spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. október arrow HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
HÍREK A MEGYEI SAJTÓ TÜKRÉBEN
2007. oktĂłber 10.

Hatvanéves a hagyományőrző egyesület Eleken

Idén ünnepli fennállásának hatvanadik születésnapját az eleki román hagyományőrző egyesület. Rocskár Jánosné alelnök elmondta, nemrég sikerült méltóképpen megünnepelni az évfordulót, egyúttal a fellépésre sok helybelit az utcára csábítani. Az ünnepséget emléktábla-avatás tette színesebbé, itt Nyisztor Györgyre, a helyi kultúrház igazgatójára, a táncosok egykori összefogójára emlékeztek.

Nem elhanyagolható tény, hogy az együttesnek ma is van olyan aktív tagja, aki a hatvan évvel ezelőtti alapításnál is táncolt. Szabó Péter napjainkban is együtt ropja a fiatalokkal.

Cs. Á. (2007.09.03.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Németországból érkezett segítség a gyermekfaluba

Jeles látogatókat fogadtak a napokban a battonyai SOS-gyermekfaluban. Az VfB-SOS egyesület 1995-ben alakult. Célja a gyermekfalvakban élők támogatása. A világ 67 országában összesen 266 gyermeket patronálnak. A szervezet vezetője, Egon Schuh személyesen járt Battonyán. Ugyancsak látogatást tett a faluban egy düsseldorfi bank egyik vezetője Jürgen Thurau feleségével, akik patronált SOS-gyermekükkel is találkoztak. A falu lakói műsorral kedveskedtek a vendégeknek, a bank képviselője pedig jelentős összegű adományt nyújtott át.

K. E. (2007.09.04.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

A közösségépítés divatja

A tárogató hangjára figyelt fel a város, amikor huszonegy olvasókör kétszáz tagja vonult végig Orosháza utcáin. A alföldi város bemutatkozott az országos találkozó résztvevői előtt. Deák György, a Cinkusiak Baráti Körének elnöke elmondta, jó alkalom volt ez a találkozó a szövetség összekovácsolására. Az országos mozgalom elsősorban civileket, hagyományápoló közösségeket tömörít. Az orosházi várostörténelem és a nevezetességek megismerése után szinte biztos, hogy messzire viszik a város jó hírét. A vendéglátók levetítették az Urszuly János orosházi néptanítóról 1966-ban készült filmet is, a találkozó programjának a részeként. Az Olvasókörök Szövetségének vándorbotjára felkerült a cinkusiak szalagja, ebben a megtiszteltetésben egyébként azok részesülnek, akik tettek már valamit a mozgalom érdekében. Dr. Nemes Erzsébet, a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának főigazgatója, az Olvasókörök Szövetségének társelnöke orosházi látogatásakor kifejtette, az újjáéledt olvasókörök néhol kulturális, másoknál ismeretterjesztő feladatokat vállaltak.

A civilek a hagyományápolásban is jeleskednek A modernkori olvasókörök között akadnak, akik a gyűjteményeikkel és a hagyományápolással jeleskednek. Ne feledjük, hajdanán a tanyákon és a kicsi falvakban élő emberekhez juttatták el a kultúrát ezek a civil kezdeményezések. Sajnos, napjainkban a kistelepülések elnéptelenedésének vagyunk szemtanúi. Pedig a kultúra a legnagyobb közösségépítő erő.

Cs. I. (2007.09.07; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Ausztria és Románia felé is nyitott az egyesület

Ausztria és Románia felé nyitott tovább a gyulai székhelyű Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület. Háromnapos nyelvoktató és nyelvet gyakorló továbbképzést rendeztek a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Alapítvány támogatásával. A német nyelv jövőjéért dolgozó iskolaegyesület szervezőpartnere a három országra szóló első vállalkozásban az Alsó-ausztriai Pedagógiai Intézet és a romániai Bánát Hegyvidék Német Fóruma volt. Előadást tartott dr. Ingrid Pöltl, az Alsó-ausztriai Pedagógiai Intézet igazgatója is.
Sz. M. (2007.09.11; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Nyugdíjasok Lőkösházán: már a határ sem akadály

Ötödik alkalommal gyűltek össze Lőkösházán magyar és a határon túli nyugdíjasok, hogy egy kellemes napot töltsenek el egymás társaságában. A szervező Községi és Vasutas Nyugdíjasklub elnöke, Hegedűs Sándor elmondta, a legfontosabb cél a civil kapcsolatok erősítése, de a szórakozás mellett komolyabb témák is felvetődtek. A határon túlról érkezők érdeklődtek az itteni civil szervezetek uniós tapasztalatai iránt. Foglalkoztatta őket a hazánkban kialakult pályázati rendszer is, melyben magyar segítségre is számítanak.
Cs. Á (2007.09.11; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Civil szervezetek támogatásáról döntött a testület

Több alapítvány támogatásáról is döntés született a pénteki megyegyűlésen. Háromszázezer forinthoz jutott így az Életfa Kulturális Alapítvány, míg száz-százezer forintot kap a Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány és a Békéscsabai Szlovák Kultúráért Alapítvány. A közgyűlés döntött arról is, hogy negyvenezer forinttal segíti a Sárréti Digitális Gyűjtemény Alapítvány tevékenységét. A testület egyébként februárban hozott határozatot arról, hogy pályázatot írnak ki civil szervezetek támogatására. A pályázatokat bizottság bírálta el, a döntések ezek figyelembevételével születtek meg.
(2007.09.11; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Tíz éve dolgoznak a településért a városszépítők

Közelmúltban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Körösladányi Városszépítő (korábban Faluszépítő) Egyesület. Mint azt Kleiber Sándornétól, a szervezet elnökétől megtudtuk, a jubileumi esztendőben is különleges versenyt hirdettek a településen élők számára: ezúttal a sziklakerteket versenyeztették. A zsűri a kiváló növényi alkotásokból nem is igen tudott választani, így az öt legszebb "pályamunkát" díjazták. Korábban egyébként hasonló megmérettetésen vehettek részt például a legkülönlegesebb balkonok és belső kertek. A 117 tagú egyesület tagjai maguk is gyakran dolgoznak a városban: palántákat helyeznek el, virágosítanak, s emellett a hagyományápolásban is részt vállalnak.

(2007.09.28; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Értékképviselet: a nagycsaládosok segítő közösségek

Gyermekálmok váltak valóra az orosházi nagycsaládosok egyesületének születésnapján. Az evangélikus iskola udvarán ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját az egyesület vasárnap, ahol a legnépszerűbb a tűzoltóautó volt. Kisfiúk és kislányok várták ki a sorukat, hogy a kosaras autó a magasba repítse őket. Közben az egyesület vezetője, Szilágyiné Bella Margit kifejtette, 230 család érdekeit képviselik a városban, de kapcsolataik mára nemzetközi méretűek. Céljaik nagyon hétköznapiak, szeretnék munkájukkal az anyaság tiszteletére irányítani a figyelmet, miközben a nagycsalád értékeit képviselik, ami nem más, mint segítő közösség.

Cs. I. (2007.10.01.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 

 


 

Turizmussal foglalkozó nőket képez a natúrpark

Majdnem 11 millió forintot nyert a HEFOP-pályázaton a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Vendégfogadás a Körösök lágy ölén - nők a turizmusban című projekt megvalósításához. Összesen 112 nő vesz majd részt informatikai és turisztikai szakmai képzésen. Az asszonyok többek között a falusi szállásadásról, a lovas-, aktív- és ökoturizmusról tanulnak. Mivel csak a pályázat megvalósítása után utalják a pénzt a natúrparknak, a békéscsabai önkormányzat 6,6 millió forint kamatmentes kölcsönt ad a civil szervezetnek.

F. G. K. (2007.10.02.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Hulladékgyűjtésről szólnak az előadások Szeghalmon

A szelektív hulladékgyűjtésről, a környezettudatos életmódról tart előadásokat a szeghalmi Vadvirág Természetvédelmi és Kulturális Egyesület, karöltve az az Öko-Pack Kht.-vel a Péter András Gimnáziumban és a Szigeti Endre Szakközépiskolában az idei tanévtől. - Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékhasznosítás jelentőségére, a környezettudatos vásárlásra, a hulladékképzés megelőzésére. Bízunk benne, hogy hozzájárulunk a lakosság környezettudatosságának erősítéséhez - nyilatkozta Kiss Éva egyesületi koordinátor.

B. I. (2007.10.03.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Beszélő vérnyomásmérő, vakoknak kitalált óra

Látássérülteknek kifejlesztett eszközöket mutattak be hétfőn Békéscsabán, a megyei könyvtárban. Az érdeklődők kipróbálhatták a beszélő vérnyomásmérőt és órát, de olyan telefon is volt, amellyel Braille-írás segítségével a vakok is írhatnak sms-t. - Ezekre nem ad támogatást a társadalombiztosító, pedig drágák és mindennap kellenének. Míg egy digitális mérleget ötezer forintért lehet venni, a beszélő változat 18 ezerbe kerül - mondta Szabó Tiborné, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke. A kiállítás péntekig látható.

F. G. K. (2007.10.03.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


 

Vállalkozó nőket képeznek a civilek

A már vállalkozóként tevékenykedő és az ezt még csak tervező nők segítését tűzte ki célul a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége. A vállalkozó nők piaci versenyképességének elősegítése programba eddig 52 hölgyet vontak be a megye több településéről.

A főként 30-50 közötti nők nagy része már vállalkozó, 35 százalékuk viszont még az igazolvány kiváltása előtt áll. A résztvevők közül többen a gyes, gyed mellett keresik a munkába állás lehetőségeit. A hétféle programból álló szakmai képzés a jelentkezők számára ingyenes. A költségeket európai uniós pályázatokból finanszírozzák a civilek. A legnépszerűbb a pályázatíró-tréning, a számítástechnikai tanfolyam és a munkajogi ismeretek - tudtuk meg Pájer Oszkártól, a program szakmai vezetőjétől. A képzések mellett többféle tanácsadó szolgáltatás és klub segíti, hogy a nők szakszerű tanácsokat, útmutatást kapjanak. Egyelőre még rendelkeznek szabad kapacitással, hiszen 2008 márciusáig a vállalkozó nők programjába összesen 130 hölgy kapcsolódhat be a megyében.

F. M. (2007.10.03.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB