spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. június arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. jĂşnius 10.

A szülőföldhöz kötődést is       erősítik

 

Konferenciát szervezett 2013. május 17-én a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület, mely az észak-békési térség 11 településének önkormányzatait, s az ott működő, a turizmusban érintett turisztikai szolgáltatókat, egyesületeket és magánszemélyeket tömöríti. Az egyesület fontos szerepet tölt be a térség turisztikai termékfejlesztésében, s a szakmai információk közvetítésében. Céljuk, hogy a Körös-Sárrét területén, a településeken működő kézművesek, rendezvényszervezők, önkormányzati döntéshozók, vállalkozók, az általános és középiskolai diákság megismerkedhessen a Békés-Bihar és a Körös-Sárrét értékeivel és hagyományaival. A tavalyi évben nyitottak az ifjúság felé.  Arra törekedtek, hogy fejlesszék a diákság együttműködési készségét, szemléletmódját, szakmai felkészültségét és aktivitását. Kiemelt céljuk, hogy a Körös-Sárrét iskoláinak tanulóit közelebb hozzák a térségben működő hagyományőrzőkkel, ismereteiket bővítsék, ezzel is elősegítve a térségi identitástudat fejlődését. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a közösségépítéshez, a térségi értékek megismertetéséhez, átadásához, és fennmaradásához. A szülőföldhöz kötődés erősítése, a hagyományőrzés, a térségi értékek megismertetése céljából egyesületi tagok az év első hónapjaiban ellátogattak az öt legnagyobb Körös-sárréti település iskoláiba, ahol tájékoztatót tartottak a helyi természeti kincsekről, s a turisztikai látnivalókról. A program folytatásaként áprilisban a szeghalmi Péter András Gimnázium tanulói találkozhattak a körösladányi  Nagy Irénke régészeti keramikussal, Kiss Ferenc sajtkészítővel és a vésztői Molnár Anikóval, aki habán jellegű kerámiatárgyak és népi bútorok festésével foglalkozik.

2013. május 17-én Dévaványán fejeződött be a sorozat, ahol a délelőtt folyamán képes beszámolót láthattak az érdeklődők Dévaványa kincseiről, természeti értékeiről, a túzoktelepről, a Kurucz Porta hagyományőrző tevékenységéről, a Kurucz Portyáról, a tájházról, Ecsegfalva értékeiről, a helyi strandról és az új ifjúsági táborról. A résztvevők megismerkedhettek a helyi középiskola utazásturizmus oktatásával, majd egy séta keretében a város nevezetességeit tekinthették meg. Kísérő programként Dévaványa kézművesei és helyi termék készítői mutatkoztak be /fazekas, gyöngyfűzés, hímzés, horgolás, csuhés, bőrdíszműves, mézes, pergeltes stb./

Tőkésné Gali Mónika

 

Megalakult a Nagybánhegyesi Civil Kerekasztal

 

2013. május 10-én kilenc civil szervezet vezetőjének részvételével megalakítottuk a nagybánhegyesi civil kerekasztalt. Célunk, hogy a civil szervezetek, már eddigiekben is tapasztalható jó együttműködését, még szervezettebbé tegyük, programjainkat előzetesen egyeztessük. Megállapítottuk, hogy bár szervezeteink önállóan, saját érdeklődési körükben tevékenykedtek, sok esetben volt olyan közös program, mely minden helyben lakó személy, család érdeklődését felkeltette és szívesen vett részt azon, egyik vagy másik szervezethez tartozása minőségében.

A megbeszélés alkalmával felmerült egyéb ötleteken túlmenően, tisztáznunk kellett, hogy a civil szervezetek továbbra is önállóan működnek, éves költségvetést, munkatervet állítanak össze, bevételeiket, kiadásaikat saját könyvelésükben rögzítik, választott vezetőik a felelősek a működésért.  Egymásnak szervezési, pályázatokkal kapcsolatos segítséget nyújtanak, programjaikat az időpont ütközések elkerülése érdekében egyeztetik. Súlyos probléma esetén is csak ajánlást fogalmaznak meg a kerekasztal résztvevői.

Igény van a civil szervezetek vezetői részéről további együttműködési formák kialakítására:

•Civil kerekasztal folyamatos működése /vezetők személyes találkozása negyedévente /közben kölcsönös információ átadás e-mail formájában.

•Munkatervek, programok összegyűjtése és „Civil rendezvénynaptár” elkészítése,

•Megjelenés a település honlapján

•Civil Hírmondó újság nyomtatott formában való megjelenése. /negyedévente/ Sok olyan tagunk van, aki idősebb, vagy nem rendelkezik számítógéppel, de szívesen venné az információkat ez úton. 

•Önkormányzattal való együttműködés újrafogalmazása. Az elmúlt években lehetőségünk volt, hogy bemutassuk tevékenységünket a képviselőtestület egyik ülésén.  Ebben az évben, ezen túlmenően szeretnénk megismerni az önkormányzat közép ill. hosszútávú településfejlesztési, rendezési tervét.

•A civil szervezetek működéséhez szükséges pénzforrások felkutatása, egymás tájékoztatása a lehetőségekről, közös pályázatok partnerségben.  Ennek egyike lehet, a helyi képviselőtestület tiszteltdíj illetve, annak egy részének felajánlása a „Helyi Civil Alapba”.

•Civil Közösségi Ház működtetésének beindítása.

Megállapítottuk, hogy az eddigiekben is jó működő közös programjainkat továbbra is fenntartjuk.

• Civil Majális: az utóbbi években hagyományossá vált rendezvény a településen, a továbbiakban is fenntartjuk.  Évente változó főszervező civil szervezettel, változó helyszínen. 2014-re a Rákóczi Sport Egyesület kapta meg a szervezés jogát.

•Paprikafesztivál / aug. második hétvégéje/. A rendezvény az Önkormányzat szervezésében történik, de a civilek is aktívan részt vesznek. Hagyományossá vált a saját asztalsor a tagok részére, lecsófőző versenyben való részvétel a civil szervezet keretében.

•Közös Adventi köztéri gyertyagyújtással készülődés a Karácsonyra. A Karácsonyt megelőző négy vasárnapon a falu központjában már 2 éve összejövünk és ökumenikus részvétellel készülünk az ünnepekre.

•Adománygyűjtés december elején. Az „Egy doboznyi szeretet„ néven is ismert adománygyűjtés, melyet a  rászorult gyermekek, családok, kórházban fekvő gyermekek részére továbbítottunk a településről az elmúlt években. Jó alkalom volt a gyermekek számára is, akik közben saját fenyődíszeiket készíthették el.

Aktívan együttműködő civilszervezetek és vezetőik: Nagybánhegyesi Nagycsaládos Egyesület – Molnárné Iván Éva, Református Templomért Alapítvány – Fülöp Lászlóné, Nagybánhegyesi Mozgáskorlátozottak Egyesülete – Kormányos Józsefné, Kézfogás Nagybánhegyesért Egyesület – Keszeliné Lóczi Mária, Nagybánhegyesi Gazdakör- Tóth Károly, Turul Vadásztársaság – Anda Attila, Rákóczi Sport Egyesület – Demkó Gergely, Nagybánhegyesi Polgárőr Egyesület – Oravecz Mátyás, Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Pepó Jánosné.

A továbbiakban csatlakozhat hozzánk bármely már működő civil szervezet, szülői munkaközösség, a szervezet alakítását tervező, azonos érdeklődésű csoport is.

Pepó Jánosné

 

Tanévzáró a „Leg a láb”-nál

 

Ez év május 31-én Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban zárta a tanévet a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola. A műsort a Berény Táncegyüttes „Az úgy volt, ahogy megtörtént” című nyírségi táncok bemutatásával kezdte.

A köszöntő után a táncegyüttes utánpótláscsoportjaitól rendkívül színes és gazdag produkciókat (Moldvai, Dél-alföldi, Bodrogközi, Szilágysági) láthattak a zsúfolásig telt nézőtéren helyet foglaló lelkes gyermekek, szülők és meghívott vendégek. A Berény Táncegyüttes lány kara is megmutatkozott, ők egy Kalocsai lányavatást táncoltak nagyon magas színvonalon. Ezzel a produkcióval kiérdemelték a Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezett IV. Békéscsabai Táncfesztivál 2013 kategória győztes díját, valamint arany minősítést is szereztek. A műsort a Berény Táncegyüttes zárta Nádasmenti mulatság című koreográfiájukkal. Az együttes visszatapsolását követően a művészeti iskola tanári kara is bekapcsolódott a műsorba, ahol együtt táncolt a tanítvány és a pedagógus. Elmondhatjuk, hogy ismét olyan fergeteges tanévzárót láthattunk, amelyen a település apraja-nagyja képviseltette magát.   Az est zenei kíséretét – mint a korábbiakban is oly sokszor – a 20 éves jubileumát ünneplő Suttyomba zenekar adta.

A táncosok nyáron sem pihennek, hiszen számos fellépésen és fesztiválon vesznek részt. Szeptemberben újult erővel folytatják a „Leg a láb” oktatói a tanítást, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szabó Csaba

 

Békésiek az országos SM abilimpián

 

Idén nyolcfős Békés megyei delegáció vett részt a május eleji berekfürdői országos SM abilimpián, a készségek és képességek SM betegek számára szervezett játékos vetélkedőjén. Az öt fővel versenyző csapat két dobogós helyezést is elért a versengéssel és pihenéssel is egybekötött abilimpiai héten.

Önkéntes segítővel és egészségügyi szakemberrel kiegészült nyolcfős békési csapat töltött el csaknem egy hetet nyolcvan további SM beteg társaságában az immár hagyományosan a Szolnok megyei Berekfürdőn május első hetében megrendezett SM abilimpiai programon. Az SM Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett programban a vetélkedőkön túl a tapasztalatcsere, a rehabilitációs célú kézműves technikák bemutatása, a pihenés és a közös feltöltődés is nagy hangsúlyt kapott.

A készségek és képességek bajnokságán idén nyolc versenyszámban – hagyományos hímzésben, hidegtál készítésben, tortadíszítésben, virágkötészetben, sakkban, gipszfigura díszítésben, vízfestékes festésben és fényképezésben – mérkőzhettek meg egymással az SM betegek.

A versenynapokat megelőzően úgynevezett sansz-műhelyekben tökéletesíthették technikájukat a versenyzők, ahol azok is betekintést nyerhettek az egyes kézműves technikák fortélyaiba, akik idén nem versenyeztek, de szívesen kipróbálták a kreatív technikák fogásait. Így szalvétatechnika, foltvarrás, gyöngyfűzés és kosárfonás is szerepelt a programban. A műhelyekben készült munkákat – saját kézzel varrt bevásárló szatyrokat, fonott kosarakat, karkötőket, szalvétával díszített fa dísztárgyakat – emlékül mindenki hazavihette.

A Békés megyei csapat versenyzői és eredményei:

Kiss Istvánné: hidegtál készítés, fényképezés

(1. helyezés)

Sárréti Istvánné: hidegtál készítés,torta díszítés

Kónya Ilona: hidegtál készítés, fényképezés

Szilágyi Ferencné: hidegtál készítés (3. helyezés), hímzés,

fényképezés

Szabó György: sakk

Herczegné Szabó Marianna egyesületi elnök, az abilimpiai csapat vezetője hangsúlyozta: az egyesület fontosnak tartja az abilimpiai részvételt, ahol a betegek jó hangulatban tölthetnek el egymással néhány napot, pihennek, kreatív technikákat és játékokat próbálhatnak ki akár versenyen kívül is. Mindez a kapcsolatok építése és a betegek számára oly fontos rehabilitáció szempontjából is igen hasznos időtöltés. Az egyesületvezető kiemelte: a versenyt „edzőtábornak” is tekintették, hiszen a hazai verseny után, június 28-án négyfős Békés megyei csapattal indulnak a nemzetközi abilimpiai megmérettetésre

Szlovákiába.

Az abilimpián készült Békés megyei fotóválogatás, részletesebb abilimpiai beszámoló a www.smboe.hu honlapon érhető el.

 

Gyulán is felengedték az SM világnapi léggömböket

 

Az országos SM világnapi rendezvényhez hasonlóan Gyulán is a remény színes léggömbjeinek magasba engedésével ünnepelték a sclerosis multiplex világnapját.

A májusi közgyűlést követően a hónap utolsó szerdáján ismét összegyűlt a Békés megyei SM egyesület kisebb csapata, hogy a világ számos pontjához hasonlóan ők is a magasba engedjék a betegekkel való szolidaritást és a reményt jelképező piros és fehér színű SM világnapi léggömböket.

A megyei egyesület ezúttal óvodások "segítségét" is kérte a léggömb eregetéshez: május 29-én délután a gyulai Paradicsomi ABC-nél SM betegek, civilek és gyerekek közösen indították útjukra a lufikat. Az SM betegek egyesülete saját programjának időzítésével a Gyulai Civil Hét programjához is csatlakozott.

A világnapi léggömbök felengedésekor készült fotók a

www.bekesmegyeisclerosis.hu oldalon, a Képtárban nézhetők meg.

Herczegné Szabó Marianna

 

Hidat teremtenek a civilek

 

Az ünnepélyes megnyitóval és számos programmal elkezdődött a második Gyulai Civil Hét hétfőn délután. A szektorban dolgozók véleménye szerint értelmes és jó célokért mai, rohanó világunkban is meg lehet mozgatni az embereket. A civileknek pedig egyfajta híd szerepet is be kell tölteniük azok között, akik szívesen vállalnának önkéntes munkát és azok között, akiknek szükségük van a segítségre.

— A Gyulai Civil Hetet több cél mentén hívtuk életre — nyilatkozta lapunknak Sós Imre. A fürdőváros civil referense lapunknak elmondta, egyrészt a rendezvénnyel szeretnének lehetőséget biztosítani a helyi civil szervezetek bemutatkozására. Mint hangsúlyozta, a kezdeményezésre van igény a településen, hiszen az előző évhez képest több mint kétszer annyi szervezet jelezte részvételét. Hozzátette, az eseménysorozat emellett segíti a civilek közötti kohézió erősítését is.

A referens a szféra feladataival kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, a szervezeteknek nagyon fontos áthidaló szerepük van az emberek és a politika között. — Vannak olyan sajátos feladatok, amelyeket az önkormányzatok vagy az állam természetes módon nem tud teljesíteni. Itt kerülnek képbe a civilek — fogalmazott Sós Imre.

Felvetésünkre, hogy sokáig némileg ellentmondásos volt a civil szervezetek megítélésre, a referens leszögezte, napjainkban már más szelek fújnak. A különböző pályázatok kiírói odafigyelnek arra, hogy a támogatások valóban értelmes, a közösségeket segítő célok eléréséhez járuljanak hozzá.

Szendreiné Dudás Ildikó, a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke úgy vélekedett, mai rohanó világunkban nem könnyű aktivizálni az embereket, ugyanakkor a civil szektor lehetőséget biztosít az azonos érdeklődésű, valamilyen szempontból azonos helyzetű emberek önmegvalósítására, együtt gondolkodására.

— Kétségtelenül szükséges, hogy a lehető legtöbbet beszéljünk arról, hogy mit is tesznek az egyesületek, alapítványok, hogy a szélesebb rétegek megfelelő információval rendelkezzenek működésünkről — tette hozzá. A nagycsaládosok például abban segítik a három vagy több csemetét vállaló családokat, hogy azokban élő gyerekek is elérhessék azokat a dolgokat, amelyeket a kisebb háztartásokban felnövő kortársaik.

Az elnök nem titkolta, az ígéretekkel ellentétben egyelőre nem lett egyszerűbb a civil szervezetek szabályozása. Elmondta, ebben a tekintetben mindenképpen szükséges az előrelépés, hiszen sok esetben szinte hivatali apparátust kell felépíteni egy-egy hatékonyan működni akaró szervezetnek.

Kiss József három, a szférához kapcsolódó szervezetben, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesületben, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségében és a Gyulai Kék Lámpa Egyesületben tölt be elnöki tisztséget, így első kézből ismeri az ágazatot.

— Fontos vállalásunk, hogy még élhetőbbé tegyük a település mindennapjait. Emellett a civilek természetesen érdekvédelmi funkciókat is betöltenek, és hozzájárulnak az értékek megőrzéséhez, a társadalmi ismeretek bővítéséhez is — sorolta Kiss József.

A vezető úgy vélekedett, az embereket nehezebb megszólítani, mint korábban, de értelmes, jó célok mellé most is szívesen állnak oda.

— A civileknek híd szerepet is be kell tölteniük az önkéntes munkát vállalók és azok között, akiknek erre szükségük van.

Kiss József végezetül kitért arra, hogy a kötelező iskolai önkéntes munka megvalósításában komoly feladatuk van és lesz a civileknek.

— A diákok rajtuk keresztül ismerik meg az ágazat működését, s valószínűleg a náluk eltöltött időszak alatt el is dől, hogy később, felnőttként maguk is bekapcsolódnak-e a tevékenységükbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Differenciált a helyzet, a változás korát éljük

— A civil szféra a változás korát éli ezekben a hónapokban — nyilatkozta lapunknak Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára. Mint elmondta, rengeteg az újdonság, az átalakítás, amelyekhez nem tud valamennyi szervezet alkalmazkodni. Néhány helyen problémát okoz a közhasznúsági jelentés elkészítése, másoknak a jogszabályi környezet módosulásához való idomulás, vagy éppen a pályázati elszámolás jelent gondokat.

— Természetesen lesznek, akik veszítenek az új törvény bevezetésével, mások megpróbálnak fennmaradni, felvenni az átalakulások ritmusát. S persze vannak, akik ellépnek a többiektől, de ez mindig is így volt — hangsúlyozta a szakember.

 Pocsajiné Fábián Magdolna kitért arra is, hogy működési nehézségek is jelen vannak a szektorban, többek között azért, mert a pályázati források jelentősen beszűkültek. Mindez tavaly tetőzött, de még idén sem rendeződött teljesen a helyzet.

— A helyzet ugyanakkor differenciált is egyben — tette hozzá. — Akadnak kiemelkedő példák is a megyében is, ahol a civilek hatalmas lelkesedéssel és eredményesen végzik a munkájukat.

forrás: beol.hu, 2013.05.27.

 

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB