spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. szeptember arrow "Egy-mást" segítő beszélgetések hétvégéje Doboz-Szanazugban
"Egy-mást" segítő beszélgetések hétvégéje Doboz-Szanazugban
2013. szeptember 04.

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete augusztus 9-11. között rendezte meg hagyományos bentlakásos szakmai műhelyét   Doboz-Szanazugban. A 3 napos program keretében 40 fő - Békés megyében működő civil szervezetek, informális közösségek, közművelődési intézmények vezetői, képviselői - a kulturális élet aktuális kihívásairól, hatékony fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak. A program szakmai keretét „A kulturális élet fejlesztésének területei: közösségi művelődés; állampolgári aktivitás; média; marketing” című konferencia adta.

A pénteken kezdődő műhely első előadója Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány igazgatója volt, aki a Polgárok Európai Évéről, általában a részvételről beszélt, illetve az Állampolgári Részvétel Hete rendezvénysorozat történetét, kereteit, tanulságait mutatta be. Majd Pocsaji Richárd, a Békés Megyei Hírlap felelős szerkesztője a média helyi nyilvánosság fejlesztésében betöltött szerepéről tartott előadást, melyből megtudhatták a résztvevők, hogy melyek a hírértéket növelő tényezők, hogyan kerülhetnek a civilek kapcsolatba a médiákkal, milyen fontos a közösségi portálokon való jelenlét. A témához kapcsolódóan egy helyi lap - a Mezőberényi Hírmondó - bemutatására is sor került. 

 

Ezt követően a résztvevő szakemberek a „Legyél Te Is Önként-S!”-projektet ismerhették meg Horváth Judit tolmácsolásában. A Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta az előzményeket, az Önkéntes Pont működését, a népszerűsítő rendezvényeket és a Kaszaperen, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Végegyházán zajló önkéntes akciók élményeit is megosztotta a jelenlévőkkel. 

Gyebnár Péter - Békés megyei referens - a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat munkájáról tartott tájékoztatójában a civilek számára elérhető fejlesztési forrásokra fókuszált. A nap zárásaként a Miénk a tér! program keretében Horváth László a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Zöld Forrás projektjét mutatta be. 

A szakmai műhely második napján Koszecz Sándor az online marketing világába kalauzolta el a jelenlévőket. Az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke példákon keresztül szemléltette a marketing lényegét, a célcsoport elemzésének fontosságát, az érdeklődés felkeltésének lehetséges módjait, a bizalomépítés és pozícionálás jelentőségét. Ezt követően a gyulai Hetedhét Játékváros működését Szabó Enikő, a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért Közhasznú Egyesület titkára mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy a Játékváros „ötletét” a németországi ditzingeni testvérvárosuktól vették át, amelynek elsődleges célja a gyerekek demokráciára, önálló cselekvésre, a mindennapi ügyekben való jártasságok, készségek megszerzésére való nevelése. 250 gyerek két héten keresztül egy önálló, általuk igazgatott, „minivárosban” éli az életét, játékos formában.  

Zsótér Mária, közművelődési-mentálhigiénés szakember – a program következő előadója - a Csabagyöngye Kulturális Központban megvalósuló önkéntesek képzésének tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.  Az előadását követően két csoportban kreatív műhelymunka zajlott, melynek fő témája: mit tehetnék én önmagamért, a barátomért, a családomért, a közösségemért és a településemért? A délután folyamán a Miénk a tér! program keretében Bálint Andrea, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete munkatársa „Egy-mást” segítő beszélgetést indított el, amelynek során a résztvevők a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataival kapcsolatos tapasztalataikat vitathatták meg. Sor került még néhány jelenlévő szervezet képviselőinek egyéni tájékoztatójára, tevékenységük, eredményes projektjeik bemutatására is.  

A program zárónapján Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete titkára szakmai beszélgetést kezdeményezett és felkérte a jelenlévőket, hogy ismertessék a szervezetük működését érintő aktualitásokat, felmerülő problémákat. Az ilyen jellegű tapasztalatcserére nagy igény mutatkozott, hiszen a jelenlévők különböző területeken – kulturális, szociális, szabadidős – tevékenykednek, de felmerülnek olyan közös témák, amelyek megvitatása a későbbi munka során segítséget nyújthat. A szakmai műhely a hasznos előadások, ismeretek átadásán túl a meglévő kapcsolatok ápolására, illetve új ismeretségek generálására is lehetőséget biztosít. 
 

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB