spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. május arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2007. május 13.

Padlót csiszoltak a kondorosi kick-boxosok

Padlón töltöttek a közelmúltban egy hétvégét a Kondorosi Kick-box Egyesület tagjai. Elhatározták, hogy társadalmi munkában felcsiszolják és lelakkozzák az alsó tagozatos iskola tornatermének több évtizedes, kopott parkettáját. Ebben a tornateremben tartják edzéseiket. Ötletüket a nagyközség önkormányzata is támogatta, a képviselői alapokból fedezték az anyagköltséget.

 

A munkálatokhoz szükséges gépeket egy vállalkozás adta kölcsön. A kick-boxos fiatalok nem most vállalkoztak először társadalmi feladatra, rendszeresen részt vesznek például a betyárnapok megszervezésében is. L. J.

BM Hírlap, 2007.04.12.

 


Jól jöhet a belga kapcsolat

 

Szakmai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés volt a fő célja annak a közelmúltbeli négynapos brüsszeli látogatásnak, amelyen a Körös-vidék Drámapedagógiájáért Alapítvány képviselői vettek részt. A Békés megyei civil szervezet sikeresen pályázott a Nemzeti Civil Alap által biztosított forrásokra, ennek köszönhető az "Európa fővárosába" tett látogatás. - Ottlétünk során a belga Tremplins Asbl egyesület munkájával ismerkedtünk meg. A hozzánk hasonló profilú szervezet egy háromnapos, elsősorban az ifjúságot megszólító fesztivál előkészületeivel foglalkozik. Emellett mi is bemutattuk a Békés megyei civil élet egy kicsiny szeletét, tevékenységünket - nyilatkozta Dombi Ildikó, az alapítvány titkára. Elmondta, a németalföldi országban a civil szervezetek kiegyensúlyozottabb anyagi háttérrel rendelkeznek, mint hazai társaik. - Az állam a helyi szakminisztériumokon keresztül sokkal intenzívebben támogatja a csoportok munkáját, ezért szélesebb szakmai mozgásterük - beszélt a kinti helyzetről Dombi Ildikó. Hozzátette, a tapasztalatszerzésen túl, a látogatás során felvillant a szakmai együttműködés lehetősége is. A Tremplins Asbl munkatársai következő rendezvényükön egy Békés megyei csoportot is szívesen látnának. A mostani brüsszeli út tehát várhatóan egy hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolat kialakulásának első lépése volt.

BM Hírlap, 2007.04.20 M. P. M.

 


 

Civil érdekképviselet a bizottsági üléseken

 

Az önkormányzati bizottsági üléseken való részvételről hozott döntést nemrégiben a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének vezetősége. A 110 - többségében békéscsabai - egyesületet és alapítványt tömörítő ernyőszervezet fontos feladatának tekinti az önkormányzati döntések előkészítésének és végrehajtásának elősegítését, valamint a civilek érdekképviseletét. Az üléseken Gólya Pál, a szövetség elnöke, illetve Koszecz Sándor, István Anna, Buka Mihályné és Obetkó Miklós alelnökök képviselik a civilek álláspontját. F. M.

BM Hírlap, 2007.04.21.

 


 

Összefognák a környékbeli civileket a lökösháziak

 

Nemcsak a hasonló nyugdíjas-, hanem általában a civil szervezetek összefogását tűzte zászlajára a Lökösházi Vasutas és Községi Nyugdíjasklub. Hegedűs Sándor elnök elmondta, szándékuk elé az országhatár sem állíthat akadályt, hiszen az eddig is meglévő kapcsolataik megerősítésén túl új szervezeteket vonnának be terveikbe. A lökösházi nyugdíjasok egyébként a korábban sikeres számítógépes tanfolyamot exportálnák: Arad megyében ugyanis érdeklődnek a nyugdíjasok az itthon sikeres informatikai képzés iránt. Cs. Á.

BM Hírlap, 2007.04. 24.

 


 

Kétmillió forintot kapnak a civilek Kétsopronyban

 

Kétmillió forinttal támogatja az idén Kétsoprony a településen működő hét civil szervezetet - határozta el keddi ülésén a község képviselő-testülete. A polgárőrség 140 ezer, a sportkör 900 ezer, a Vöröskereszt helyi szervezete 150 ezer forintra számíthat. A Fiatal Sasok Egyesülete 50 ezer, a nagycsaládosok szervezete 50 ezer, a Guzsalyas Alapítvány 645 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól. Többlettámogatásra akkor számíthatnak a civilek, ha a község a költségvetésbe be nem tervezett forrásokhoz jut. F. M.
BM Hírlap, 2007.04.26.

 


 

Egyre többen segítenek a vérükkel, a munkájukkal

 

Egyre többen segítik a Magyar Vöröskereszt munkáját. A legfrissebb adatok szerint tavaly csaknem 22 ezer tagja volt a Békés megyei szervezetnek, ez 1500-zal több, mint egy évvel korábban. A hétezer önkéntes a véradások szervezésében, lebonyolításában, az adományok gyűjtésében és szétosztásában, a vízimentésben, az elsősegélynyújtásban és az egészségnevelésben vesz részt. A 22 ezer potenciális véradó is teljesítette az egyre nagyobb elvárásokat. A megyében, arányait tekintve, többen nyújtják a karjukat, mint az országos átlag. F. G. K.

BM Hírlap, 2007.05.05.


 

Lengyel egyesületi központ nyílt Békéscsaba belvárosában

 

Lengyel egyesületi központ nyílt Békéscsabán. Leszkó Malgorzata, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a megyeszékhelyi önkormányzat a Szent István tér 8. szám alatt három helyiséget engedett át a kisebbségnek. Itt alakítanak ki iskolát, könyvtárat, adminisztrációs és információs irodát. Ezenkívül junior- és szeniorklubokat, illetve alkalomadtán konferenciákat tartanak majd. Békéscsabán a kisebbségi választások előtt nyolcvanöten vallották magukat lengyelnek. F. G. K.
BM Hírlap, 2007.05.08.

 


 

Az orosházi civileknek a pénze számon kérhető

 

Idén is meghirdette pályázatát az orosházi önkormányzat a városban működő egyesületek, alapítványok részére, hogy a közérdeklődésre számot tartó, vagy turisztikai vonzerejű rendezvények megvalósítását támogassák. Határidőre hatvan szervezet (35 egyesület és 25 alapítvány) adta be jelentkezését. Igényük 8 millió 325 ezer forint. Az idei költségvetésben erre a célra csak 5 millió forintot biztosítottak. Elbíráláskor a benyújtott programok tartalma, megalapozottsága és reális pénzügyi feltételei képezik a mérlegelés alapját. Cs. I.
BM Hírlap, 2007.05.08.


 

Először rendeznek Tarhoson népzenei fesztivált

 

Július 7-én első ízben rendezi meg a Tarhos Fejlődéséért Egyesület a Körösök Völgye Folklórfesztivált – tájékoztatta a Békés Megyei Hírlapot Hornok Sándor polgármester. Mint mondta, a programot a Békés-tarhosi Zenei Napok társrendezvényeként bonyolítják le.

Az eseményre várják a Körös-völgyi amatőr népzenészek, néptáncosok, mesemondók és népdalénekesek jelentkezését. Hornok Sándor szerint a kistérségen belül Tarhos turisztikai és kulturális szerepét kell erősíteni, amihez alapot ad a zenei napok több mint 30 éves hagyománya. P. G.
BM hírlap, 2007.05.08

 

 

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB