spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. április arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. április 11.

Születésnap - 5 éves a Körösök Völgye Látogatóközpont

Március elején Ligeti vásáron ünnepeltük meg Látogatóközpontunk 5 éves születésnapját, ahol házi torták versenye színesítette a programot. Nagy izgalommal vártuk a versenyre a nevezéseket és fantasztikus meglepetés volt az érkező 22 gyönyörű, finomabbnál finomabb házi torta.

A közel 400 szülinapi vendégünk vásári hangulatban, vessző, rongy és újrapapír kézműves foglalkozással, gyógytea kóstolással, alma és répa ropogtatással, zöld-mozival töltötte a délelőttöt. A ház és az udvar megtelt a helyi- és biotermelők portékáival és az Ókörös Trió ritmusára néhányan táncra is perdültek. Átadtuk a csabaiaknak a megújult Lischka Lipót Tanösvényt és körbejártuk egy Ligeti séta keretében. S hogy ne maradjunk természeti élmény nélkül, egész délelőtt madárgyűrűzés volt a ligetben.

No és persze ez a nap a visszaemlékezésé és a jövőbe tekintésé volt: amikor 5 évvel ezelőtt megnyitottuk a Látogatóközpontunk kapuját, nagy lelkesedéssel kezdtük el a programok szervezését a Széchenyi ligetben. Hamarosan megtöltötték a házat a „Zöld” rendezvények, elindult a Biopiac, várta a gyerekeket a Játszóház és a nyári gyermektáborok.

Eltelt 5 év és a Látogatóközpont programjai kibővültek a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egyéb turisztikai kínálatával. Kölcsönözhető kerékpárokkal, kenukkal várjuk a turistákat, tanösvényeink iskolás csoportokat vonzanak és mostantól Ökoturisztikai Információs Központként működünk a térségben. A helyi lakosság számára az egészséges életmódot, a kultúrát, a hagyományokat és a helyi gasztronómiát népszerűsítő rendezvények, fesztiválok kerülnek lebonyolításra.

Nagyon kellemes hangulatban és tartalmas programmal töltöttük ezt a délelőttöt. Köszönjük a szervezőknek, a lelkes önkéntes csapatnak, a Zöld Csütörtök Természetvédő Körnek, a tortakészítő verseny résztvevőinek a délelőtti forgatagot, és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatását, amellyel a Lischka Lipót Tanösvény létrejöttét segítették.

Bonyhádiné Pásztor Enikő

 

 

„Két probléma egy megoldással természetesen!”

A „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület létrejöttének fő célja a Magyarországon élők élethelyzetének javítása, társadalmi reintegrációja.  Az Egyesület 2012. augusztus 01-én pályázaton 2.566.000 forintot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától szakmai programjának megvalósítására.

Jelen pályázatunkkal (NEA-TF-12-SZ-0175) elsődlegesen azt a társadalmi réteget szeretnénk megcélozni (célcsoportunk), amely valamilyen társadalmi szempontból hátrányos helyzetben lévő csoporthoz tartozik (romák, elszegényedettek, munkanélküliek). Célunk, hogy az általunk kezdeményezett mintaprogrammal – papírbrikett előállítás – olyan, a célcsoport által önállóan is fenntartható állapotot hozzunk létre, mely két probléma megoldására ad egyszerre megoldást. A programot első körben kísérleti jelleggel Újkígyós településén szeretnénk megvalósítani, és a tapasztalatokat tovább adva népszerűsíteni.

A projekt egyfelől a környezeti fenntarthatóságra (szelektív hulladékkezelés, élőfa, erdők, zöldterületek megóvása, az egyének, családok ökolábnyomának csökkentése) hívja fel a figyelmet, szemléletváltást előmozdító programelemekkel, másfelől a szociális rászorultságot hivatott jelen innovatív modellkísérlettel enyhíteni. Célkitűzésünk: a szociális rászorultság enyhítése; társadalmi szempontból hátrányos helyzetűek, munkanélküliek foglalkoztatása; szelektív hulladékkezelés népszerűsítése; élőfa, erdők, zöldterületek megóvása; az egyének, családok ökolábnyomának csökkentetése; szemléletváltás elősegítése; alternatív energiaforrások hatékonyabb kiaknázása; társadalmi felelősségvállalás erősítése; a civil, a köz és vállalkozói szféra párbeszédének megteremtése, együttműködésének kialakítása

A programban vállalt eredmények: 5 együttműködési megállapodás megkötése civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, szociális intézményekkel; a résztvevő települések lakosságának figyelemfelhívása a program hasznosságára; összefoglaló tanulmány elkészítése az eredményekről, és a fenntarthatóságról; önkéntesek bevonása.

Információ: www.nyitottszemmelkhe.hu;      E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Nagy László

 

 

 

Új részleg autista gyerekek    számára

Ünnepélyes keretek között avatták fel április elején a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Kölcsey utcai, szolgáltató központjában az autista részleget. Az eseményen az idejáró gyerekek műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Kovács Ágnes, az egyesület elnöke ünnepi beszédében egyebek mellett elmondta: mérföldkő az autista részleg avatása a szervezet életében. Tizenöt éve néhány lelkes ember kezdeményezésének köszönhetően indult el az a munka, mely egy idő után a szolgáltatások irányába szélesedett ki.

Ma a mozgáskorlátozottak mellett már az értelmi fogyatékosok, látás- és hallássérültek, Down szindrómások és autisták is esélyt, lehetőségeket kapnak az egyesületnek köszönhetően. Tizenhárom intézmény áll rendelkezésre, hogy a hiánypótló szolgáltatásokat igénybe vehessék a rászorultak. A békéscsabai önkormányzat a Kölcsey utcai iskolaépület átadásával támogatta az itt zajló munkát. A 2007-es beköltözés óta, mára a gyerekek, diákok már teljesen „belakták” az emeletes intézményt.

- Ma már tudjuk, az autizmus nem azt jelenti, hogy valaki beteg, csupán más, mint mi vagyunk. Saját világában él, ahova nehéz belépni. Fogadjuk el őket, fogadjuk el egymást olyannak, amilyenek vagyunk – hallhattuk Vantara Gyula polgármestertől, aki elismerő szavakkal méltatta az intézmény dolgozóit, s egy ajándékcsomaggal lepte meg a gyerekeket.

A következőkben dr. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége elnöke szólt a jelenlévőkhöz megköszönve a Békés megyeiek áldozatos munkáját.

A Napraforgó központba járó gyerekek rövid műsorral köszöntötték a vendégeket, végezetül a szülők közül mondtak köszönetet néhányan azért a munkáért, mellyel az itt dolgozók az ő életüket könnyítik meg, gyermekeiket fejlesztik, tanítják.

Gajdács Emese,
forrás:www.csabaimerleg.hu

 

 

Fórum az elfogadásért

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete március végén rendezett fórumot a Jókai színház Vigadójában. A rendezvény a „Fórum az elfogadásért – a látási fogyatékosok világának élményalapú megismeréséért” címmel a tolerancia erősítését, a társadalmi előítéletek feloldását, a védett tulajdonságú emberek és az egészségesek közti párbeszéd kialakulását, a tapasztalatok, és a pozitív élmények kölcsönös megismerését célozta.

A szép számban megjelenteket Nagy Zsuzsanna egyesületi elnök köszöntötte és szólt a szakmai nap jelentőségéről. Örömének adott hangot, hogy a döntéshozók és a civil szféra képviselői is elfogadták a meghívást, így segítve a látássérültek esélyegyenlőségének a megteremtését, javítását.

A fórumon az egyesületi tagok a színész növendékekkel közösen adták elő a Mindannyian mások vagyunk… című dalt, majd két filmet is láthattak az érdeklődők – Tóth Péter Pál: Fehér kard című dokumentumfilmjét és Nyári Attila: Pisti című riportfilmjét.

Mindkét alkotás főszereplője – Ádász István, egyesületi alelnök és Németh Vilmos is – látóként született, s később vesztette el eltérő mértékben szeme világát. A fórum konzultációval, közös beszélgetéssel ért véget a Csaba Tv szerkesztőjének, Tóth Ildikónak a vezetésével.

Vándor Andrea,
forrás:www.csabaimerleg.hu

 

 

Az idén is jut pénz a civileknek Magyarbánhegyesen

A civil szervezetek támogatására a magyarbánhegyesi önkormányzat az idei költségvetésében 2,5 millió forintot különített el. A legutóbbi testületi ülésen a futball klubnak 1 milliót, a szabadidő klubnak 300 ezer forintot, a polgárőrségnek 300 ezer forintot szavazott meg a testület. A vöröskeresztesek 100 ezret kaptak.

Sódarné Varga Gyöngyi polgármester elmondta, a fennmaradó összegre júniusban lehet pályázni. A Bán-napok előkészítését is elkezdték a magyarbánhegyesiek, a július végére tervezett községi napra kulturális és sportprogramokat is terveznek.

A tankerület felé továbbítják a kérést, miszerint ne fizessenek bérleti díjat a helyi sportklubok a tornaterem használatáért.

forrás: www.beol.hu, 2013. április 8.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB