spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
2013. december 13.

Zempléni szlovák táncok - továbbképzés és táncház hagyományőrző táncosokkal

 

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2013. december 15-én, vasárnap továbbképzést szervez Zempléni szlovák táncok témában. Az egész napos programban szerepel délelőtt 10 órától 13 óráig és délután 14 órától 17 óráig Parchovany-i szlovák táncok tanítása Kaszai Lili - Aranygyöngyös táncos és Fundák Kristóf - Örökös Aranysarkantyús táncos vezetésével. 17 órától zempléni szlovák hagyományőrzők bemutatóját láthatják az érdeklődők Zamutov és Parchovany településekről, majd a bemutató után természetesen táncház is várja a résztvevőket. Muzsikál a Ludas Zenekar. 

A rendezvény helyszíne: Csabagyöngye Kulturális Központ

Részvételi díj az oktatásra 

2 000 Ft/fő, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége tagjainak 

1 000 Ft/fő. 

A 17 órai hagyományőrzők bemutatójára és a táncházra a részvétel ingyenes. 

A rendezvény támogatói: 

Nemzeti Kulturális Alap

Nemzeti Művelődési Intézet

 

FELHÍVÁS 

„Az esélyegyenlőséget szolgáló infokommunikációs technológiák” Képzési programra

 

A Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete (AL 0670, Felnőttképzési nyilvántartási szám: 06-0008-03) „Az esélyegyenlőséget szolgáló infokommunikációs technológiák” (TÁMOP 5.4.6.A-12/2-2012-0042) elnevezésű akkreditált képzési programot (akkreditációs szám: PL 5415) szervez a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával max. 10fő számára. A képzés térítésmentes. 

A képzés célja az akadálymentesség témakör komplex szemléletének kialakítása, az egyetemes tervezés alapgondolatának bemutatása. A képzés sikeres elvégzésével a résztvevő megismeri és alkalmazza a hátrányos helyzetű felhasználók által használt speciális szoftver és hardver eszközöket, képes lesz akadálymentes weblap létrehozására, megismeri a hátrányos helyzetű felhasználók igényeit, problémáit. 

Célcsoport: Elsősorban honlap készítő,tervező, adminisztrátor; multimédiafejlesztő, informatika tanár, informatikus, programozó, rendszerszervező, informatikus könyvtáros, rendszergazda, rehabilitációs mérnök végzettségűek. 

Előzetesen elvárt ismeretek: középfokú HTML és CSS nyelvi ismeret, multimédiás formátumokkal kapcsolatos ismeretek, alapfokú angol nyelvtudás 

Hallgatói létszám: max. 10 fő, jelentkezési sorrend alapján 

Képzési időpontok, helyszínek: 

A képzés minden alkalommal 9 órától 15 óráig tart. 

Kőrösnagyharsány – 2014. jan.18-19, 25-26, febr.1-2, 8-9, 15-16, vizsga: febr.22. (Teleház - Alkotóház, 5539. Kőrösnagyharsány, Petőfi u.3.)  

Jelentkezési határidő: 2014.jan.15. 

Képzési idő: 60 óra (22 óra elmélet, 38 óra gyakorlat) 

Vizsgakövetelmények: Az órákon való megengedett hiányzás maximális óraszáma a képzési program óraszámának 20%-a (12 óra). 

A képzés sikeres elvégzése esetén a résztvevők tanúsítványt kapnak. 

A képzéssel kapcsolatban tájékoztatás és jelentkezési lap kérhető: 

Füzesi Zsófiától ( Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges 

62/452-538, 20/215-8880 

A Békéscsabai Jókai Színház decemberi műsora

 

Advent a Hargitán 

Sütő András méltán népszerű – és méltatlanul feledni látszó – drámái közül is kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai sűrűségű színjáték. Megrendítő zengésű, költői nyelven szólal meg a műben – idézet Sütő Andrástól – „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”. Reményünk, hogy a Nemzeti Színház nyolcvanas években játszott nagysikerű előadásának szellemi nyomvonalát követve, a Békéscsabai Jókai Színház „szerelemgyermekét” is a szívébe zárja a közönség. Fájdalmas megtapasztalni, hogy a darab mélyén meghúzódó társadalmi, emberi gondok  a mai napig is döbbenetesen, tragikusan időszerűek… És – nem csak a határainkon túl… 

Bővebb információ: 

http://jokaiszinhaz.hu/advent-a-hargitan

 

Zserbótangó decemberben 

Ősbemutatóra készül a Jókai Színház: Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabját Seregi Zoltán állítja színpadra.  A produkció olvasópróbája nyár közepén volt, stílusosan a Zserbó Cukrászdában. A próbák októberben kezdődtek el Budapesten és novemberben Békéscsabán folytatódnak. 

A Zserbótangó két, „tapasztalt életkorban” lévő színésznő története. Véletlen, végzetszerű összeköltözésük egy albérletben, ironikus, humoros helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések, féltékenységek, heves összeveszések, kibékülések és tragikomikus sorsfordulatok forgatagává válik. 

A két idősödő színésznőt Fodor Zsóka és Medgyesi Mária alakítja, a főbérlőt pedig Nagy Erika. A bemutató december 6-án volt a Jókai Színház Vigadó termében, további előadások 19-én. 

Bővebb: www.jokaiszinhaz.hu, telefon: 66/519-550, E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Napsugár Bábszínház

 

HÓFEHÉRKE és a hét törpe

 

A klasszikussá vált Grimm testvérek meséje, a Hófehérke és a hét törpe ez esetben a XX századi Kelet- Európa bábtörténetének egyik legizgalmasabb és legkiemelkedőbb egyéniségének, Kovács Ildikó bábrendezőnek a forgatókönyv ötlete alapján elevenedik meg.  Az ő látásmódját tükrözik az alábbi gondolatok: 

„A bábu titok, amihez gyermekien tiszta játékörömmel kell közeledni.”, valamint 

-„ Hinni kell a bábuban, hinni kell az életében, hinni kell a játék erejében, a nélkül nem kel életre a bábu.” 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház Hófehérke címen készülő előadása a báb és színész kettősség kérdéskörét dolgozza fel, mindvégig szem előtt tartva a fentebb közölt ars poetica igazságértékét: 

Két unatkozó kislány egy vakációs délelőttön felmegy a nagyanyó házának a padlására, amely a családi történetek alapján telis- teli kell, legyen izgalmasabbnál izgalmasabb játékokkal, meglepetésekkel. Csalódásukra néhány poros bútoron kívül semmi egyebet nem találnak. Már – már bánatosan visszavonulni készülnek, amikor egyikük felnyit egy ládát, amelyből előbukkan a Bábos… 

Az átdolgozás Sebestyén Rita tollából mai nyelven szólal meg és a történetmesélés apropóján keresztül beavatja a gyerekeket a bábozás rejtelmeibe, megismertetve velük a játék örömét, a képzelet végtelenségét. Bemutató: 2013. december 7-én volt, de a történetet 2014. január végéig délelőtt 10.00 órától minden hétköznap láthatják a látogatók. 

Bővebben: www.napsugarbab.hu, telefon: (20) 293-56-26
 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB