spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. november arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2007. november 19.

Közös munkával tanulnak magyar és román civilek

Háromnapos tanulmányi úton vettek részt csorvási, békéscsabai, tarhosi, biharugrai, köröstarcsai, mezőhegyesi, okányi, békési közművelődési szakemberek és civil szervezetek vezetői a szatmárnémeti CREST Forrásközpont meghívására Romániában.

Az utat a közösségfejlesztők megyei egyesülete, a megyei könyvtár és a Humán Kulturális Centrum Kulturális Iroda szervezte. A szakemberek megismerkedtek többek között a tasnádi Közösségfejlesztéséért Egyesület munkájával, illetve Mezőpetri fejlesztési elképzeléseivel.

F. G. K. (2007. 10. 08.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


Mezőhegyest és a falusi turizmust népszerűsítik

Mezőhegyes Turizmusáért Egyesület 1998-ban alakult. Tevékenységi köre a falusi vendéglátáshoz kapcsolódó szálláshelyek biztosítása, programok szervezése azok számára, akik a környezeti és épített értékeiben is gazdag Mezőhegyest választják úti célul. Ma 47 vendégnek tudnak szállást - közülük 35 a napraforgós minősítésű - nyújtani. Tavaly 81-en 240 vendégéjszakát töltöttek itt. Külföldről 18-an érkeztek. Tagjai az Országos Környezetvédelmi Egyesületnek, és idén beléptek a LEADER-2 Hajdúvölgy-Körös mente helyi közösségbe.

(2007. 10. 11.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


 

Tízéves a Csabai Kolbászklub
Az első, 1997-es Csabai Kolbászfesztivál után alakult meg a Csabai Kolbászklub,
mely később egyesületté nőtte ki magát. A dinamikus fejlődést mutatja, hogy
58-an alapították a szervezetet, de ma már 391 a tagok száma.

Békéscsaba mellett a szomszédos településekről, az ország más részeiből, sőt külföldről is vannak tagjai a Csabai Kolbászklubnak. Uhrin Zoltán elnök hangsúlyozta: céljaik és feladataik között elsődleges - szűkebb pátriájuk fejlődése miatt is - a Csabai kolbász népszerűsítése, a kulturális örökség megóvása, a hagyományok ápolása. További célkitűzés a disznótorok turisztikai látványossággá fejlesztése, a kisvállalkozások megalakításának támogatása, amire jó példa 4-5 őstermelő kolbászkészítői engedélye.

Ny. L. (2007. 10. 08.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


Kapcsolatrendszer nélkül a civilek se boldogulnak

A Békés megyei önkormányzattól 180 ezer forint támogatást nyertek az orosházi nagycsaládosok, akik a hét végén három megye egyesületi vezetőinek tartottak továbbképzést. Szilágyiné Bella Margit a megnyitón elmondta, a jövő a térségi összefogásról szól. A nagycsaládosoknak az az érdekük, hogy megtalálják azokat a segítő szervezeteket, amelyekkel közös pályázati sikereket érhetnek el. - Adtunk néhány praktikus tanácsot. Ötven vendégünkkel azt is megosztottuk, Békés megyében a civil szektor fejlesztésében mi hogyan veszünk részt - summázta ötletbörzéjük lényegét az orosházi nagycsaládos vezető, aki nem titkolta, a fiatalítás is napirenden van náluk. Programjaikba munkával vonják be a legifjabb korosztályt. Arról már Vajda Árpád, a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője mesélt, hogyan foglalkoztatják az ifjúsági önkénteseket az egyesületekben. Dominkó Sándor alpolgármester pedig az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolatáról tartott előadást.

Cs. I. (2007. 10. 15.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


 

Önkénteseknek szerveznek továbbképzést a civilek

Szociális tevékenységet végzőknek és önkénteseknek szervez továbbképzést, tréninget a TAVAM (Társaság a Várandósság és az Anyaság Megszenteléséért), a Fényközpont Alapítvány és az Esély a Minőségi Életre Alapítvány. A képzés egy sikeres HEFOP-pályázaton nyert pénzből valósulhat meg. Békéscsabán 10-15 önkéntes térítésmentes bekapcsolódására van lehetőség. A szervező alapítványok a résztvevőket szeretnék felkészíteni arra, hogy a munkatársak a képzés során szerzett ismereteiket minél hatékonyabban tudják majd átadni. A képzés célja továbbá az is, hogy az önkéntesek környezetükben a közvetett célcsoporttal összetettebb módon tudjanak foglalkozni, mintát kapjanak a női körök megtartó, közösségformáló, társadalmi beilleszkedést segítő erejéről. A hét modulprogram közül három - az alapozó motivációs tréning, önéletrajzírás, illetve az álláskeresés - kötelező. A képzés részleteiről Kiss Bernadettől lehet érdeklődni a 20/824-3336-os telefonszámon.

F. M. (2007. 10. 25.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


 

Tapasztalataikkal segítik az erdélyi szakembereket

Határon átnyúló szakmai együttműködésre nyert 700 ezer forint támogatást a Nemzeti Civil Alaptól a szarvasi székhelyű Emberöltő Alapítvány - tudtuk meg Uhljár Zitától, a szervezet elnökétől. A cél az, hogy segítséget nyújtsanak a szociális ellátás területén dolgozó erdélyi szakembereknek. Erdélyben ugyanis a szociális ellátás még igen fejletlen, elkél a segítség. A szarvasi és környékbeli védőnők, bölcsődei dolgozók, szociális munkások és az idősellátás területén tevékenykedő szakemberek vendégül látják majd erdélyi kollégáikat, illetve ők is elutaznak a határon túlra.

 

L. J. F. M. (2007. 10. 27.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


 

Hímzéseik híre Finnországig eljutott

Örömüket és bánatukat varrják az asszonyok azokba a terítőkbe, párnahuzatokba, kötényekbe, melyeknek néhány mutatós darabja az Orosházi Városi Képtár termeit díszíti. A Kulturális Kapcsolatok Egyesületének kezdeményezésére Sonkolyos Károlyné Margitka és lelkes, ügyes kezű klubtársainak munkáiból nyílt kiállítás. November 10-éig több mint 250 kézimunka látható. Az orosházi hímzők híre messze földön híres, jártak már a távoli Finnországban, de Magyarország legtávolabbi tájegységeinek a motívumait is megőrzik az utókor számára. Kolenák Ibolya, a szenttamási művelődési ház vezetője méltatásában az öltéstechnikát, az igényességet emelte ki.

 

Cs. I. (2007. 10. 27.; forrás: Békés Megyei Hírlap)


 

Szeretne pezsgést vinni az egyesület Végegyháza életébe

Cégbírósági határozattal a napokban hivatalosan is megalakult Végegyházán a Barangoló Közhasznú Egyesület. Az öttagú vezetőség első ülésén elfogadta az éves munkatervet és a költségvetést. Az egyesület szeretne egy kis pezsgést vinni a falu kulturális és közéletébe, melyhez számítanak a már működő civil szervezetekre is. Terveik közt szerepel jótékonysági akció, ismeretterjesztő előadás, Ki mit tud? vetélkedő, rockkoncert szervezése, igény szerinti témakörökben klubfoglalkozások, szakkörök indítása, a község történetének feldolgozása, és nem utolsó sorban a környezet védelme.

H. M.  (2007. 10. 29.; forrás: Békés Megyei Hírlap)A Csabaszabadiért Egyesület hírei

Az Országos Szlovák Önkormányzat 30 ezer forinttal támogatta a Csabaszabadiért Egyesület majális programját. A nemzeti Civil Alapprogram pályázatán az egyesület a működési költségek fedezésére 200 ezer forintot nyert. A Magyarországi Szlovákok Szövetsége Kulturális Alapítvány a Dalkört 70 ezer Ft pályázati pénzzel támogatja, melyet cipővásárlásra lehet felhasználni.

 

(2007. 10.30.; forrás: Zrnko-Magocska)

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB