spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. április arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. április 11.

Országos hálózattá bővült az újjáalapított Nemzeti Művelődési Intézet

Stratégiai jelentőségű közművelődési eseményekkel köszöntött be a tavasz első hónapja. Az április másodikán megtartott országos értekezleten Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője és Závogyán Magdolna főigazgató közösen jelentették be a hírt, hogy a Kormány döntése értelmében az Intézet irodahálózatának felállításával tizenkilenc megyében indul el a területi szintű közművelődési szakmai szolgáltatás és szakmai tanácsadás. A történelmi jelentőségű eseményt a Nemzeti Művelődési Intézet alapító okiratának államkincstári bejegyzése koronázta meg.

Az értekezleten Závogyán Magdolna és Beke Márton történelmi pillanatként értékelte az Intézet szervezeti egységeiként működő irodahálózat megalakulását. Mint mondták, az utolsó néhány szerződéskötést követően az országos hatókörű Intézet tényleges országos közművelődési módszertani hálózattá vált, amely ettől fogva egységes szervezetként működik. A megújuló háttérintézmény útmutatásával megvalósuló fejlesztő, módszertani munkát, az elismert, társadalmi szövetet megerősítő intézménystruktúra biztosítja. Ebben a munkában nagy felelősség hárul a Szakmai Módszertani Főosztály által irányított irodahálózat vezetőire és munkatársaira, hiszen a közművelődési folyamatok koordinálása mellett, ez a hálózat lehet a generálója a megyei szintű társadalomfejlesztéseknek is.

A szakmai partnerkapcsolatok megerősítése és az új, az együttműködéseken alapuló folyamatok elindítása, valamint az elkövetkező hónapok kiemelt projektjei mind a közösségi művelődés megújulását szolgálják. Az értekezlet ünnepi eseményeként írta Závogyán Magdolna, az intézet főigazgatója és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a két intézmény között stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást.

Az együttműködési megállapodás fontos célja, hogy a hagyományápolás és közművelődés területén dolgozó szakemberek összehangolják tevékenységüket a közös szakmai célok elérése, valamint a közpénzek leghatékonyabb felhasználása érdekében.
 

Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet
www.erikanet.hu

Kampány indul az európai  önkéntesség népszerűsítésére

Országos kampányt indít az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda az EVS - Európai Önkéntes Szolgálat népszerűsítésére.

A Válassz egy kalandot! 18 és 30 év közötti fiatalokat céloz meg, és arra kívánja ösztönözni őket, éljenek a lehetőséggel és töltsenek el hosszabb-rövidebb időt külföldön önkéntesként.

Az EVS nem csak a fiataloknak jó lehetőség arra, hogy világot lássanak, új embereket és kultúrákat ismerjenek meg, miközben aktívan részt vesznek a közösség életében, hanem hazai szervezetek is nyithatnak a világra, ha külföldi önkéntest fogadnak.

A Nyitva a világra üzenet magyarországi civil szervezeteknek és közintézményeknek (például múzeumok, gyermekotthonok, könyvtárak, szociális intézmények) szól, és arra kívánja ráirányítani a figyelmet, mennyi mindent profitálhat egy szervezet, ha külföldi önkéntest fogad az EVS keretében: új impulzusok érik, egy új kultúrát ismerhet meg, nemzetközi kapcsolatokat építhet és egy segítő kézzel is gazdagabb lesz, ami által a fogadó szervezetek is hozzájárulnak a hazai önkéntesség fejlesztéséhez.

Az Európai Unió ifjúsági mobilitási programja, a Fiatalok Lendületben Program (Youth in Action Programme) pályázat útján támogatja a fiatalokat és a fogadó szervezeteket. A szervezetek akkreditációs folyamaton mennek át, mielőtt önkéntest fogadhatnak. 2013-ban két pályázat beadási határidő van: május 1. és október 1. A Fiatalok Lendületben Programról és az EVS-ben való részvételről helyi szinten az Eurodesk hálózat partnerszervezetei adnak tájékoztatást.

forrás: www.nonprofit.hu

 

ÖKOklikk, és könnyen rákattanhatsz te is a környezetedre!

A napokban elindult ÖKOklikk portál egy új, izgalmas és hiánypótló internetes közösségépítő kezdeményezés azoknak, akik az egészséges élet és a zöld témák iránt érdeklődnek.

Az okoklikk.hu célja, hogy látogatói játékosan ismerkedjenek a fenntartható életmóddal, okosodjanak, barátkozzanak egymással és a témával, tudásukat megosszák és ezáltal saját hétköznapi életüket zöldebbé tegyék.

Az ÖKOklikk számos lehetőséget, tanácsot kínál, hogy életünket a természettel nagyobb harmóniában éljük. Az ÖKOképzőben játszva bárki Hangadóvá képezheti magát, és hangot adhat a ma sürgető problémáinak. Az ÖKOdajka segítségével bejárható hétköznapi életünk számos területe, és a felhasználó könnyen megtudhatja, hogy jelenleg mennyire él fenntarthatóan. A játékban való tapasztalatok gyakorlatba ültetését a természet és a környezet meghálálja, a szervezők pedig külön nyereményekkel is díjazzák, 33 szuper bicikli és 2000 emlékeztető csomag kiosztásával.

Hosszabb lélegzetvételű, gondolatébresztő cikkeknek is helyet ad a portál, témájukat tekintve rendkívüli sokféleségben. A zöldházépítéstől a mosható pelenkáig igyekeznek a szervezők a fenntartható életmódra - átfogóan és a részleteket kiragadva is - írni. A hosszabb cikkeknek helyet adó ÖKOfórumban a felhasználók konkrét témák mentén beszélgethetnek egymással és a téma szakembereivel arról, hogyan lehetne a világ fenntarthatóbb, vagy legalábbis egy picivel jobb.

És ha mindez még nem elég a fenntarthatóság jegyében, akkor egy további funkciót is kínál az ÖKOklikk: a felhasználók az ÖKOpédia cikkszedeteiben számos fogalomnak utánanézhetnek, illetve továbbfejleszthetik azokat.

Az ÖKOklikk nem csak egy weboldal, hanem egy olyan közösség, melynek szervezői és résztvevői büszkén vallják, hogy egy kis lépés, egy apró mozdulat, egy kattintás is előrébb visz. Ezen az úton segít elindulni az ÖKOképző, amivel pl. a gólya, a vidra, vagy a vakond „Hangjaivá” válhatunk, attól függően, hogy a levegő, a víz, vagy a talaj védelmét szeretnénk-e hangoztatni.

Az online világ ÖKOklikk által nyújtott ismeretei és tapasztalatai után sokakban megszülethet a vágy, hogy tudásukat a gyakorlatban is kipróbálják. Az ÖKOwellness által kínált ráadás programban a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen egy igazi ökofaluban az élet.

Klikkelj! www.okoklikk.hu

forrás: nonprofit.hu

 

 

Most szólj hozzá! – Elindult a Vitatér weboldala

A mai napon, április 8-án a NIOK Alapítvány elindította Vitatér programjához kapcsolódó weboldalát. A weboldal a vita.nonprofit.hu címen érhető el. Hogy miért fontos egy ilyen kezdeményezés?

Magyarországon nap mint nap látszanak a társadalmi-gazdasági válság tünetei, de ritkán jelennek meg a válságra, problémákra, feszültségekre adott, egymással versengő kiérlelt megoldások. Az ilyen válaszok megszületésére nyitott, inspiráló terek, vitafórumok, műhelyek kellenek, ahol ezek az elképzelések és tervek demokratikus, nyílt vitában formálódhatnak, erősödhetnek meg.

A program célja, hogy olyan fórumot teremtsen, ahol a civil társadalom hallathatja a hangját.

A képet Kádas Tibor készítette és megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.

A Vitatér egy vitafórum sorozat, ahol minden hónapban egy aktuális közpolitikai kérdést emelünk ki, azért, hogy megbeszélhessük azt. Először minden témával kapcsolatban 2-3 vitaindító írást közlünk, melyet – reményeink szerint - intenzív internetes vita követ majd: ehhez a platformot a         vita.nonprofit.hu biztosítja. A vita és a hónap zárásaként kerekasztal-beszélgetést tartunk, melynek vezérfonalát a hónapnyi vita során előkerült vélemények, felvetések és megnyilvánulások, valamint további kérdések adják.

A weboldalon villámgyorsan és egyszerűen, pár kattintással lehet cikket, blogposztot és Facebook hozzászólást beküldeni, friss információkat pedig a nonprofit.hu Facebook oldalán találhat az érdeklődő.

forrás: www.nonprofit.hu

 

 

Megérkezett az újgenerációs Office!

A jogosult szervezetek mostantól megrendelhetik az Office Standard és Professional kiadást a CivilTech Program Microsoft Szoftver Adományozó Programján keresztül. Az Office 2013 számos új szolgáltatást és előnyt biztosít az Office 2010-es programjával szemben, beleértve a közvetlen integrációt a SkyDrive-val, új grafikai opciókat, PDF megnyitási és szerkesztési lehetőséget Wordben és több eszköz közötti szinkronizálást. Bővebb információt a www.civiltech.hu oldalon, az Office 2013 menüpont alatt olvashat.

 

 

Társadalmi egyeztetésen Békés megye területfejlesztési koncepciója

Békés Megyei Önkormányzat hivatalos internetes honlapján (http://www.bekesmegye.hu) a „Területfejlesztés, területrendezés » Területfejlesztési koncepció (I. kötet) - Helyzetelemzés”, illetve a „Területfejlesztés, területrendezés » Területfejlesztési koncepció (II. kötet)” menüpont alatt olvasható a koncepció.

A társadalmi egyeztetés keretében valamennyi érintett, érdekelt szervezet, köztük a civil szervezetek, észrevételt tehetnek a koncepcióval kapcsolatban 2013. május 15-ig a következő címen:

Békés Megyei Önkormányzati Hivatal,
Bornné dr. Stefkovics Valéria - 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18.
 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB