spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. november arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. november 15.

Nyitott Tanulási Központok nyílnak Békés megyében – a sikeres álláskeresésért, a munkahelyek megtartásáért és a foglalkoztathatóság javításáért

 

2013. október 18-án megnyitotta kapuit a Békéscsabai Nyitott Tanulási Központ. November 8-án és 11-én további központok nyílnak Szarvas és Békés településeken. A Tanulási Központok küldetése a munkahelyen, a magánéletben, a közéletben való boldoguláshoz felhasználható és a személyes kibontakozáshoz szükséges ismeretek biztosítása mindenki számára.


A rugalmasság, nyitottság és a testre szabott tanulás alapelveit követve a Tanulási Központok az alábbi tanulási programokkal várják az érdeklődőket: 

Nyelvi és számítástechnikai ismeretek, mindennapi pénzügyek, munkavállalói ismeretek, vállalkozási ismeretek, állampolgársági ismeretek, zöldenergia a háztartásokban, egészséges életmód, együtt tanulás otthon a gyermekünkkel, okostelefon és táblagép használata, hatékony önmenedzselés, Artkalauz – találkozás kulturális értékeinkkel, érvényesülés nőként a mindennapokban. 

A program célja egy innovatív modell megvalósítása a foglalkoztatottság, az oktatás, az esélyegyenlőség és a szociális biztonság területén, ingyenesen biztosítva lehetőséget a munkahelyük elvesztésében fenyegetettek vagy a munkanélküliek részére az alapkészségek és a kulcskompetenciák fejlesztésének területén. 

Békés megyei elérhetőségek: 

Békési Tanulási Központ:          5630 Békés, Piac tér 3. 

Békéscsabai Tanulási Központ: 5600 Békéscsaba, Aulich utca 6. 

Szarvasi Tanulási Központ:        5540 Szarvas, Tessedik u. 24. 

További információ: 

www.nyitok.hu 

Seres Gyöngyi


 

Önfejlesztő tréningen vettek részt SM betegek 

A közérzet és az életminőség javítását, az önállóság megőrzésének képességét is támogató önfejlesztő tréningen vehettek részt a közelmúltban Békés megyei SM betegek Gyulán. 

Az SM betegek számára szervezett tréning egy programsorozat részeként valósult meg szeptember folyamán. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítványa fennállásának 15. évfordulója alkalmából pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. A tréninget a nyertes pályázat révén sikerült megszervezni.  

Az autogén tréning mint kiegészítő gyógyító eljárás a betegségek széles körében használt módszer. Alkalmazható többek között reumatológiai (gerincsérv, csontritkulás), ortopédiai (kopásos betegségek) betegségekben, valamint a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítványa által támogatott sclerosis multiplexes betegkörnél is. 

Az autogén tréning során alkalmazott relaxációs technika az izomtónus szabályozásán alapszik. A technika a különböző izomcsoportok ellazításán, a testrészek, szervek melegedését, valamint a légzést és szívműködést szabályozó gyakorlatokon keresztül hat a központi idegrendszerre. A módszer alkalmazása önmagában is pihentető, frissítő hatású. Elsajátításával, valamint rendszeres használatával elérhető a testi fájdalmak csillapítása, javulhat a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, növelhető a teljesítőképesség, erősíthető a pozitív lelki beállítottság. Készségszintű elsajátítása egy életen át használható módszer alkalmazását teszi lehetővé, így segíthet a technika hosszú távon az önállóság megőrzésében, az életminőség javításában is. A tréningen készült fotók a http://bekesmegyeisclerosis.hu oldalon a Képtárban nézhetők meg. 

Herczegné Szabó Marianna 

„Nők a munka világában” Munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése

 

A Békés Megyei Nők Egyesülete (5600 Békéscsaba, Széchenyi út 4.) pályázatot nyújtott be a „Munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése” c. pályázati felhívásra, amely a civil szervezetek standardizált munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtásához szükséges fejlesztéseit hivatott támogatni. 

Az egyesület 8 000 000 Ft, 100% vissza nem térítendő támogatásban részesült. 

A program 2013. március 1. és 2014. február 28. közötti időszakban valósul meg. 

Célja a munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek fejlesztése, a szolgáltatói kapacitások megerősítése. A fejlesztés eredményeképpen a szervezetünknek nagyobb esélye lesz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által működtetett munkaerő-piaci szolgáltatások rendszerébe való bekapcsolódásra. 

A projekt megvalósítása során elkészül az egyesületünk szervezetfejlesztési terve, valamint munkaerőpiaci – szolgáltatásokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszer bevezetésére is sor kerül. A hatékony szolgáltatásnyújtás érdekében egy fő munkavállalónk képzésben vett részt. A program a TÁMOP-2.6.2-12/1-2012-0285 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

 

Második félidejéhez érkezett a Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület Népi kézműves hagyományok ápolása a Körösök vidékén (TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0073) címet viselő pályázata a második félidejéhez érkezett. 

Szeptembertől 5 intézményben kezdődtek meg a heti szakköreink, valamint a szakköri alkalmak mellett múzeumlátogatásra is sor kerül, 5 helyen pedig 3-3 alkalommal témanapokat rendezünk. 

A témanap alkalmával az intézmény tanulói 3 kézműves „mesterséggel” ismerkedhetnek meg játszóházi foglalkozás keretében, valamint egy választott műsor színesíti a programot, mely lehet néptánc, hangszerbemutató, bábelőadás stb. az intézmény kérésének megfelelően. 

A szakkörök alkalmával a gyermekek megismerkednek a népi kézműves mesterségek alapfogásaival, kisebb használati tárgyakat készítenek, valamint alapvető néprajzi ismereteket is elsajátítanak.  A szakkörök során készült alkotások novemberben a néprajzi verseny II. fordulójában megmérettetésre kerülnek, ahol a legügyesebb egyéni alkotók díjazásban részesülnek. 

A kiállítások alkalmával az intézmények tanulói, óvodásai, a dolgozók és minden intézménybe látogató megismerkedhet Békés megye élő népművészetének egy kis szeletével. A kiállításon szinte minden mesterség bemutatkozik, a bőrművességtől a szövésen át a hímzésig. A látogatók száma intézményenként sok esetben az 500 főt is eléri. 

A néprajzi versenyek I. fordulójában elsősorban az elméleti ismeretek számonkérésére kerül sor. A szakköri foglalkozásokon, a múzeumlátogatásokon stb. elhangzott ismereteket tesztekkel, totókkal, játékos feladatokkal kérik számon az intézmények témafelelősei. Intézményenként a legügyesebb 4 gyermek jutalomban részesül. 

Novemberben kerül sor a néprajzi verseny második fordulójára, amely a korábbi elméleti versenyek mellett, most a tárgyalkotásra helyezik a hangsúlyt. 

Bízunk abban, hogy a jövőben egy hasonló pályázat kapcsán lehetőségünk nyílik a fenntartási időszak mellett is a programok folytatására, hiszen a fotókról visszaköszönő csillogó gyermekszemek azt üzenik számunkra, hogy szükség van arra, hogy minél fiatalabb korban megismertessük a gyermekeket a sokszor talán már feledésbe is merült értékeinkkel.

 

Összefogással a Körös-Sárrét ismertségének növeléséért 

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület szorosan együttműködve a Tourinform Körös-Sárrét Irodával, folyamatosan erősítve a térség turisztikai szolgáltatói közötti párbeszédet, a kapcsolat és hálózat építést. Működési területük az Észak-békési térségre terjed ki. A szervezet tagsága 27 szolgáltatóból, 12 önkormányzatból, 5 civil szervezetből és 7 önkormányzati intézményből tevődik össze. Az egyesület fontos szerepet tölt be a térség turisztikai termékfejlesztésében, s a szakmai információk közvetítésében. Céljuk, hogy a Körös-Sárrét területén, a településeken működő kézművesek, rendezvényszervezők, önkormányzati döntéshozók, vállalkozók, az általános és középiskolai diákság megismerkedhessen Békés-Bihar és a Körös-Sárrét értékeivel és hagyományaival. Sikeres LEADER projektet valósítanak meg, mely során kiadványokat készítettek, valamint 44 darab kerékpár és 11 egységes információs pult került beszerzésre. Ezeket az eszközöket kihelyezték a településekre, ahol a kerékpárokkal új turisztikai szolgáltatás bevezetése valósulhatott meg. 

A polcokat, feltöltve kiadványokkal, a leglátogatottabb helyekre tették a településvezetők, így elérték azt, hogy a 11 településen egységes információs pont jöjjön létre. Következő lépésben az egységes megjelenés feltételeit teremtik meg, hiszen hamarosan elkészül a 6 db roll-plakát, 2 db mobil pult és 2 db cikk-cakk kiadványtároló polc is. 

Tőkésné Gali Mónika

 

Közös élmények kétkeréken 

A "Mézikék" Nagycsaládosok Csanádapácai Egyesület őszi programsorozata elkezdődött. Egyesületünk 2009-ben alakult. Fő célunk a hátrányos helyzetű családok, gyermekek, egyedül élő emberek segítése. Megalakulásunk óta minden évben gyermekcsoportokat üdültetünk. Egy illetve több napos kirándulásokon vehetnek részt a nehézsorsú gyermekek. 2013-ban 600.000 Ft-ot nyertünk a Nemzeti Együttműködési Alaptól programjaink megvalósítására. „Közös élmények kétkeréken” elnevezésű projektünk már elkezdődött, melynek lényege, hogy megmutassuk a minket körülvevő természeti kincseinket, nevezetességeinket, mindezt természetesen kerékpártúra közben. Ilyenkor a tanulás mellett még az egészségünkért is tettünk 1-2 lépést, költséghatékony módszert választottunk céljaink megvalósításához. Túráink során sokat tanulnak a résztvevők, egyúttal tágul az életszemléletük. Első túránk, 2013. október 19-én, a Hármashatárhoz vezetett. Második alkalommal 2013. október 27-én Mártély és környéke volt a helyszín, ahol a tanösvényt is megcsodáltuk őszi pompájában. Harmadik túránk alkalmával, 2013. november 09-én, a közeli Nagybánhegyesre kerekezünk át. 

Hatvani Gyuláné 

Békés megyei nyugdíjasok a     Kolbászfesztiválon 

Az október 24-27. között megrendezett Békéscsabai Kolbászfesztiválon a Békés megyei nyugdíjas egyesületek és klubok is részt vettek. 

25-én pénteken az egész nap a nyugdíjasokról szólt. A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége a színvonalas megyei Idősek Világnapja rendezvényét Szrenka Pálné Erzsike vezetésével a Kolbászfesztivál nagysátrában rendezte meg. A megnyitó, a köszöntők, a megemlékezés és elismerések átadása után kezdetét vette a megyei Nyugdíjas Kolbászkészítő Verseny. A hagyományos kolbászkészítő versenyre 46 nyugdíjas csapat nevezett be és a legjobb tudásukat beleadva kezdték el „gyúrni” a friss kolbászt. A hagyományos disznótoros ebéd (hurka, kolbász, cigánka) elfogyasztása után és a kolbászgyúrás alatt is Márió és zenekara szórakoztatta a megyéből az Idősek Világnapjára és a kolbászkészítő versenyre érkezett több ezer nyugdíjas közönséget. Érkeztek nyugdíjas vendégek Budapestről, Hódmezővásárhelyről és az ország több pontjáról is. 

A Kolbászkészítő Verseny délutáni eredményhirdetésén az alábbi szép eredmények születtek: I. helyezést ért el a Mozgáskorlátozottak Egyesülete csapata Számfira László vezetésével Kétegyházáról, II. helyezést ért el a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület csapata Dr. Vass Györgyné vezetésével Sarkadról, III. helyezést ért el a Fegyveres Testületek Nyugdíjas Klubja csapata Kiss Imre vezetésével Orosházáról. A versenyen értékes különdíjban öt nyugdíjas csapat részesült.  A nap zárásaként az V.Országos Szenior Táncverseny legeredményesebb tánccsoportja és társastáncosai adtak színvonalas műsort a nyugdíjas fesztiválvendégeknek. 

27-én vasárnap ismét túlnyomó részben a nyugdíjasoké és a családoké volt a fesztivál. Ekkor került megrendezésre a Kolbászfesztivál Töltött Káposztafőző Versenye, melyre a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége szervezésében 11 önálló megyei nyugdíjas csapat mérettette meg magát, azaz a nap folyamán kitűnő bográcsos töltött káposztát főzött. Az ízletesen, sokszínűen elkészített bográcsos töltött káposztákat a kilátogató vendégek is megkóstolták. 

Szrenka Pálné 

Betakarítási ünnep civil módra

 

Október 12–én zajlott le az I. Körös-sárréti betakarítási forgatag és a második „AMINKVAN” mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai seregszemle, a Körös-sárréti Civil

Szervezetek Szövetségének megrendezésében Szeghalomban.

 A rendezvény lényege a helyi termékek népszerűsítése és minden más, a térségben megtalálható értékek bemutatása.

Az egész napos program keretén belül volt vásár, játszóház és színpadi programok.

Több heti fáradozásunk gyümölcsét mutathattuk meg  a kedves  érdeklődőknek, miközben reménykedtünk, hogy minden simán fog lezajlani. Reményeink meghallgatatásra találtak, hiszen csak aznap verőfényes napsütést kaptunk! 

Köszönjük a nagyon sok pozitív visszajelzést és reméljük, jövőre is megrendezésre kerülhet ez az igazán színes és változatos rendezvény! 

A program létrejöttét a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta. 

Baji Ágnes


 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB