spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. május arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. május 10.

20 éves a Nemzeti Kulturális Alap – Az idei év első sajtóreggelije az NKA-nál

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke 2013. április 24-én 9 órai kezdettel tartotta az NKA idei évi első sajtóreggelijét, amelyen az Alapot érintő legfontosabb változásokról, eseményekről, a szakmai kollégiumok ez évi döntéseiről számolt be a sajtó megjelent képviselőinek, illetve az érdeklődőknek.

A sajtóreggeli anyaga letölthető a www.nka.hu oldalról.

forrás: NKA Igazgatósága, 2013.04.24.Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére átutalt szja 1 %-os összeg felhasználásáról szóló 11KOZ számú közlemény benyújtási határidejéről

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, többször módosított 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 6/C. § (1) bekezdése alapján a közleményt a kedvezményezettnek legkésőbb 2013. május 31-ig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

A 11KOZ számú közleményben szerepelnie kell mindazon szja 1 %-os összegek felhasználásának, amelyeket az állami adóhatóság

  • a 2007- 2010. adóévre benyújtott, érvényes rendelkező nyilatkozatok alapján 2011. január 1-jétől 2011. december 31-ig kiutalt a kedvezményezett részére, illetve amelyet,
  • a kedvezményezett a hibátlan 10KOZ számú közleményében tartalékolt összegként tüntetett fel.

A közleményt abban az esetben is be kell nyújtania a kedvezményezettnek, ha a 2011. évben nem utalt ki részére szja 1 %-os összeget az állami adóhatóság, azonban a 10KOZ számú közleményében tartalékolt összeget tüntetett fel, amelyet a tárgyévben (2012-ben) használt fel, vagy tovább kívánja tartalékolni, illetve a 10KOZ számú közleményének C4 sorában továbbtartalékolt összeget tüntetett fel és azt a tárgyévben (2012-ben) felhasználni nem tudta.

A kedvezményezettet jogutód nélküli megszűnése esetén soron kívüli, a jogutódlással történő megszűnése esetén a jogutódot a jogelődre vonatkozó tartalmú és határidejű beszámolási kötelezettség terheli.

Azon kedvezményezettnek, amely rendelkezik általa fenntartott vagy a megbízása alapján működtetett olyan internetes felülettel, amelynek tartalmáért ő felel (saját honlap), a közleményét e felületen is el kell helyeznie 2013. május 31-ig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatja el. Amennyiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megállapítja, hogy az Szf. törvény 4. § (1) bekezdésében meghatározott kedvezményezett a benyújtásra nyitva álló határidőben jelen közleményt nem nyújtotta be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és az adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta, határozattal kizárja a kedvezményezettet a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben a felajánlásokból történő részesedésből. Amennyiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Szf. törvény 7. § (7) bekezdése szerinti ellenőrzés során megállapítja, hogy a 4. § (1) bekezdésében meghatározott kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közöl, határozattal kizárja a kedvezményezettet a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben a felajánlásokból történő részesedésből, valamint rendelkezik a kiutalt összegnek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírása szerinti elévülési időn belüli visszafizetéséről.

A „11KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” című bizonylat és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető, az elérési útvonala:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/
nyomtatvanykitoltoprogramok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/11koz.html

forrás: nav.gov.hu


 

HOGYAN KÉSZÍTSE EL ÉVES BESZÁMOLÓJÁT?

Május 31-ig kell elküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH) a civil szervezetek előző, 2012. évre vonatkozó beszámolóját. 

Bővebb információ: http://www.civil.info.hu/intezze-el

 

 

Július 1-vel módosul a Köt.

Idén nyáron módosul a Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. számú törvény.

A parlament honlapján már olvasható az elfogadott módosító anyag. Minden érintett fogadószervezetnek érdemes tisztában lenni, az idén július 1-vel hatályba lépő változásokkal.

További részletes információk itt olvashatóak:

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?
p_ckl=39&p_izon=10591

A tv. július 1-jétől hatályos változatának teljes szövege a jogtar.hu -n (is) megtalálható.

forrás: oka.hu

 

Hallassa a hangját!

2013: A polgárok európai éve

Az Európai Unió évről évre szorosan összefüggő témák köré csoportosítva tematikus éveket hirdet meg, ezzel elősegítve, hogy fontos társadalmi kérdések ismertebbé és népszerűbbé váljanak az uniós polgárok számára. Az idei év fókuszában az Európai Unió polgárai állnak. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse az uniós polgárság biztosította jogokat, és párbeszédet ösztönözzön a kormányzat valamennyi szintje, a civil társadalom és az üzleti élet szereplői között, fellendítse az uniós polgárságról folytatott vitát.

A tematikus év keretében Európa-szerte megrendezendő eseményeken és konferenciákon a résztvevők megvitathatják az uniós jogok helyzetét, és álláspontot alakíthatnak ki arról, milyennek kell lennie az Európai Uniónak 2020-ban. A vita rólunk szól, Európa jövőjéről. A kezdeményezés keretében rendezvények között böngészhet a látogató, ahol kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb és szívéhez legközelebb álló témát, de részt vehet on-line konzultáción, interaktív vitafórumon, a „Te hangod" honlapon.

Érdemes ellátogatni 2013. május 11-én Budapesten az Erzsébet térre, ahol az Európa nap alkalmából számos program várja az érdeklődőket. Keresse fel a Tempus Közalapítvány standját, ahol részletesen megismerheti az Európa a polgárokért programot, és megismerkedhet érdekes magyar projektekkel.

Az európai év hivatalos honlapja magyarul is elérhető az alábbi linken: http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB