spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. március arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. március 08.

Új elnöke van az orosházi nagycsaládosoknak

Tisztújító közgyűlést tartott február 8-án a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza. Új elnököt választottak Morauszkiné Szűcs Gabriella személyében.

Mészáros Lászlóné Vági Krisztina 2012. januárjától töltötte be a nagycsaládosok helyi szervezetének elnöki tisztségét, egyéb elfoglaltsága miatt mondott le az elnöki posztról. Az új vezető megválasztása érdekében vált szükségessé a tisztújító közgyűlés összehívása, amit február 8-án tartottak az egyesület Ady Endre utcai székházában. A korábbi elnököt egyhangú döntés alapján Morauszkiné Szűcs Gabriella váltja, aki több mint 15 éve tagja az egyesületnek. Új elnökségi tagot is választottak Szepesiné Farkas Erika személyében, az elnökhelyettes pedig Benedek Szilvia lett.

Morauszkiné Szűcs Gabriellának négy gyermeke van, mint mondta, harmadik csemetéje születése után nem volt kérdéses számára, hogy ott a helye az egyesületben.

- Sokáig a könyvelést végeztem, majd voltam csoportvezető, és minden segítő munkában részt vettem. Az országos egyesület szervezésében elvégzett "Hídépítő" trénerképzés után a figyelmem magánemberként is egyre inkább a tréningek, az önismeret felé irányult, ezen a területen képeztem tovább magam. Diplomaszerzés után pszichodráma asszisztensként két évig vezettem Orosházán az egyesületünk által szervezett, és a művelődési ház berkeiben működő önismeretei klubot. Az orosházi egyesület befolyásolta sorsom alakulását, az itt dolgozó emberek hol jobban, hol kevésbé, de mindig részesei voltak életemnek, sok mindent köszönhetek nekik. Megéltem, hogy milyen egy jó közösséghez tartozni, annak hasznos tagjának lenni, másoknak segíteni - mondta Morauszkiné Szűcs Gabriella.

Az újonnan megválasztott vezető kiemelte, megtartva az egyesület hagyományait a megszokott jó színvonalon, új ötletekkel szeretné folytatni a munkát. Az egyesület eredményei egy csapatnak köszönhetőek, amit az önkéntes munkát végzők hoznak létre.

- Célom, hogy minél többen megtapasztalhassák milyen érzés a nagycsaládosok egyesületéhez tartozni, milyen érzés a gyermekek számától függetlenül is "nagycsaládosnak" lenni - emelte ki Morauszkiné.

forrás: http://oroscafe.hu

 

Jó gyakorlatokkal ismerkedtünk meg

Újabb fejezetéhez érkezett a „Legyél Te is Önként-S!” program, melynek során felkészítettük a projekt résztvevőit, önkéntes koordinátorait és az együttműködő szervezetek képviselőit az önkéntesek toborzására, fogadására és menedzselésére.

A végegyházi  Barangoló Közösségi Ház Önkéntes Pontja adott otthont 2013. február 9-10-én a Legyél Te Is Önként-S! Barangoló Önkéntes Pont létrehozása és kistérségi önkéntes akciók szervezése és koordinálása Végegyházán és környékén című projekt Önkéntes koordinátor felkészítő programjának. Kulcsfontosságú szerepet szántak a helyi koordinátoroknak a pályázat megálmodói, hiszen a helyi akciók szervezése és lebonyolítása a legfontosabb feladatuk. Az öt együttműködő település képviselőin kívül végegyházi szervezetek önkéntesekkel foglalkozó tagjai is részt vettek képzésünkön. Terveink szerint a további képzések más együttműködő településeken valósulnak meg, amikor is lehetőséget kapnak a vendéglátó települések szervezetei, hogy megismerkedjenek az önkéntes menedzsment szakmai alapjaival.

A mostani képzés előadója és trénere Knyihár Éva, a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője volt, ő vezetett be bennünket az önkéntes menedzsment rejtelmeibe.

Az itt megszerzett kompetenciák: A segített személyek igényeinek realizálási képessége. Világos kifejező-készség, lényeglátás képessége, együttműködési készség. Az önkéntes törvény általános ismerete. Az önkéntes menedzsment területeinek, elemeinek megismerése, azok rendszerbe helyezése, illetve ezekhez a területekhez tartozó tapasztalatok, jó gyakorlatok, és fejlesztési eszközök megismerése.

Természetesen ez így nagyon tudományosan hangzik. Valójában az önkéntesség törvényi feltételein túl megismerkedtünk az önkéntesek szervezésének és megtartásának néhány módszerével. Hiszen erre a feladatra nincsen egy általánosan alkalmazható recept, az elméleti tudást a helyi lehetőségekkel kell ötvözni a sikerhez. Maga a képzés is jobban hasonlított egy beszélgetésre, mint szigorú oktatásra. A csoportos és kreatív feladatok során nem csak a „tananyaggal”, de egymással is jobban megismerkedtünk.

A koordinátorok a képzés során előadást hallhattak a fenntartható fejlődés, környezettudatos szervezet működtetéséről, mivel ma már fontos szempont a környezet védelme és a jövő nemzedék számára való megóvása is. Sort kerítettünk arra is, hogy a képzésen részt vevő koordinátorok számára munka- és tűzvédelmi oktatást tartsunk, annál is inkább, mivel a tevékenységük során számos esetben kell majd önkéntes munkát végző csoportot koordinálniuk.

Horváth László

 

Gyerekházak nyílnak a sarkadi kistérségben

Biztos Kezdet Gyerekházak nyílnak áprilisban a gyermekszegénység kezelésére a sarkadi kistérségben, Geszten, Biharugrán és Okányban, az általános iskolákban pedig közösségi házak létesülnek Geszten és Okányban – tájékoztatta a Sarkadi Többcélú Kistérség Társulás programvezetője az MTI-t.

Máriné Nagy Adrienn elmondta: a Biztos Kezdet Gyerekházak a sarkadi kistérség 11 településén nyújtanak a gyermekek és szüleik részére legalább nyolc-tíz speciális pedagógiai és gyógypedagógiai szolgáltatást.

Hozzátette: a Biztos Kezdet Gyerekházak programja az "Együtt a gyermekeink jövőjéért" program része, amellyel a Sarkadi Kistérség Többcélú Társaság az Európai Szociális Alapból 540,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A program megvalósítása 2012. augusztusban indult és 2015. július 31-én fejeződik be.

Célja, hogy 36 hónap alatt kialakítsanak a kistérségi szinten egy önszerveződő, önfenntartó intézményhálózatot és szolgáltatási rendszert, amelyben a hátrányos helyzetű családokban születésüktől kezdve gondozást kapnak a gyermekek.

A Sarkadi Kistérség Többcélú Tárulás 11 településén 24 358 ember él, a 18 éven aluliak száma 4 929. Sarkadon és a többi településen 800 olyan háztartás van, ahol egyik szülő sem dolgozik, 837 háztartásban pedig három vagy több gyereket nevelnek.

Forrás: MTI

 

Civil tájékoztató Mezőberényben

Civilek egymás közt címmel szervezett tájékoztatón vettek részt helyi, térségi civil szervezetek képviselői, intézmények vezetői az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2013. március 1-jén 10.00 órától. A rendezvényt Siklósi István, Mezőberény polgármesterének köszöntő szavai nyitották meg, majd Koszecz Sándor, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója tartott előadást a hálózatok épüléséről, építéséről, a Közkincs Kerekasztal tapasztalatairól, eredményeiről. Pallagi Mária, az OPSKK Könyvtárának vezetője bemutatta az MBER – helytörténeti adatbázis – használatát. Körösi Mihály, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke tájékoztatót tartott a „290 év elődeink hagyatékában” emlékév tervezett programjairól. Az önkéntességről, a FényPont projektről Szabó Julianna, szakmai vezető, a nyelvi és informatikai képzésekről Fábián Zsolt, az OPSKK igazgatóhelyettese számolt be. Bálint Andrea, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete munkatársa pedig az aktuális pályázatokat, a szervezetek törvényi teendőit mutatta be a résztvevőknek.

 Előadásanyagok, fotók a http://www.mezobereny.hu/s/hir/646/Civilek-egymas-kozt linken érhetők el.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB