spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. április arrow HÍREK, INFORMÁCIÓK
HÍREK, INFORMÁCIÓK
2007. április 13.

MEGYEI KÖRKÉP A MÁRCIUSI CIVIL TANÁCSKOZÁSOKRÓL

 Bemutatkozott az Esélyek Háza

2007.03.22-én a battonyai polgármesteri hivatalban került megrendezésre a Dél-békési kistérségben működő civil szervezetek szakmai napja, ahol Dr. Karsai József polgármester, a Dél-békési Kistérség Többcélú Társulásának elnöke ismertette a kistérség fejlesztési stratégiáját, és a civilek bekapcsolódási lehetőségeit a program megvalósításába.

 

Ezt követően bemutatkozott, mint újonnan létrejött megyei szervezet, a Békés Megyei Esélyegyenlőség. Koordinációs Iroda: az Esélyek Háza.

A ház vezetője, Gyarmati Jánosné bemutatta a 2007. február 1-jén hivatalosan is átadott intézmény célját, célcsoportjait, feladatkörét, felépítését és munkatársait.

Megtudhattuk, hogy leginkább azoknak próbálnak segítséget nyújtani, akik hátrányos helyzetűek, sérült emberek, nyugdíjasok, de akár fiatalok, és nők is igénybe vehetik a szervezet szolgáltatatásait.  Rendszeres jogi- és egyéb, a helyi igényeknek megfelelő tanácsadással (pályázati, pénzügyi) ügyfélfogadási időben állnak az érdeklődők, illetve a rászorulók rendelkezésére.

Főbb céljaik között szerepel – a fentieken túl – az információközvetítés, a partner kapcsolatok kiépítése, szakmai programok kidolgozása, pályázatok generálása, jogszabályok, koncepciók előkészítése, véleményeztetése, a célcsoportok érdekképviseleti szerveinek megerősítése.

Elérhetőségeik: 5830 Battonya, Fő út 91., telefon/ fax: 68/457-753; e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges vagy Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

A szakmai nap további részében Ruck Márton, a Medgyesegyházi Fiatalokért Közhasznú Egyesület elnöke ismertette a szervezetük tevékenységét és megvalósítandó céljait, valamint  a nyertes  Leader programot.

 


Sarkadi kistérségi

szakmai információs nap

 

2007. március 2-án zajlott le Sarkadon a Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtárban az újabb kistérségi civil szakmai nap.

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára, a Megyei Civil Szolgáltató Központ program szakmai vezetője, Gulyás Imre, a Sarkad és Térsége Kistérségi Társulás osztályvezetője és Debreczeni Lajos, az NFT kistérségi tanácsadója is jelen voltak, amikor a résztvevő civil szervezetek megválasztották teljes többséggel Ungvári Mihályt, a Kötegyáni Baráti Kör vezetőjét a Kistérségi Civil Fórum elnökének. A választást követően a szervezetek ismerkedésével folytatódott a szakmai nap, minden résztvevő bemutatta az általa képviselt egyesület tevékenységét, munkáját, eddigi eredményeit, de legfőképpen azt, hogy mit vár a kistérségi hálózattól, és az ő szervezete mivel tudna hozzájárulni a hálózat sikeres működéséhez.

A szakmai nap a megismerkedésen kívül jelentős előrelépést hozott a szervezetek közötti kapcsolattartás terén, ugyanis Mórocz Tibor, a sarkadi Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár informatikusa létrehozott egy olyan elektronikus levelező listát, amelynek köszönhetően gyorsabbá válhat a jövőben a szervezetek közötti információáramlás.

A szakmai nap zárásaként Debreczeni Lajos tájékoztatta a jelenlévőket az aktuális NFT-s pályázati lehetőségekről, Pocsajiné Fábián Magdolna pedig a NCA-s pályázatok várható megjelenési idejéről, taralmáról.

 


Köztámháló találkozó Kardoskúton

 

2007. március 24-én gyűltek össze a KÖZTÁMHÁLÓ program résztvevői Kardoskúton. A csoportot Tibáné Hamvasi Zsuzsa, a helyi kezdeményező, és Kardoskút közalapítványa látta vendégül a településen. A résztvevők megismerhették a település kulturális, szociális és mindennapi életét. A kardoskúti életképeket követően, a jelenlévő tagok is beszámoltak arról, hogy mi történt a településükön, illetve az általuk képviselt civil szervezetek életében: Okányban, Csanádapácán, Tarhoson, Békésen, Gábortelepen, és Komádiban. A műhelymegbeszélések befejeztével Kresák Anna, a KÖZTÁMHÁLÓ program megyei koordinátora összegezte az elmúlt negyedévet, és biztatta a csoport tagjait a további együttműködésre, melyet várhatóan az új pályázat keretében tudnak folytatni a jelenlegi tagok, már új tagokkal bővülve. A találkozó a Körös-Maros Nemzeti Park látogatásával zárult, ahol lehetőségük adódott a madárvonulást madárkilátóból megtekinteni, illetve a Kardoskút- Pusztaközpontban lévő Kardoskúti Múzeumot is meglátogatni.

 


 

Beszámoló a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek

Közhasznú Szervezetének gyűléséről

 

2007. március 31-én került sor Gyulán az Erkel Ferenc Általános Művelődési Központban a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének idei első összejövetelére. Ván Ágnes egyesületi elnök a következőkről tájékoztatta a megjelenteket: Szervezetünk 2007 márciusában irodát nyitott Békéscsabán, a Mednyánszky utcában.

A hivatali helyiségben munkanapokon délelőttönként pályázatírás, valamint egyéb irodai munka folyik, de természetesen időpont egyeztetés után személyes probléma megbeszélésére is lehetőség van. Hétfő és szerda délutánonként – ügyeleti rendszerben – önkéntesek fogadják a sclerosis multiplexes betegeket. Ötletként említeném: jó volna, ha péntek délutánonként maguk a sclerosis multiplexesek látnák el az ügyeleti tevékenységet, illetve önsegítő célú rendezvények (előadás, relaxáció) tarthatók. Lehetőség van internetezésre és e-mailezésre is, továbbá hamarosan megnyílik a könyvtár, melynek kezelését szintén önkéntesek végzik.

Az elmúlt hónapokban önkénteseket képeztünk, akik már dolgoznak, mai rendezvényünkön is segítenek. Munkájukat a koordinátor irányítja, a feladatokat tőle kapják, értük a szervezet felel, ezáltal védve vannak az esetlegesen felmerülő kellemetlenségektől. Örömmel jelentem be – folytatta az elnök asszony –, hogy elkészült szórólapunk, mely tartalmazza egyesületünk adatait, történetét, célkitűzéseit, ismerteti a sclerosis multiplex (SM) betegséget. A prospektus felhasználásával adomány gyűjtésére kérjük, ösztönözzük tagjainkat. A beszámoló után a jelenlévők megismerkedhettek még két újonnan diagnosztizált beteggel, egy új SM betegek részére ajánlott – úgynevezett cérnaterápiával – sor került személyes fotózásra, valamint kötetlen beszélgetésre is.

Elérhetőségek: Békéscsaba, Mednyánszky u. 17. II. em./ 5. tel.: 66/446-884

Takács Mariann

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes

Emberek Közhasznú Szervezetének önkéntese

 

 

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB