spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. május arrow HÍREK, INFORMÁCIÓK
HÍREK, INFORMÁCIÓK
2007. május 13.
Elkészült az NCA törvény módosításának koncepciója

Elkészült a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény módosításának koncepciója, melyet mellékelten közreadunk.

A törvény módosítására irányuló előkészületek már 2006-ban megkezdődtek az NCA Tanácsa közreműködésével. A módosítások jelentős része a Tanács és a civil szervezetek által megfogalmazott javaslatokra épít.

 

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a koncepcióban megjelenő javaslatok az Alapprogram fő vívmányait, demokratizmusát, a civil szervezetek által választott testületek autonómiáját, összességében az Alapprogram szerkezetét nem érintik, elsősorban a rendszer hatékonyágának előmozdítását, a folyamatok gördülékenyebbé, életszerűbbé tételét célozzák.

 A javaslattételi határidő: 2007. május 18.

Az észrevételeket a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen fogadjuk.

 Várjuk a civil szervezetek, illetve a jogszabály módosítása iránt érdeklődők észrevételeit, javaslatait annak érdekében, hogy a törvény módosítása minél szélesebb körben találjon elfogadásra.

forrás: www.nca.hu

 


 

Lezárultak a tárgyalások…

 

Lezárultak a tárgyalások az Új Magyarország Fejlesztési Tervről az Európai Bizottság és a magyar kormány között. A várható változások eredményeként még több pénz jut majd a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés céljainak elérésére, miközben az eredetileg tervezettnél kicsivel kevesebb a közlekedésfejlesztésre.

 

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során a magyar kormány által javasolt pénzügyi keretek összesen kevesebb mint 2 százalékkal változtak az egyes programok között, míg a teljes lehívható keret változatlan, továbbra is mintegy 7 000 milliárd forint. (További, körülbelül 1 300 milliárd forintos támogatási keret áll majd rendelkezésre a következő hét évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában készült Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven keresztül).

A legfontosabb pénzügyi változások az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a következők:

Több pénzt jut:

  • Gazdaságfejlesztésre (+16 milliárd forint) – A gazdaságfejlesztés szerepe ezzel tíz százalék fölé emelkedik a fejlesztési tervben
  • Humánerőforrás-fejlesztésre (Társadalmi Megújulás OP +32 milliárd forint) – Tovább erősödik az emberi erőforrás fejlesztési programok támogatása
  • Környezetvédelemre (+86 milliárd forint) – A környezetvédelmi programok megvalósítására és derogációs kötelezettségeink teljesítésére a szennyvízkezelés, az ivóvízhálózat és  a hulladékgazdálkodási beruházásoknál is jelentősebb források állnak rendelkezésre
  • Minimálisan nő az e-közigazgatás és államreform OP-k végrehajtását finanszírozó technikai keret
  • Az eredetileg tervezett teljesítménytartalék az Európai Bizottság kérésére felosztásra került az egyes operatív programok között. Ez fedezte a változások jelentős részét.

Kevesebb pénz jut:

  • Közlekedésfejlesztésre (-18 milliárd forint [= -1%]) és
  • A Közép-Magyarországi Régió programjára (-11,3 milliárd forint) – Ezzel összességében nem csökken a régióra jutó támogatás, mert a programból kivont infrastruktúrafejlesztésre fordítható forrás (11,3 mrd forint) humánfejlesztésre fordítható Társadalmi Megújulás operatív program Közép-Magyarországi Régióra fordítható részébe került.

Az átcsoportosítások hatására 2 százalékkal nő a humán fejlesztések aránya az infrastrukturális beruházásokkal szemben.

Forrás: www.nfu.gov.hu

 


 

Megkezdődött a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi egyeztetése

 

 

Megtárgyalta és társadalmi vitára bocsátotta a Kormány a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia tervezetét, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a hazai társadalmi-gazdasági-környezeti folyamatok összességének, azaz országunk fejlődésének közép-, illetve hosszú távon fenntartható pályára való áttérését – figyelembe véve a hazai adottságokat és a tágabb folyamatokat, feltételeket.

 Az Európai Tanács 2006. június 16-i csúcstalálkozóján fogadta el az Unió megújított Fenntartható Fejlődési Stratégiáját. Ez a dokumentum a tagállamok számára előírta Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiák elkészítését illetve megújítását, illetve az azokhoz kapcsolódó kétéves Akciótervek elkészítését.

 A most társadalmi vitára bocsátott Stratégia a fenntartható fejlődés koncepciójára, szemléletére és értékrendjére építve hosszú távú, átfogó, folyamatosan felülvizsgálandó és megújítandó keretet nyújt a hazai ágazati, fejlesztési és más stratégiák, programok, tervek számára. 

 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia végleges változatának elkészítéséhez ezúttal is számítunk a szakmai, érdekképviseleti, társadalmi szervezetek, a gazdasági, az önkormányzati és a civil szféra képviselőinek javaslataira, véleményére.

 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát az Ügynökség honlapján, a www.nfu.gov.hu internetes címen tettük elérhetővé. Ugyanitt valamennyi, az egyeztetéssel kapcsolatos technikai információ elérhető. A dokumentummal kapcsolatos véleményét, javaslatait a honlapról letölthető strukturált kérdőív segítségével az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail-címre várjuk május 31-éig.

 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi egyeztetése során beérkező javaslatokat, észrevételeket az átláthatóság elvének megfelelően mindenki számára elérhetővé teszik az Ügynökség honlapján.

Forrás: www. nonprofit.hu     

 

 

A NIOK Alapítvány jelöléseket vár díjaira

 

Szükségét érezve annak, hogy jutalmazzuk azokat a gazdasági szervezeteket és magánszemélyeket, akik a magyarországi adományozásban élenjárnak, illetve azokat a civil szervezeteket, akik példaértékű munkát végeznek, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány tizenkettedik alkalommal osztja ki három díját, melyek: Az Év Vállalati Adományozója, Az Év Egyéni Adományozója, Az Év Civil Szervezete.

  

Ön szerint melyik vállalat járt élen az adományozásban 2006-ban?

Ön szerint ki az a személy, aki az egyéni felelősségvállalás példaképe volt 2006-ban?

Ön szerint melyik civil szervezet nyújtott kiemelkedő teljesítményt 2006-ban?

Jelöljenek a díjazottakra!

 

Bárki jelölhet mindhárom kategóriában a pontos név, indok (az adományozói tevékenység), és a jelölt rövid bemutatásával. A vállalati kategóriában önjelölés is lehetséges, ekkor kérdőívet szükséges kitölteni, mely a május 4-i naptól kezdődően elérhető lesz a www.niok.hu oldalról.

 

Jelöléseket, vagy esetleges kérdéseiket május 24-ig az alábbi elérhetőségekre várják:

 

NIOK Alapítvány – Kökény Dalma

Tel.: 1/315 3151

Fax.: 1/315 3366

Email.: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Online jelölés és részletes információ:

www.niok.hu; www.nonprofit.hu

Forrás: www. niok.hu

 


 

Megyei körkép

Költészet napi Emlék-szavalóverseny

 

József Attila születésnapját, április 11-ét 1964-ben a Költészet Napjává nyilvánították. Ezen a napon 1937-ben – József Attila halálának évében - Okányban megszületett Lovas Endre. Ekkor még biztosan senki nem sejtette, hogy ez a kis gyermek egyszer majd a nagy előd nyomdokaiba lép, ő is költő lesz. Hosszú évekre elkerült a faluból, de szeretett volna visszajönni, meg is vásárolta szülőházát, hogy majd öreg napjait itt élje, de a halál közbeszólt… 1997 decemberében elragadta őt.

Az ő tiszteletére a Települési Könyvtárpártolók Egyesülete (TEKE) a Költészet Napján Emlék-szavalóversenyt rendez a költő családjának támogatásával és részvételével.

Így volt ez most is. A faluból és a környező településekről idén is szépszámmal eljöttek hozzánk.

Veres István, a TEKE titkára köszöntötte a versenyzőket és a verset szerető érdeklődőket, ezután Kónya Lászlóné elnök mondott ünnepi beszédet, melyben méltatta Lovas Endre munkásságát. Majd elkezdődött a verseny.  Öt település - Vésztő, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány és Okány – 30 versenyzője mondta el kedvenc versét. A zsűri tagjai – Lovas Endréné, Visontai Miklósné és Torzsa Ibolya – három kategóriában értékelték a versenyzőket és osztottak ki közöttük oklevelet és könyvet. Lovas Endre születésének 70. évfordulója alkalmából a család nagyon szép plakettel ajándékozta meg mindhárom kategória helyezettjeit.

A 6. alkalommal megrendezett verseny győztesei:

 

Általános iskolások: I. Szűcs Egon Sarkadkeresztúr

                                  II. Torma Myrtill Sarkadkeresztúr

                                  II. Bordás Dorottya Sarkadkeresztúr

                                  III.Balogh Ildikó Zsadány

 

Középiskolások:       I.   Nagy Beáta Sarkadkeresztúr

                                  II.  Mülek Lajos Zsadány

                                  II.  Dézsi Zsolt Sarkad

                                  III. Török Tamás Vésztő

 

Felnőttek:                   I.    Perei Károlyné Sarkad

                                  II.   Oláh Jánosné Sarkad

                                  III. Bordás Sándorné Sarkadkeresztúr

 

Veres István titkár megköszönte mindenkinek a részvételt, a színvonalas és méltó versenyzést, a zsűri munkáját.

Befejezésül Fekete Zoltán polgármester is méltatta a versenyt, gratulált a résztvevőknek és a győzteseknek. Elmondta, bízik benne, hogy a jövőben méltóbb környezetben tudjuk megrendezni e szép eseményt.  A Képviselőtestület már határozott az új épületről, az átalakításhoz uniós pályázatot fognak benyújtani.

A nap zárásaként a családtagok és néhány TEKE-tag elsétált a költő szülőházához, hogy ott emlékezzenek rá.

Bízom benne, hogy jövőre már az új épületben találkozhatunk.

Hugyeczné Vigh Róza

 

 
< Előző
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB