spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. december 13.

A jó közösség a település hajtóereje lehet

Fókuszban a közösségi munka címmel szervezett a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete konferenciát november 15-én Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában, a megye különböző településeiről érkező civil szervezetek vezetői, közművelődési intézmények munkatársai részére. 

Dr. Vercseg Ilona közösségfejlesztő, egyetemi oktató előadásában bemutatta a magyarországi közösségfejlesztő munka eredményeit, többek között beszélt a közösségek, szomszédsági kapcsolatok helyi társadalomban betöltött fontos szerepéről, az együttműködési lehetőségekről, majd bemutatott a gyakorlatban is jól működő két közösségfejlesztő projektet: egy budapesti kerületi városfejlesztő rehabilitációs programot, valamit a Borsod-Abaúj Zemplén megyei, több falut is érintő mikro-régiós hálózatépítő, fejlesztő tevékenységet.

 

Ezt követőn két, Békés megyében működő pozitív mintát ismerhettek meg a résztvevők. 

A Nagybánhegyesi Civil Kerekasztal és a Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület tevékenységét Pepó Jánosné egyesületi elnök mutatta be, míg a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület egész településre kiterjedő kulturális fejlesztő munkájáról Mórocz Ildikó egyesületi alelnök tartott előadást. 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló konferencia végén a résztvevők visszajelezték, hogy szükség van a találkozó folytatására, új és jó pozitív minták megismerésére, mert a közösségek ereje fontos „hajtóerő” lehet egy-egy település hosszú távú fejlődésében.

 

Egészséges életvezetés kialakítását segítő programsorozat indult Szeghalmon

 

A Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetségének nyertes, TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1338 számú pályázatának programjai a Senshi Sportegyesület rendezésében valósulhatnak meg Szeghalmon. 

A projekt címe „Útikalauz az egészséges életvezetés kialakításához- civilek szemléletformáló szolgáltatásai Szeghalmon” melynek célja az energiaegyensúly, a táplálkozás-mozgás megfelelő arányának és minőségének helyreállítása. 

A pályázat jóvoltából az egészséges életvezetés kialakítását segítő programsorozaton vehetnek részt a lakosok. Ingyenes előadások, lelki egészséget szolgáló csoportfoglalkozások, életmód klub, mentálhigiénés tanácsadás, interaktív konzultáció, elsősegélynyújtó tréning, laikus önsegítő foglalkozás, egészség nap, egészség hét, életmód tábor, és sportolást népszerűsítő programok várják az érdeklődőket a jövő év augusztusáig. 

A programsorozat az egészségügyi állapotfelméréssel vette kezdetét, 2013. november 22-én a Senshi SE Sport és Életmód Központjában (Szeghalom, Tildy Z. u. 17. I. emelet) 

A programok a következő célterületeket ölelik fel: 

- Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só- és szénhidrát bevitel csökkentését 

- Stressz kezelő, lelki egészség megőrzésére irányuló egészségfejlesztési programok megvalósítása 

- A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia egyensúlyra 

- Elsősegély nyújtási és baleset megelőzési programok megvalósítása 

A programsorozatról bővebben a sarreticivilek.hu és a senshi.hu weboldalakon olvashatnak. 

A bekapcsolódni vágyók a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen jelentkezhetnek információért.

 

III. Kádár Ferenc Országos 

Népzene és Néptáncverseny 

Dévaványán

 

III. alkalommal került megrendezésre december 8-án a fenti esemény, amelyre Békés, Csongrád, Jász –Nagykun Szolnok és Bács Kiskun megyéből érkezett 180 énekes és 170 táncos. 

Ez a rendkívül magas részvételi szám – rendezvényünk színvonalas lebonyolítása mellett - annak is köszönhető, hogy a zsűri tagjai közé országosan elismert hírű szakembereket sikerült megnyernünk, többek között: 

- Budai Ilona Magyar Örökség díjas népdalénekes, az Óbudai Népzenei Iskola tanára, Népzeneoktatásért Alapítvány és a Borvízforrás Kulturális Alapítvány elnöke 

- Juhász Erika népdalénekes, a Nyíregyházi Főiskola Ének Tanszékének adjunktusa, a KÓTA tagja 

- Furik Rita néptánc pedagógus - koreográfus, rendező, jelmeztervező 

- Papp Endréné néptánc pedagógus 

A rendezvényünk lebonyolításával kapcsolatos szakmai szervező munkát a Dévaványai Folkműhely Egyesület végezte, a technikai háttér feladatokat pedig a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete tagsága látta el. A felmerült költségeket önkormányzati, kiemelt szponzori támogatásokból, civil szervezetek felajánlásából, önkéntes munkákból fedeztük. 

A rendezvényt megnyitotta: Valánszki Róbert – Dévaványa polgármestere és Erdei Attila a Folkműhely Egyesület elnöke. 

A zsűri a kiemelkedő produkciókat arany ezüst és bronz fokozatokkal értékelte, valamint több különdíjjal ismerte el a szebbnél szebb énekes bemutatókat és táncos koreográfiákat. 

A rendezvény végén kapott visszajelzések alapján elmondhatjuk, Békés megyében advent második vasárnapján egy kiemelt színvonalú rendezvényen vehettek részt az ország több megyéjéből érkező és itthoni vendégek egyaránt. 

Erdei Attila

 

„Összetartozunk”

 

Sütő András „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” 

A „TÁBITHA” Szociális alapítvány „Közösen a közösségünkben élőkért” nyertes pályázatának köszönhetően az idősek világnapja alkalmából 5 napos rendezvénysorozattal tisztelegtünk az idősek előtt. Egész héten színes és változatos programok várták az idősek klubja tagjait valamint a házi segítségnyújtás szolgáltatást igénybevevőket.  A programok között mindenki megtalálhatta az érdeklődési körének legjobban megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Megcsodálhatták Tóthné Anikó népművész vásárlási lehetőséggel egybekötött bemutatóját. A Táncsics úti Kisvakond és a József Attila utcai óvoda Katica csoport előadása csalt könnyeket az idősek szemébe.  Fülbemászó népdalokat hallhattak a Kurticsi citera zenekar előadásában. Lehetőség volt fonott termékek, kosarak, koszorúk vásárlására. Bemutatkozott a Foltvarró klub és a Varroda.  Ramuskáné Dr. Molnár Éva érdekes előadásában hasznos információkhoz jutottak: A Homeopátia a mindennapi gyakorlatban címmel.  A Színjátszó]ház  tagjai versekkel melengették meg a jelenlévők szívét. 

Bemutatkozott a Petőfi Vadásztársaság.  Nagyszénás építészeti értékeiről tartott előadást Gyenge Antal. „Nagyszénás múltja képekben” címmel láthatták Bagi Anita bemutatóját Czeglédi Mihály tolmácsolásában. Engi László fotókiállítása volt megtekinthető a programok ideje alatt. Ismét vendégünk volt „FényesÉg” dobkör. Közösen tornázhattak Sajbenné Kocsondi Ildikóval. A kóstolóval egybekötött egészség délelőtt során gyümölcs és zöldségsaláták, falatkák készítésére és fogyasztására került sor. Valamint lehetőség volt vérnyomás és vércukorszint mérésre. Kötetlenül beszélgethettek Dr. Baja János háziorvossal településünk díszpolgárával. Vetélkedésre is volt lehetőség „Ki mit tud?”-ban Czeglédi Mihály vezetésével vers, próza, ének, kategóriában valamint a „Süti sütőverseny”-en ahová igen szép és finom alkotások érkeztek.  Roszikné Medvegy Gabriella igazgatási csoport vezetője tájékoztatást tartott a szociális ellátásokról. 

Dr. Janes Zoltán plébános előadásával meghitt pillanatokat szerzett a hallgatóságnak. A gádorosi óvodások néptánccsoportjának műsorában gyönyörködhettek. 

Bemutatkozott a Mozgáskorlátozottak Egyesülete. 

A hét folyamán közösen sütöttünk lángost, mesealmást, készítettünk paprikás krumplit, babgulyást valamint körözöttet, salátákat így minden nap megtudtuk vendégelni a résztvevőket. 

A rendezvény sorozat záróprogramjaként megrendezésre került a már hagyományos „Összetartozunk” ünnepségünk ahol vacsorával és a varroda által készített a rendezvény logójával hímzett kötővel kedveskedtünk mindazoknak, akik elfogadták a meghívásunkat. 

A rendezvény ideje alatt Verbőczi Ferencné és Valuk Mihályné klubtagjaink kézimunka kiállítása volt megtekinthető.  Itt került sor a „Ki mit tud?” és a  „Süti sütőverseny” eredményhirdetésére is. 

Ünnepi műsorunkban a Liszt Ferenc alapfokú művészeti iskola nagyszénási társastánc csoportja, Aranyvessző népdalkör, Gondozási Központ dolgozói, az Orhidea tánccsoport, a gádorosi Silver Alapfokú Művészeti iskola versenyzői valamint a Barátság Nyugdíjasklub meglepetés műsora szórakoztatta a jelenlévőket. 

Turda Sándor és társa által szolgáltatott fülbemászó dallamok, valamint a szervezők áldozatos munkája egy csodálatos estét varázsolt a megjelentek számára. 

Nagy Attiláné

 

Ozone Zöld Díjat vehetett át a gyulai Nepomuki Szent János Lovagrend

 

Magyarország egyik legkiemelkedőbb környezetvédelmi elismerését, az Ozone Zöld Díjat vehette át a gyulai székhelyű Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület. A díjat 2013. november 20-án, a Magyarországi Fenntarthatósági Csúcs Konferencián, Budapesten adták át Kneifel Irénnek a Lovagrend nagymesterének. A nevezéseket a Magyar Klímatanács tagjai értékelték, és az igényes, névre szóló, valódi zöld díjat – egy gyönyörű bonsai fát - Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem klímatanácsának főtitkára, az elismerő oklevelet pedig Pálmai L. Ákos, az OzoneNetwork tv programigazgatója adta át. A díj komoly elismerés a nagyrészt Gyulán élő tagságnak, hogy munkálkodásuk és céljaik mások szemében is hitelesek. 

A Lovagrend számtalan környezetvédelmi tevékenységén túl, 2013-ban sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán. Célul tűzték ki a Fehér-Körösön érkező hulladék eredetének felkutatását, a hulladék lerakások helyének felderítését, feltérképezését. A romániai Socodorig kerékpárral bejárták a partot, valamint a Csigér patak torkolatától lefelé vízen és parton is végeztek felmérést. Ezt követően a Körös felsőbb szakaszát is bejárták egészen Crisciorig. Tapasztalataikról fényképes dokumentációt, helyszíni feljegyzéseket készítettek. Céljuk a dokumentumok prezentációba foglalása, és megküldése az illetékes román és magyar hatóságoknak, településeknek, civilszervezeteknek és médiáknak. Ezzel még csak az első lépést tették meg a probléma megoldására, következik a Körös magyarországi szakaszának ellenőrzése, mert nem csak a „szomszéd portáját” kell megvizsgálni, - mondják - hanem a saját vizeink partját beborító szemetet is be kell mutatni, és az érintetteket szembesíteni kell a környezetszennyezéssel. Az Ozone Zöld Díjra beadott pályázatuk ezt a tevékenységet mutatta be. 

A Lovagrendet 2010-ben 19 lelkes – az élővizekért és környezetünkért aggódó, azok védelmében tenni akaró – Békés megyei lakos alapította. A taglétszám folyamatosan nő, jelenleg már 440 fő tagjuk van az ország minden részéből, sőt Romániából is. Kancelláriájuk létesült Mezőtúron, Szarvason, Békéscsabán és Zalaegerszegen, és előzetes egyeztetés zajlik Hódmezővásárhely és Nagyvárad természetvédőivel. Az évek során több környezetvédelmi akciót szerveztek, illetve más által szervezett rendezvényen vettek részt. Hulladékot gyűjtöttek, folyót takarítottak, gyerekeknek és nőknek szervezett rendezvényeken segédkeztek. Az Ozone Zöld díjjal együtt járt, hogy meghívták őket az OzoneNetwork Egyenlítő című napi vélemény és vitaműsorába, hogy másoknak is elmondhassák mit tettek a tisztább, környezetünkért. 

Aki bővebben szeretné megismerni a Lovagrendet, a http://nepomuki.mindenkilapja.hu honlapon, valamint a díjátadón és a lovagrendről készült riportot az OzoneNetwork honlapján megtekintheti. 

Kneifel Irén

 

II. Jótékonysági Télapó Est a 

sérültekért

 

 A Közművelődési és Vízimentő Egyesület Hip - Hop Táncszínháza az Energy Dance Cool Táncszínház, valamint a Gyulasport Nonprofit Kft. ebben az évben ismét megrendezte Gyulán a fogyatékkal élők számára a Jótékonysági Télapó Estet. A rendezvénynek december 5-én este a Városi Sportcsarnok adott helyet.  A szervezők egy show műsorral, valamint ajándékok átadásával kívántak kedveskedni a sérült gyermekeknek ezen a szép napon. A meghívott gyerekek a Harruckern Közoktatási Intézet Egyesített Módszertani és Gyógypedagógiai Intézetből érkeztek. A sérült gyerekek nem mindegyike tudott részt venni az ünnepségen, akik távol maradtak azok is részesültek az ajándékokból.

A gyermekeken túl a szellemileg sérült és mozgáskorlátozott felnőttek is meghívást kaptak a Szivárvány Napközi Otthonból, ahol nappali ellátásban részesülnek. 

A szervezők célul tűzték ki - a mikuláscsomagok, ruhák, játékok adományozásán kívül - hogy műsoros est keretében különböző művészeti ágban tevékenykedő előadók által nyújtott élményekkel is megajándékozzák a vendégeket.  

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere pár kedves szó kíséretében nyitotta meg a rendezvényt. A főszervezők, az Energy Dance Cool Táncszínház tánc pedagógusai: Karáné Vidó Kata kétszeres nívó-díjas táncpedagógus, Toldi Katalin érdemes sporttáncos és Bajóné Aradszky Anett vezetésével a tánciskola növendékei tartottak bemutatót. A megye területéről mintegy 120 táncos gyűlt össze, hogy produkciójukkal növeljék az est fényét. 

Meghívottként fellépett az Acid Jazz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncos csapata, valamint a Magvető Református Iskola népes énekkara. 

Természetesen ellátogatott a rendezvényre a Mikulás is, nagy örömöt okozva a gyerekeknek ajándékaival. A nézőtéren lévő gyermekeket szaloncukor esővel lepték meg a szervezők. 

A program zárásaként a mozogni vágyók táncot tanulhattak, kézilabdázhattak a Gyulai Férfi Kézilabda Csapat tagjaival, akinek volt kedve még arcfestést is kaphatott a Helen Doron nyelviskola jóvoltából. 

Minden jelenlévőnek bizonyára nagy élményt jelentett ez a rendezvény, sokak lelkébe örökké jelen lesz ez a szép este. 

Cs. Szabó András 

Középpontban az 

esélyegyenlőség

 

Egy napon át az esélyegyenlőséget segítő szakemberek cserélhettek tapasztalatokat november 26-án, a Csabagyöngyében, a Türr István Képző és Kutató Intézet által szervezett workshopon. Az „Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása” címet viselő projekt keretében a jelenlévők információkat szerezhettek a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) programjairól, az együttműködés lehetőségeiről, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat támogató intézkedésekről, s a társadalmi felzárkózást segítő, helyi esélyegyenlőségi programokról. 

Mint azt az eseményt megelőző sajtótájékoztatón megtudtuk, a cél az, hogy a településeken a helyi viszonyokat, sajátosságokat jól ismerő szakemberek dolgozzák ki az adott esélyegyenlőségi programot. Ehhez az önkormányzati dolgozókat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat megfelelő segítséggel, információval látják el.

 

Békés megye 75 településén folytatódnak a programok, melyek keretében képzéseken vesznek részt a hátrányos helyzetű emberek. A már most is zajló projekt 2015 nyaráig tart. 

Forrás: www.csabaimerleg.hu; 

              2013. december 02

 

Fényesen már járt a Mikulás

 

Olyan sok dolga lesz a Mikulásnak, hogy idén egy kicsit korábban kezdte meg a munkáját, Fényesre, a Fényes és Térsége Egyesület aktív közreműködésével már a hétvégén bekopogtatott.

 


<![endif]-->

 

Fényesen a közösségi házban már a hétvégén járt a Mikulás.  A Fényes és Térsége Egyesület a Mikulás ünnepségre Jancsi bohóc vándorszínházát is meghívta. A közösségi ház szinte megtelt, a gyerekek és szüleik jót mulattak a műsoron, a Mikulástól pedig még tartalmas csomagokat is kapott hetvenhat tizennégy éven aluli, külterületen élő gyermek.


 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB