spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. május arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. május 10.

Munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztése az Ösvény Alapítványnál

2013. április 19-én Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában került megrendezésre a füzesgyarmati  Ösvény Esélynövelő Alapítvány TÁMOP-2.6.2-12/1-2012-0007-es projektjének rendezvénye, civil szervezetekkel való együttműködés keretében. Az Alapítvány támogatást nyert munkaerő-piaci szolgáltatásainak fejlesztésére, melynek során a munkatársak kompetenciafejlesztése, az együttműködés megszilárdítása és növelése valósul meg. Kidolgozásra kerül a szervezet fejlesztési terve, valamint minőségirányítási rendszer kerül bevezetésre.
A projekt egyik eleme a civil szervezetekkel való együttműködés fejlesztése. A rendezvényre elsősorban a megyében hasonló tevékenységet, foglalkoztatást végző civil szervezetek képviselőit vártuk. Az előadáson bemutatkozott az Alapítvány, ezt követően Szépréti Zita beszélt a „Civil szervezetek munkaerő-piaci szerepéről”, majd Duma Konstantin „Hátrányos helyzetűek a munkaerő-piacon” című előadását hallgathattuk meg. Zárásként kötetlen beszélgetés következett az előadókkal, valamint az Alapítvány képviselőivel. www.osveny.hu 
Csontosné Lakatos Gabriella


TÁ-MASZ - A hátrányos helyzetű fiatalok elhelyezkedését segítő támogató szolgáltatások kialakítása Békés megyében

A „Nyújtsd Segítő Kezed” Alapítvány 2013. április 1-én indította el az „Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok támogatása” TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0024 számú programon belül a „TÁ-MASZ A hátrányos helyzetű fiatalok elhelyezkedését segítő támogató szolgáltatások kialakítása Békés megyében” projektjét. Konzorciumi partner: Mentálhigiénés Egyesület.
A Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány több éves tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a sajátos élethelyzetben élő munkavállalókat a munkaerőpiacra segítse. Projektünkkel Békés megyében egyedül álló, fenntartható képzési és szolgáltatási programot kívánnak megvalósítani a munkaerő-piacon hátrányos helyzetű, kiemelten a gyermekvédelmi ellátásban élő, vagy onnan kikerülő fiatalok számára. A program célja: 105 fő, 18 éven felüli gyermekvédelmi ellátásban élő, vagy a gyermekvédelmi ellátásból kikerült fiatal bevonása , akik jelenlegi munkaerő-piaci státuszuk szerint pályakezdő álláskeresők, vagy inaktívak és megfelelnek a kiírás által támasztott követelményeknek. A bevont személyek közül 105 fő képzésben és munkahelyi gyakorlaton vesz részt, számukra egyéni mentorálást biztosítanak. A résztvevők számára a speciális mentorálási szolgáltatás mellett egy ügyfélközpontú „TÁ-MASZ” Tanácsadó és Szolgáltató Ház kialakításával személyközpontú munkaközvetítői tevékenységet kívánnak a projekt  irányítói  megvalósítani.
Információ:
www.nyska.hu; Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ;
Kapcsolattartó: Megyeri Adrienn projektmenedzser
www.bekesmenta.hu; Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ;
Kapcsolattartó: Szűcs Judit egyesületi elnök

 

Civil majális Nagybánhegyesen

A nagybánhegyesi civil szervezetek összefogásával az idén is megrendeztük a majálist és megünnepeltük a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület megalakulásának 5. éves évfordulóját. A főtér pázsitja százszorszép virágszőnyeggel fogadta a majálisozókat. 
A rendezvényt köszöntötte Jancsó Ottó polgármester és Zelman Ferenc az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke. Programunkban az általános iskolás gyermekek szlovák-magyar néptáncot adtak elő. A koreográfiát készítette és a táncokat betanította Hegedűs Kitti (utolsó éves) táncpedagógus.
Az előző évi hagyományokra építve a gyerekek és a felnőttek számára is szerveztünk vetélkedőt.
A gyermekek a Nagycsaládos Egyesület játszóházában ötletes kitűzőket készíthettek, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete aszfalt rajzversenyt szervezett, a Polgárőr Egyesület varázsgolyó vadászatot hirdetett. Lelkes pedagógusok sportos ügyességi vetélkedőn és sorjátékokon mozgatták meg az iskolásokat. A Vadász Társaság a vadgazdálkodás eszközeit és a trófeákat mutatta be. A Vöröskereszt helyi szervezete elkészítette a gyermekeknek az ebédet, mely a Bánhegyes-Agro Kft felajánlásából valósult meg. A felnőtteknek a Gazdakör - pálinka kóstolással megalapozott - szárazkolbász versenyt rendezett. A Szlovák Hagyományőrző Egyesület meghirdette a „Hagyományos ízek versenyét”. A szakavatott zsűrit Tuska János, a BÉKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola szakács szakoktatója vezette.
A nagybánhegyesi civil majális, melyet a helyi civil szervezetek partnerségben dolgozva valósítottak meg, megmutatta azokat az értékeket, amelyek a falu közösségében rejlenek.
Pepó Jánosné


A sporthorgászok konferenciája Végegyházán

Környezetvédelmi konferencia helyszíne volt a Végegyháza 2013. április 25-én délután, melyet a Végegyházi Sporthorgász Egyesület rendezett meg, Száraz-ér a mi vizünk címmel.
A Barangoló Közösségi Ház illusztris előadókat és vendégeket üdvözölhetett ezen a délutánon a sporthorgászok jóvoltából. A meghívott vendégek között Csürhés Istvánt, Kaszaper polgármesterét, Jancsó Ottót, Nagybánhegyes polgármesterét, Varchó Istvánt, Végegyháza polgármesterét, Szél Adriánt, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület munkaszervezet vezetője, Marosán Györgyöt, a battonyai Petőfi Horgász Egyesület elnökét, Gyivicsán Andrást, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület elnökét, és a helyi civil szervezetek képviselőit is köszöntötte Varga István, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöke.  A községünk polgármestere méltatta természeti kincsünket, a Száraz-eret. Mint mindannyiunknak, neki is sok-sok személyes élménye kötődik kis vízfolyásunkhoz, s felhívta a figyelmet arra, hogy mindannyiunk kötelessége, hogy védjük, óvjuk, hogy a jövő nemzedéke is megismerje, s örömét lelje benne.
A konferencia megnyitója után Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatója előadását hallhattuk, melynek címe is sokat ígérő volt, „Évezredes hatalmi központ: a végegyházi Zsibrik-domb a világ közepe. A környéken több földvár közül a Végegyháza-Kaszaper határában található Zsibrik-domb története mindannyiunk számára érdekes volt, hiszen eddigi ismereteinket tovább bővíthettük.
Kunhalmunk jövőbeli turisztikai központtá való kiépítésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet Csürhés István polgármester úr, így nem csak számukra válna ismertté ez a földvár.
A száraz-éri vízrendszer történeti áttekintéséről Versegi László, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke tartott előadást. Az ős Száraz-ér régi nyomvonalától kezdve a vízszabályozást követő időszakokig megismerhettük, milyen változásokon ment keresztül vízfolyásunk napjainkig.
Rövid szünet után Nagy László, a Nyitott Szemmel Közhasznú egyesület munkatársa beszélt egyesületükről, majd átadta a szót Dr. Pingné Kupkai Évának, aki a papírbrikett készítés rejtelmeibe avatott be minket. Ez az eljárás nem csak környezetbarát, de a fűtésköltséget is jelentősen csökkentheti.
Ezt követően a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége környezetvédelmi tevékenységét ismerhettük meg Nemes Attila ügyvezető jóvoltából, aki nem csak tevékenységi területeikről beszélt, de a vizek élővilágát is bemutatta horgász-szemmel.
A konferencia utolsó előadásaként a végegyházi civil szervezetek környezetvédelmi akcióiról tartottam rövid összefoglalót, illetve a sporthorgászok Száraz-ér a mi vizünk környezetvédelmi programsorozatának elemeit mutattam be.
Az elméleti ismereteket gyakorlati bemutató követte, minek során a konferencia vendégei jóízűen elfogyasztották a rendezvény alatt elkészített halászlét.  A beszélgetés így fehér asztal mellett, immár kötetlenül folytatódott tovább.
Úgy érzem, ez egy hagyományteremtő rendezvény volt, hiszen már a konferencia közben számos téma adódott, amelyet alkalmasint érdemes lenne érinteni.
A Száraz-ér a mi vizünk konferencia, amely egyben a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Száraz-ér a mi vizünk rendezvénysorozatának utolsó állomása volt, véget ért. A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Pályázata támogatta. A konferencia színvonalas lebonyolításához a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Juhász Zoltánné, Kunos Ágnes és Mikula István is nagyban hozzájárult.
Horváth Judit


Polgármesterek is versengtek  Tótkomlóson

Ragyogó időben zajlott le április 20-án a VII. Gyúrós Pál Tótkomlósi Amatőr Fogathajtó Verseny, amelyen első alkalommal rendeztek futamot polgármesterek részére.
Ismételten megmozgatta a dél-alföldi fogathajtókat a VII. Gyúrós Pál Tótkomlósi Amatőr Fogathajtó Verseny. A rendezvényen a tótkomlósi megmérettetést megálmodó névadóra emlékeztek, aki hat éve nincs már közöttünk. Tótkomlós mellett Orosházáról, Székkutasról, Kondorosról, Makóról, Fábiánsebestyénből, Elekről, Nagymágocsról, Nagyszénásról, Aradról, Pusztaottlakáról, Gerendásról, Dombiratosról és Hódmezővásárhelyről érkeztek fogatosok, akik reggeltől késő délutánig versengtek a kiskomlósi ladakrosszpályán. Rekord számú nevező érkezett: összesen 26 nagyló és 10 pónifogat indult, őket egészítették ki – idén először – a polgármesterek és a távlovasok. A mezőny nemzetközivé lett, hiszen két román hajtó is megmérette magát.
A nagylovak között az akadályhajtást Kotolák Tamás nyerte, míg a hibaidős hajtásban Koncsek Ferenc végzett az élen. A pónifogatoknál Sztojka Mihály mindkét kategóriában tarolt – minden díjazott egyedi hímzésű szalagokat kapott.
A verseny kuriózuma volt az első alkalommal megrendezett polgármesterfutam. A településvezetők közül a vendéglátó tótkomlósi Garay Rita mellett a dombiratosi Bojczán Endre, a gerendási Lengyel Zsolt, valamint az országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka első embere, Simonka György vett részt, kakukktojásként pedig az Orosházi Lovas Egyesület elnöke, Tuska Pál is elindult. Közülük Lengyel Zsolt nyert, Garay Rita pedig udvariasan mindenkit maga elé engedett. Neki is volt azonban oka az örömre: a hölgyek versenyében ő végzett az élen.
Napközben lovastorna, díjugrató, négyesfogat és díjlovas bemutató színesítette a programot. A versenyt és az egész napos rendezvényt a helyszínen több mint ezer néző tekintette meg.
Ifj. Gyúrós Pál

 

Húsvét a „Leg a láb”-nál

 Szombat reggel van. Már korán felkeltem, hogy segítsek anyának a szendvics készítésben.
Tegnap este már elrendeztük az apró süteményeket, üdítőt. A szendvics pedig frissen a legfinomabb! Gyorsan jár a kezünk, vajat kenünk, kolbászt szelünk, sajtot reszelünk és már készen is vagyunk!
Nagy nap a mai: ma locsolnak meg bennünket a fiúk, persze a néphagyományhoz híven vödörből és vízzel. Sajnos az idő nem a legkedvezőbb, de a kedvünk töretlen. Izgatottan gyűlünk össze öten-hatan egy-egy táncos társunknál és folyton az utcát kémleljük, halljuk-e a lovak patáinak kopogását, a nyakukban lévő csengő csilingelő hangját. Amíg várakozunk, addig sem unatkozunk: népdalokat énekelünk és táncolunk. Számtalanszor megkérdezzük egymástól: - Mikor jönnek a fiúk?
És lám, eljött az idő! Már halljuk a zenét, a csilingelést, a patadobogást. Mindenkin úrrá lesz az izgatottság, visítva szaladunk a fiúk elől – persze, csak annyira, hogy a vödör vízről le nem maradjunk, hiszen erre várunk már tavaly óta!
Egy szemvillanás és az összes lány csurom vizes. Most már nem hervadunk el, az biztos! Annyi vizet sikerült a nyakunkba önteniük, hogy egy virágoskert is megirigyelhette volna.
Gyorsan átöltözünk, közben kuncogva beszéljük meg az elmúlt pillanat eseményeit, és már szaladunk is, hogy az éhes locsolókat mindenféle finomsággal kínáljunk. Van itt szendvics, sós, édes sütemény, és az elmaradhatatlan húsvéti hímes mézes, amely hamar a fiúk kezében és szájában landol.
Közben a zenészek húzzák a talpalávalót, aki csak tud táncol, énekel, mulatunk, ahogy csak tudunk.
Sajnos gyorsan eltelt az idő, amit a fiúk nálunk tölthettek, indulniuk kell, hiszen a többi lány is biztosan olyan izgatottan várja őket, ahogyan mi.
 Még integetünk nekik mosolyogva és abban bízva, hogy jövőre is átélhetjük ezeket a felejthetetlen pillanatokat. A zene halkul, a patadobogás és csilingelés a távolba vész. Még látjuk a lovas kocsit, de az utca végén teljesen eltűnik a szemünk elől.
Banuta Gréta
Kis-Berényke Táncegyüttes

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB