az iskolával közösen hozhat eredményt. A megyei önkormányzat pályázati lehetőségekkel támogatja a tartós civil együttműködést. A szervezetek közötti koordinálást az egyesület vállalja, és segítséget nyújt programok szervezéséhez. N. K. Pedagógusok, szülők, civilek együttműködése elsősorban a gyermek érdeke.

 

(2007.11.24.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Vállalkozók találkoztak a civil szolgáltatókkal

Munkáltatói tapasztalatcserére hívott meg hetven vállalkozót a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége tegnap Békéscsabán. Tavaly nyár óta az Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások Békés megyében című program 85 hátrányos helyzetű álláskeresőt juttatott munkához, hatvanketten pedig valamilyen képzésbe kapcsolódtak be. Erről a programot koordináló civil szervezet vezetői, Gólya Pál és Kisné Zsigovics Erzsébet tájékoztatta a sajtót. Az 53 millió forintos összköltséggel, HEFOP-finanszírozással megvalósuló program 2008. július 31-éig folytatódik.

 

F. M. (2007.11.28.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


Önkéntes képzés

A Béthel Alapítvány békéscsabai szervezete mindazok számára, akik önkéntesként szeretnének a munkaerőpiacra való visszajutáshoz tapasztalatokat szerezni, illetve szívesen dolgoznának önkéntesként, tanfolyamot szervez. A képzés 40 órás és ingyenes. A szervezők a részvételt pályakezdőknek, megváltozott munkaképességű munkavállalóknak, gyesről, gyedről visszatérni szándékozóknak és 40 év feletti álláskeresőknek ajánlják. Az érdeklődést, illetve a jelentkezést a 66/443-030-as telefonon várják.

 

M.M. (2007.11.30.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB