spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. december arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. december 13.

Csepreghy: Hatékonyabb fejlesztések valósulhatnak meg a Dél-Alföldön

 

A most záruló uniós költségvetési ciklussal összehasonlítva több és hatékonyabb fejlesztés valósulhat meg 2014 és 2020 között a dél-alföldi régióban – jelentette ki Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden. 

A következő hétéves ciklusban a területfejlesztéssel kapcsolatos döntéseket a helyi igényeket ismerő politikai és gazdasági szereplők hozhatják meg – mondta a politikus a 2014-2020-as költségvetési időszak operatív programjairól rendezett regionális konzultációt megelőző sajtótájékoztatón. 

A helyettes államtitkár közölte, a regionális fejlesztési ügynökségek a megyék tulajdonába kerülnek, így olyan decentralizált intézményrendszer jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a korábbinál több és sokkal jobb minőségű fejlesztés valósulhasson meg. 

A jelenlegi ciklusban Magyarország képes lesz a teljes, 8200 milliárd forintos keretösszeg lehívására - a Dél-Alföldön 10 500 fejlesztés jöhetett létre 1300 milliárd forintból -, az azonban kérdéses, valóban hatékonyan sikerült-e fölhasználni ezeket a forrásokat – hangsúlyozta Csepreghy Nándor. 

2014 és 2020 között Magyarországra állampolgáronként 712 ezer forint fejlesztési forrás jut, ezzel Magyarország a harmadik a tagországok között. A kormány döntése alapján a forrásokból a jelenlegi 24 helyett 60 százalék jut gazdaságfejlesztésre, míg a fennmaradó 40 százalék szolgálja majd a humán és a reál infrastruktúra erősítését – közölte a politikus. 

A helyettes államtitkár tudatta, a kormány a december 15-ig tartó konzultációsorozatot követően készíti el a végleges partnerségi megállapodást, ezt követi az operatív programok brüsszeli jóváhagyása, az új pályázatok pedig várhatóan 2014 júniusától indulhatnak el. 

B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, Csongrád megyében a következő hét esztendőben meghatározó szerep jut a tudományfejlesztésnek és az innovációnak. Emellett a természeti adottságokból fakadóan a mezőgazdaság lesz az egyik húzóágazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vízrendezésre, ezen belül a Homokhátság talajvízszintjének szabályozására. 

Forrás: MTI

 

Előzetes regisztráció után kaphatnak adófelajánlást a civilek

 

A jövőben csak azoknak a civil szervezeteknek lehet felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékát, amelyek előzetesen regisztráltak az erre szolgáló nyilvántartásba. 

Az erről szóló kormányzati előterjesztést hétfőn fogadta el az Országgyűlés 256 igen, 10 nem szavazattal, 72 tartózkodás mellett. Az elsősorban az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő törvénymódosítás szerint a feltételeknek megfelelő civil szervezetnek előzetes regisztrációval a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-áig kell kérnie nyilvántartásba vételét. Az egy évre szóló jogosultság megállapításáról az adóhatóság dönt. Az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat a közigazgatási és munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik. 

Az adóhatóság minden év január 1-jén honlapján és a civil információs portálon keresztül is közzéteszi a kedvezményezettek adatait, amelyeket a rendelkező nyilatkozathoz rendszeresített elektronikus formanyomtatvány is tartalmaz, ezzel is segítve a felajánlásokat. Az adózók így előzetesen tájékozódhatnak arról is, ha összetéveszthető elnevezések fordulnak elő. 

Tekintettel arra, hogy idén a határidők már nem tarthatók, az új eljárást először 2014. szeptemberi határidővel lehet alkalmazni 2015-re vonatkozóan. 

A hétfőn elfogadott módosítás emellett tartalmazza a civil társaság - mint a polgári jogi társasági szerződéssel, jogi személyiség nélkül létrehozott szervezettípus - fogalmát, valamint létrehozásának és működésének feltételeit. 

Forrás: MTI,2013. december 2 

. 

Az önkéntesek nemzetközi    napja

 

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december ötödike az önkéntesek nemzetközi napja. Hazánkban az elmúlt 20 évben az önként, valamilyen 

fajta közjó ellátásáért végzett tevékenység elismertté vált. 2016-tól már az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. 

Önkénteskedni sokféleképpen lehet, egyedül vagy csoportosan, itthon vagy külföldön, alkalomszerűen vagy hosszú-távon, fiatalon vagy idősen. A lényeg, hogy pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül tevékenykedünk úgy, hogy mások hasznára legyünk. Magyarországon készült vizsgálat alapján (A magyar önkéntesek motivációinak vizsgálata-Bartal Anna Mária, Kmetty Zoltán, 2010.) kiderült, hogy a megkérdezett önkénteseket 3 tényező motiválja az önkénteskedésben. Az egyik az érték faktor, ami azt jelenti, hogy az önkéntest legfőképpen a másokon való segítés, egy társadalmi ügy vagy egy társadalmi csoport melletti elköteleződés motiválja. A másik Az elismertség faktor, azaz önkéntes számára fontos, hogy - különösen a szervezet, ahol tevékenykednek és annak munkatársai is -elismerjék munkájukat. 

A szociális interakciók motivációs faktor, azaz az önkéntesség számukra közösségi élményeket, kapcsolati lehetőségeket is ad. 

Tehát az önkénteseknek számára jelentő örömforrás mellett, szervezetünknek nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy önkéntesünk munkáját elismerjük, igazi csapattagnak érezze magát nálunk, így biztosíthatjuk a hosszú távú együttműködést. Az elismerés formáit természetesen minden szervezet maga választja, akár önkénteséhez igazodva, szóban vagy írásban, négyszemközt vagy a szervezet tagjaival. Magyarországon eddig még nem kapott kellő figyelmet az önkéntesek nemzetközi napja, így ezúton is szeretnénk arra ösztönözni az önkéntesekkel dolgozó, önkéntességgel foglalkozó szervezeteket, hogy használják fel ezt az alkalmat arra, hogy még nagyobb elismerést szerezzenek az önkéntességnek és az önkéntesek által elvégzett munkának. Egy kiváló alkalom arra, hogy megköszönjük önkénteseinknek segítségüket, hogy együtt ünnepeljük közös sikereinket és alapot adjunk a további eredményes munkánkhoz. 

2016-tól már az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. 

Forrás: www.csabaimerleg.hu,     2013.12.05. 

Hálózat a vidékért

 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) lehetőséget biztosít a vidék fejlesztésével foglalkozó szervezeteknek és magánszemélyeknek arra, hogy a vidékfejlesztés aktualitásiról közvetlenül és időben értesüljenek, hiszen a vidék fejlődésének feltétele a helyi szervezetek fejlődése, megerősödése. A közvetlen, személyes és személyre szabott tájékoztatás és segítségnyújtás érdekében 2013. február óta vidékfejlesztési megyei referensi hálózatot is működtet a szervezet. 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat azzal a konkrét céllal jött létre, hogy a vidékfejlesztési programok megvalósítását segítse, a vidéki térség aktív szereplőit összekösse, a köz- és magánszféra között valódi párbeszédet, tapasztalatcserét és együttműködést alakítson ki, valamint gondoskodjon a szakmai háttértámogatásról.

 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), és ezáltal a megyei referens feladatai: 

- a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése, 

- a jó gyakorlatok gyűjtése és megosztása, 

a szakmai és pályázati információk megosztása, 

- a vidéken élők véleményének gyűjtése és továbbítása a döntéshozók felé, 

- fejlesztési elképzelésekhez szakmai és forrásszerzési segítség nyújtása, 

- a helyi szolgáltatók, a helyi terméket előállítók, a kézművesek együttműködésének generálása. 

A szolgáltatások bárki által szabadon és díjmentesen elérhetőek, de a regisztrált tagok számos szempontból előnyt élveznek: 

- első kézből jutnak információhoz vidékfejlesztési témakörben, 

- szakmai segítséget kapnak fejlesztési elképzeléseihez, 

- partnereket találhatnak elképzeléseik megvalósításához, 

- pályázati forrásokhoz juthatnak, 

ingyenesen megkapják a Magyar Vidéki Mozaik című folyóiratot.

 

Folyamatos a lehetőség, hogy Ön is tagja legyen egy több mint 10 000 tagot számláló hálózatnak. Ehhez regisztráljon a www.mnvh.eu weboldalon. 

Elérhetőségek: Gyebnár Péter - MNVH Békés megyei referens 

Telefon: +36 30 654 1686 

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

A Baptista Szeretetszolgálat    december elsejétől gyűjti a cipősdobozokat

 

Idén december 1. és 22. között gyűjti a Baptista Szeretetszolgálat a karácsonyi ajándékokat tartalmazó cipősdobozokat országszerte 200 gyűjtőponton, egyebek között a kedden nyílt Cipősdoboz Várban Budapest belvárosában. 

Weisz Fanni jószolgálati nagykövet, hallássérült esélyegyenlőségi aktivista és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője a szeretetszolgálat Deák téri gyűjtőpontjának megnyitóján 

A szeretetszolgálat az elmúlt tíz évben 150 ezer karácsonyi ajándékot juttatott el a rászoruló gyerekeknek és fiataloknak: tavaly 33 ezer cipősdobozba csomagolt ajándékot tudtak szétosztani, idén pedig szeretnék mintegy 50 ezer gyerek karácsonyát szebbé tenni határon innen és túl - hangsúlyozta Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a keddi sajtótájékoztatón Budapesten. Országszerte már 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat tartalmazó dobozokat. 

Hozzátette: a segíteni szándékozók a 1355-ös adományvonal tárcsázásával 300 forinttal támogathatják egy-egy cipősdoboznyi ajándék célba jutását, az interneten pedig kész dobozokat is vásárolhatnak, hiszen a Shopline nemek és korosztályok szerint nyolcféle dobozt állított össze. 

A 10 esztendős jubileumra több különlegességgel is készül a szeretetszolgálat: tízfős nagycsaládokat látnak vendégül karácsonyi ebédre a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben, 250 állami gondozásban élő gyermeknek tartanak ünnepséget a Magyar Nemzeti Múzeumban és kétezer ajándékot juttatnak el a Böjte Csaba gondozásában élő gyerekeknek. Emellett megrendezik a Karácsonyi koncert a Baptistákkal elnevezésű eseményt a Papp László Budapest Sportarénában december 22-én, amelyre több ezer felnőttet és gyereket várnak. 

A Tízezer gyermek karácsonya - közismertebb nevén a Cipősdoboz-akció - az Operation Christmas Child néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született meg. A mozgalom alapgondolata, hogy gyermekek, sőt egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. A színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok ma már nemcsak sok millió nehéz sorsú gyermek örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét jelentik szerte a világon. Magyarországon 2004-ben hirdették meg első alkalommal az akciót. 

Békés megyei gyűjtőpontok:

 

Gyula

Név: Matuz József, 20/886-0726

Cím: Gyula, Munkácsy u. 11/b

Ügyelet: dec. 9-19 H-P 15-18 (Telefonos egyeztetés esetén más időpontokban is!)

 

Békés

Név: Kun János, 20/886-8043

Cím: Békés, Teleky u 39.

H-P: 8-18

V: 9-18 

Forrás: MTI


 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB