spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. augusztus arrow Hírek a megyei sajtó tükrében
Hírek a megyei sajtó tükrében
2007. augusztus 08.

Civileket segítő közösségi központ nyílt Békéscsabán

Közösségi Technológiai Központ nyílt a hét végén Békéscsabán. Hajnal Edit, a Csabai Civilek Irodájának vezetője elmondta, országszerte tizenkilenc ilyen centrumot alakítanak ki. A programmal a civil szervezetek technikai hátterét erősítik.

Ezt szolgálják azok a számítógépek is, amiket Békéscsabán, az ifjúsági házban szereltek fel. A megyei Civil Szolgáltató Központok keretében működő centrumok infrastrukturális hátteret biztosítanak azoknak a civil szervezeteknek, amelyek nem rendelkeznek megfelelő informatikai eszközökkel, és a helyszínen tanácsot is adhatnak. Ősztől helyet adnak olyan képzéseknek, amelyek információs és kommunikációs technológiák használatával a civil szervezetek munkáját segítik.

F. G. K.  (2007. 07. 02.; forrás: Békés Megyei Hírlap)
A romák honlapját újabb forrásokból frissíthetik

A Phrahla Testvérek Alapítvány az idén készítette el honlapját. Elnökük, Rajkiné Hichsi Mária elmondta, regionális színtűre fejlesztik a weboldalt, pályázati forrásuk van erre. Az a céljuk, hogy a civil szervezeteknek, a cigány önkormányzatoknak segítséget nyújtsanak.
Fontosnak tartjuk a szervezetek adatainak regionális adatbázisba szervezését is. A gyors információnyújtás fokozhatja a szervezetek működését. Akik partnert keresnek pályázataikhoz, programjaikhoz, általunk megtalálhatják a társukat - mondta az elnök.

 

Cs. I. (2007. 07. 03.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Macedón vendégek a civileknél

Tízfős macedón küldöttség érkezett tegnap Békéscsabára. A külhoni csoport a megyeszékhelyi önkormányzat és a helyi civil szervezetek együttműködését tanulmányozza. - A két nap során, melyet nálunk töltenek, vendégeink találkoznak a városi önkormányzat munkatársaival, illetve a civil szektor térségi képviselőivel. Ellátogatnak néhány békéscsabai szociális intézménybe is - tájékoztatta lapunkat Pocsajiné Fábián Magdolna. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára elmondta, a macedón vendégek egyesületük meghívására érkeztek a Viharsarokba.

M. P. M.   (2007. 07. 06.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Félezren vonultak fel a szarvasi civil parádén

A körösszögi civil találkozók történetében az idei év is tartogatott meglepetést. Szarvason minden eddiginél nagyobb eseményre készültek a szervezők. A kistérségi irodavezető, Mihaleczné Kovács Mária a szombati nap végén elárulta, több mint 45 szervezet félezer résztvevője vonult fel a parádén. - Civil parádénk főpróbája volt szombaton reggel, melynek a gyomaendrődi Színfolt mazsorettcsoport táncosai adták meg a lendületét. Nyitó programunkon ötszáz héliummal töltött lufit engedtünk az égbe, zászlókkal demonstráltuk, van értelme a civil összefogásnak. A vidám, színes felvonuláson és a nap többi programján is velünk tartott Marc-Andre Salamin, Svájc magyarországi nagykövete. A fesztiválsátorban estig zajlott az amatőr művészeti csoportok fellépése. A Körösszögi kistérség díját a legcivilebb civileknek az idén is átadtuk. A szarvasi nagycsaládosok példaértékű munkája elvitatathatatlan, őket az Aranykor Nyugdíjas-egyesület, valamint a kishegyesi civil küldöttség követte - mesélt a civil napról az irodavezető. Cs. I. A kistérségi kezdeményezés lehet, hogy jövőre régiós szintűre bővül.

 

(2007. 07. 23.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Leader-csoportban milliárdokat érhet a kistérségi közös fejlesztési terv

A Gyula és Battonya közötti útszakasz, Elek, Lökösháza belterületei útjai, Elek és a határ, Lökösháza és a határ közötti útszakaszainak felújítási pályázatait a gyulai kistérségi iroda készíti el. A Gyula, Medgyesegyháza, Kétegyháza közötti útszakasz felújítási pályázatát szintén az iroda gondozza, s Gyula, Elek, Lökösháza külterületi útszakaszaiét is. Létrehozták a kistérségi Leader-csoportot, kétmilliárd forintos fejlesztést szeretnének elérni - dőlt el a tegnapi társulási ülésen. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 150 csoportnak ad lehetőséget, hogy dolgozza ki a térség komplex fejlesztési tervét. Közülük 70 csoport kétmilliárd forint fejlesztési forrás fölött rendelkezhet, a többiek vidékfejlesztési közösségenként egymilliárd forint felett. A Leader-csoport munkájában önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek vesznek részt.

 

Sz. M. (2007. 07. 25.; forrás: Békés Megyei Hírlap)

 


Betekintés a Mi-Értünk Egyesület és a munkatársuk életébe

Menekülés: Ötven percbe zsúfolta élete fontos mozzanatait, küzdelmét szenvedését, kapaszkodóit, változásait.

 

A továbbképzős DÖK-csoporttal (A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület táborlakóinak diákönkormányzati tagjai) elmentünk a békéscsabai Kazinczy utcán található Mi-Értünk Egyesület irodájába. A szervezet a problémákkal küszködő fiatalokkal foglalkozik, szívesen segít nekik. Kolarovszky Tímea, az egyesület munkatársa mutatta be feladataikat. A Mi-Értünk 2000-ben alakult meg a drogproblémákkal küzdők és rokonaik számára, akiket név nélkül fogadnak. A civil szervezet még egy Bulisegély-szolgálatot is működtet, amelynek célja a partikon való megjelenés, ahol közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a fiatalokkal, majd hasznos tanácsokkal látják el őket. Az ilyen helyeken ásványvizet, vitamint és óvszert osztanak szét. A Sorstárs segítést is fontosnak tartják. Az iroda szociális ügyintézőjeként dolgozó T. Máté mesélt saját tapasztalatairól. Máté szenvedélybeteg, most is drogozna, de nem teszi. Korábban, hogy pénze legyen, terjeszteni kezdte az anyagokat. Bár irtózott a tűktől, 17 éves korában mégis elkezdte alkalmazni a heroint, az új élmény miatt. Ahhoz, hogy a kellő érzetet kiváltsák a szerek, egyre többre volt szüksége, és a pénze is fogyott. Ekkor már az ismerőseit is meglopta, hogy meg tudja vásárolni az adagját. Több iskolába is járt, de egyik helyen sem maradt sokáig. A rendőrséggel is adódtak összetűzései. Már kora reggel elkezdte az anyagozást és abba sem hagyta addig, amíg eszméletét nem vesztette. Egy családi nyaralás alkalmával elhatározta, hogy elmondja szüleinek és segítséget kér. Mikor hazaértek, egyből bejelentkezett az elvonóra, de csak egy héttel később tudták őt fogadni. Így még volt ideje a barátnőjétől való búcsúzkodásra. A szobájában maradt néhány napra elegendő fű, de azt is kiborította az utcán. Egy évet töltött a nagyszénási rehabilitációs intézetben, ezalatt sikerült leszoknia. Utána munkát vállalt, albérletben lakott. Újra rendeződött viszonya a családjával, meg van elégedve a jelenlegi életével.

 

Slyuch Klaudia (forrás: Békés Megyei Hírlap, 2007. augusztus 02.)

 


Megújult a civil ház 

A HEFOP 2.3.2 pályázati támogatása révén, mintegy 5.000.000,- forintos keretösszegben fogja a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége felújítani a Civil Házat. A munkálatok előreláthatólag szeptemberben be is fejeződnek, így a Civil Ház két előadóteremmel, egy 12 számítógépből álló számítógépes teremmel, és egy Civil Dolgozószobával fog bővülni, ezzel is szélesítve a tagszervezetek számára nyújtott szolgáltatások körét.

 

Civil Hírlevél; (a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének lapja; 2007. július-augusztus)

 


Egészség utca és Békéscsaba Városi Egészség Napok

A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége közreműködésével, valamint a TESZ Alapítvány és az önkormányzat támogatásával, a Békéscsabai Városi Nagycsaládosok Egyesülete „Egészség utca” címmel rendezvényt szervez 2007. augusztus 12-én, reggel 10 órától este 18 óráig. Az egészséges életmódot hirdető rendezvényünk a Csaba Center Napok keretében (melynek megújított rendezvény-sorozata a Center Plázs), és a Békéscsaba Városi Egészség Napok támogatásával valósul meg.

 

Civil Hírlevél; (a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének lapja; 2007. július-augusztus)

 


Civil Kerekasztal Műhelye

A Békéscsabai Civil Kerekasztal Nyugdíjas Műhelye 2007. augusztus 29.-én 15 órai kezdettel tartja következő megbeszélését az 5600 Békéscsaba, Dózsa György u. 35. szám alatti címen, ahova szeretettel várunk minden szíves érdeklődőt és műhely-tagot!

 

Civil Hírlevél; (a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének lapja; 2007. július-augusztus)

 

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB