spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. március arrow PÁLYÁZATOK
PÁLYÁZATOK
2013. március 08.

NEA-szakmai pályázatok

2013. március 25-ig pályázhatnak civil szervezetek szakmai programjaikhoz nyújtott támogatásokra. A Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázatok számos civil szervezet társadalmilag hasznos tevékenységének megvalósításához járul hozzá. A következő pályázatokat írták ki:

Közösségi környezet kollégium:
Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2013 – NEA-KK-13-SZ: A pályázat célja a kulturális tevékenység, közművelődés, tudomány és kutatás, hagyományápolás, audio- és telekommunikáció, informatika, elektronikus hírközlés, szak- és felnőttképzés, ismeretterjesztés, társadalmi párbeszéd, fogyasztóvédelem, a település és közösségfejlesztés területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Mobilitás és alkalmazkodás  kollégium:

Pályázat a civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő, tevékenység támogatása céljából – NEA-MA-13-SZ: A pályázat célja az élet és vagyonbiztonság, a közbiztonság, polgári védelem, önkéntes tűzoltás, mentés és katasztrófa elhárítás, közrend és közlekedésbiztonság védelme, szabadidő, hobbi és sport, a nők és férfiak esélyegyenlőségének védelme területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Nemzeti összetartozás kollégium:

Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2013 – NEA-NO-13-SZ: A pályázat célja a Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység és az európai integráció elősegítése, továbbá a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Társadalmi felelősségvállalás kollégium:

Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2013 – NEA-TF-13-SZ: A támogatás alapvető célja valós társadalmi problémák megszüntetésére, mérséklésére törekvő tevékenységek támogatása

A bírálat során előnyben részesül azon pályázatok támogatása, amelyek az alábbi kritériumok közül legalább egynek megfelelnek:

helyi problémára reagálnak,

az eredmény fenntarthatóságát biztosítják,

önkénteseket vonnak be,

új célcsoportokat érnek el,

a projekt megvalósításához más szektort is bevonnak.

Új nemzedékek jövőjéért       kollégium:

Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2013 – NEA-UN-13-SZ: A pályázat célja a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés, természet- és környezetvédelem területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Bővebb információ:

civil.kormany.hu oldalon

 

Normatív támogatási pályázatot írtak ki a civil szervezeteknek

A civil szervezetek az általuk tavaly gyűjtött adományaik értékének öt százalékát kitevő, legfeljebb 250 ezer forintig terjedő, automatikusan járó normatív kiegészítésre pályázhatnak. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatáról a hírt Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil ügyekért felelős államtitkára jelentette be a héten.

A pályázat legfontosabb részletei megtekinthetők az alábbi linken:

http://civil.kormany.hu/palyazati-kiirasok

Pályázat civil szervezetek adományainak normatív kiegészítésére – NEA-13-N

Több ezerre tehető azon civil szervezetek száma, amelyek ezt a támogatási formát igénybe tudják venni, ez pedig hozzájárulhat működésükhöz, fennmaradásukhoz.

A most kiírt pályázat lényege: amely civil szervezetek képesek valódi, mérhető támogatottságot felmutatni, azok plusz költségvetési támogatásban részesülnek, amely működésük fenntartására fordítható.

 

Nemzeti Kulturális Alap pályázatai

A KÖZMŰVELŐDÉS ÉS NÉPMŰVÉSZET KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA online-módon történő pályázat benyújtására

A pályázat célja: a közművelődés és népművészet 2013. évi szakmai tevékenységének támogatása

A támogatás formája: valamennyi altémánál vissza nem térítendő támogatás

Pályázni csak közművelődési és népművészeti tematikájú pályázatokkal lehet az alább felsorolt témakörben:

1. Megyei, országos, és nemzetközi hatókörű közművelődési és népművészeti: nagyrendezvények (legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), kiállítások (legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), fesztiválok (legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), valamint szakmai konferenciák megrendezésére

Altéma kódszáma: 3607

A pályázók köre: közművelődési és népművészeti tevékenységgel foglalkozó intézmények, önkormányzatok (települési önkormányzat abban az esetben, ha nincs alapított közművelődési intézménye), egyesületek, alapítványok, és nonprofit gazdasági társaságok

Egy pályázó erre az altémára egy pályázatot nyújthat be, amely maximum 3 rendezvényre (összevont intézmények esetében tagintézményenként 3 rendezvényre) vonatkozhat.

A pályázati cél megvalósításának időtartama:

2013. 09. 01.-2013. 12. 31.

A finanszírozás módja: előfinanszírozás.

Nevezési díj összege:

A pályázó nevezési díj címen 2 millió Ft, vagy az alatti támogatási igény esetén 5000 Ft nevezési díjat - amely magába foglalja a 27%-os áfát -, 2 millió Ft feletti támogatási igény esetén, az igényelt támogatás 1% - a nevezési díjat - amely magába foglalja a 27%-os áfát köteles befizetni a pályázat benyújtásával egyidejűleg a "Nevezési díj megfizetésének rendje" pontban leírt feltételeknek megfelelően.

2. Rendszeresen működő, olyan táncházi programokra - amelyeknek működtetésében részt vesznek olyan szakemberek, akik rendelkeznek a népművészet mestere, népművészet ifjú mestere, örökös aranysarkantyús, vagy aranygyöngyös címmel - a megvalósítási időszakon belül legkevesebb 4 alkalommal, illetve heti-havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre.

Előnyt élveznek azok a táncházak, amelyekhez játszóház és/vagy kézműves foglalkozás kapcsolódik.

Altéma kódszáma: 3608

A pályázók köre: közművelődési és népművészeti tevékenységgel foglalkozó intézmények, önkormányzatok (települési önkormányzat abban az esetben, ha nincs alapított közművelődési intézménye), egyesületek, alapítványok, és nonprofit gazdasági társaságok.

A pályázati cél megvalósításának időtartama: 2013. 09. 01.-2013. 12. 31.

A finanszírozás módja: előfinanszírozás.

Nevezési díj összege:

A pályázó nevezési díj címen 5000 Ft nevezési díjat - amely magába foglalja a 27%-os áfát -, köteles befizetni a pályázat benyújtásával egyidejűleg a "Nevezési díj megfizetésének rendje" pontban leírt feltételeknek megfelelően.

Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2013. április 4-én éjfélig lehet.

Felhívjuk Pályázóink figyelmét, hogy pályázatot online benyújtani csak regisztrált felhasználók tudnak! Amennyiben még nem regisztrált, úgy azt megteheti az NKA portál regisztráció menüpontja alatt. Regisztráció végrehajtása után pályázat már benyújtható, de a regisztráció véglegesítéshez a kapcsolódó jogi dokumentációkat postai úton el kell juttatnia az NKA Igazgatósága részére.

Támogatott jogcímekről, feltöltendő mellékletekről bővebben a www.nka.hu oldalon, az Aktuális pályázatok menüpontban tájékozódhatnak.

Pályázattal kapcsolatban felvilágosítást telefonon a (36 1) 327-4444-es számon kaphatnak.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK    BÉKÉSCSABAI SZERVEZETEK SZÁMÁRA

2013. évi közművelődési és művészeti céltámogatás

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottsága pályázatot hirdet a 2013. ÉVI KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS MŰVÉSZETI CÉLTÁMOGATÁS ELNYERÉSÉRE.

A pályázat célja: a békéscsabai állampolgárok és művelődő közösségeik kulturális tevékenységének támogatása.

 A pályázók köre: alkotó-, előadóművészek / Békéscsabán működő egyesületek, alapítványok, szervezetek / rendezvényszervezők / egyházak, gyülekezetek / közművelődési, oktatási intézmények.

Kategóriák:

A. kategória: Az alábbi területeken végzett egyéni vagy csoportos művészeti tevékenység, művészeti alkotások létrehozása és/vagy bemutatása, a szükséges feltételek megteremtése.

1) Irodalom és színházművészet                                                  

2) Zene- és táncművészet

3) Képzőművészet, fotó- és filmművészet           

B. kategória: Közművelődési, művészeti rendezvények/ táborok szervezése      

A pályázati keretösszeg (A-B kategória összesen): 4.500.000,- Ft

A pályázat benyújtási határideje: 2013. március 29.

Támogatási időszak:

2013. március 1. – 2014. február 28.

A pályázatok elbírálásának várható határideje: 2013. április 23.       

További információ kérhető a 06/66-452-252/2512-es telefonszámon, illetve a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen. Pályázati űrlapok a fenti címen is igényelhetők, illetve letölthetők a www.bekescsaba.hu honlap Hírek menüpontjának Pályázati hírek oldaláról.

2013. évi ifjúsági feladatok ellátására

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottsága pályázatot hirdet a 2013. ÉVI IFJÚSÁGI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA.

A pályázat célja: A Békéscsabán működő gyermek- és ifjúsági közösségek tevékenységének segítése, azok erősítése érdekében, a fiatalok kezdeményezésére és/vagy aktív szerepvállalásával megvalósuló, egyszeri vagy folyamatos programok, események, rendezvények támogatása, amelyek lehetőséget adnak a fiatalok kreativitásának kifejezésére, illetve a felmerülő igények szerinti közösségi programok megvalósítására.

Pályázati keretösszeg: 700.000,- Ft

A pályázat megvalósulásának határideje: 2013. március 1. – 2014. február 28.

A pályázat benyújtásának határideje: 2013. március 29.

A pályázatok elbírálásának várható határideje: 2013. április 23.

Pályázók köre: Békéscsaba Megyei Jogú Város területén működő általános iskolák felső tagozatos diákjaiból és középiskolás fiatalokból álló gyermek- és ifjúsági szervezetek, ifjúsági korosztállyal foglalkozó önszerveződő közösségek, civil szervezetek, intézmények.

Támogatható tevékenység: A gyermek- és ifjúsági korosztály önmegvalósítását biztosító, a közösséghez tartozás élményét erősítő – tanítási órán kívül eső szabadidős tevékenységekre – gyermek és ifjúsági programok, képzések, rendezvénysorozatok megvalósítása az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolás korosztály számára.

Az elbírálásnál előnyben részesülnek a következő szempontok:

- Közösségfejlesztő programok, amelyek a tanítási időn kívül, tanítási szünetekben, hétvégéken, esti vagy éjszakai programként valósulnak meg.

- Képzés, szervezetfejlesztés.

- A programok megvalósításában a fiatalok aktív szerepet játszanak.

- Pályázat benyújtói öntevékeny, önszerveződő ifjúsági közösségek.

- Rendszeres végzett tevékenységre pályáznak (pl. havonta).

A pályázathoz pályázati űrlapot kell kitölteni, amely a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályán (Békéscsaba, Szent István tér 7.) is igényelhető, illetve a www.bekescsaba.hu honlap Hírek menüpontjának Pályázati hírek oldaláról letölthető.

A pályázatokkal kapcsolatban tájékoztatás kérhető Perjési Debóra ifjúsági referenstől telefonon a 66/452-252/2513 melléken, vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen. 

 

Április 5-ig pályázhatnak a közösségi terek kulturális fejlesztésekre

Meghosszabbított határidővel, 2013. április 5-ig igényelhetnek támogatást az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT), illetve az Agórák és az Agóra Pólusok az „Építő közösségek” című pályázaton. Az egymilliárd forintos keretösszegű programot a közösségi terek hosszú távú működését segítő, többfunkciós közművelődési fejlesztésekre írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakmai segítségével.

Az elmúlt időszakban számos új IKSZT kezdte meg működését: míg a pályázat kiírásakor még mintegy 300 közösségi tér működött az országban, mára a számuk elérte a 335-öt. Részben annak érdekében, hogy az újonnan megnyitott közművelődési intézmények is forráshoz juthassanak, az EMMI meghosszabbította a pályázatok benyújtási határidejét.

A támogatás célja, hogy a pályázaton résztvevő intézmények a hagyományos kulturális feladatokon túl olyan a helyi közösségek érdekében olyan kiemelt haszonnal bíró tevékenységeket is ellássanak, mint a képességfejlesztés vagy a társadalmi felzárkóztatás elősegítése. Az IKSZT-ek, az Agórák és az Agóra Pólusok 700 millió forint értékben pályázhatnak programokra, míg módszertani és hálózatfejlesztésekre 300 millió forint jut.

A vidékfejlesztési tárca támogatásával létrejött Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek az 5000 fő alatti lakosságszámú vagy 100 fő/km2-nél alacsonyabb népsűrűségű településeken nyújtanak változatos információs és közösségi szolgáltatásokat, programokat a közösségfejlesztés, a kulturális fejlesztés és a vidékfejlesztés céljainak elérése érdekében. Az EMMI által koordinált Agórák városi közösségi központok, míg az Agóra Pólusok a „pólusvárosok” kulturális-oktatási versenyképesség-növelő központjai.

A módosított kiírás az alábbi linken érhető el:

http://www.nfu.hu/modosult_az_epito_kozossegek_tamogatasa_
erdekeben_kiirt_palyazat_dokumentacioja

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Pályázat a konvergencia régiókban megvalósuló lakóközösségi programok, kezdeményezések támogatása céljából – TÁMOP 5.5.4-13/2

A pályázat célja a társadalmi cselekvés, az aktív állampolgárság ösztönzése, a társadalmi kohézió erősítése a lakótelepeken. Közvetlen cél a társadalmi integráció és kohézió erősítése.

Ennek keretében fontos a lakóközösségi, szomszédsági, alulról szerveződő közösségek, szociális, és humán szolgáltató szakmai szervezetek, helyi valamint kisebbségi önkormányzatok, intézmények, szakmai szervezetek, és az egyházak között történő együttműködés javítása közösségi-, közösségfejlesztési és a közösség számára fontos programok és szolgáltatások megvalósításával.

Részcélok

Közösségfejlesztés a lakótelepen élők körében:

1. A közösségi együttműködést támogató helyi összefogás erősítése, partnerség építés a közösségi tervezés6 módszerével.

2. A lakótelepen élők információhoz, közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének segítése a közösségi tervezés és közösségfejlesztés módszereivel, Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda (továbbiakban: LISZI) létrehozásával.

3. A lakosság életvitelének és aktív szabadidő eltöltésének elősegítése: hiánypótló, a lakóközösség számára fontos, életvitelt és aktív szabadidő eltöltést elősegítő közösségi programok és szolgáltatások megszervezése és megvalósítása

4. Közösségi együttműködést, társadalmi kohéziót elősegítő ismeretterjesztés a lakótelepen élők körében.

Pályázók köre

Erre a TÁMOP pályázatra csak olyan szervezet nyújthat be pályázatot, amely rendelkezik együttműködési megállapodással (mellékletben megtalálható az együttműködési megállapodás minta):

• A B1. pontban foglaltak szerinti civil kategóriába tartozó pályázó esetén a projekt megvalósítási helyszínén illetékes a B1. pontban foglaltak szerinti egyházi kategóriába tartozó szervezettel,

• A B1. pontban foglaltak szerinti egyházi kategóriába tartozó pályázó esetén a projekt helyszínét adó településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező a B1. pontban foglaltak szerinti civil kategóriába tartozó partner szervezettel,

• a projekt megvalósítási helyszínén illetékes helyi önkormányzattal,

A pályázónak a projekt megvalósítási helyszínét adó településen kell székhellyel vagy telephellyel rendelkeznie.

1. Civil kategória: Egyéb egyesület (GFO 529); Egyéb alapítvány (GFO 569)

2. Egyházi kategória: Önálló egyházi intézmények (GFO 552); Nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személy (GFO 555); Egyéb egyházi szervezet (GFO 559)

A támogatott pályázatok várható száma: 43-65 db. Támogatás formája: Vissza nem térítendő támogatás. Támogatás mértéke: A projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 100 %-a.

Támogatás összege: A jelen pályázat keretében igényelhető támogatás összege: legalább 20.000.000 Ft, de legfeljebb 30.000.000 Ft lehet.

A pályázatok benyújtása a pályázati felhívás megjelenésétől 2013. április 15-ig lehetséges.

További felvilágosítás az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - Tel: 06-40/638-638; honlap: www.nfu.hu/eugyfelszolgalat

 

Pályázat a minősítéssel nem rendelkező zenekarok, énekkarok 2013. évi támogatására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pályázatot ír ki minősítéssel nem rendelkező zenekarok és énekkarok 2013. évi programmegvalósításának és működésének támogatására.

Pályázók köre

Az Előadó-művészeti Iroda által 2012. április 24. után határozattal jogerősen nyilvántartásba vett vagy nyilvántartási adatok kiegészítéséről kiadott jogerős határozattal rendelkező, továbbá a minősített előadó-művészeti szervezetek körének meghatározásáról szóló 5/2012. (VI. 15.) EMMI rendeletben nem szereplő zenekarok és énekkarok.

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozás módja: előfinanszírozás.

A megvalósítás időszaka: 2013. április 1. – 2014. március 31.

Igényelhető jogcímek megtalálhatók a www.nka.hou oldalon.

A pályázatok postára adásának határideje: a pályázati kiírásnak az NKA portálján történő megjelenésétől számított 30. naptári nap.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást nyújt:

 •szakmai kérdésekben az EMMI Művészeti Főosztályán: Gerenday Ágnes zeneművészeti referens a (00-36-1) 795-42-07-es telefonszámon

•a pályázati adatlap és a költségkalkuláció kitöltésével kapcsolatban az NKA Igazgatóságán: Szalay Mónika kollégiumi titkár a (00-36-1) 327-43-75-ös telefonszámon vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.

Pályázat minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti   előadó-művészeti szervezetek    2013. évi támogatása céljából

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pályázatot ír ki minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek 2013. évi program megvalósításának és működésének támogatására.

Pályázók köre

Az Előadó-művészeti Iroda által 2012. április 24. után határozattal jogerősen nyilvántartásba vett vagy nyilvántartási adatok kiegészítéséről kiadott jogerős határozattal rendelkező, továbbá a minősített előadó-művészeti szervezetek körének meghatározásáról szóló 5/2012. (VI. 15.) EMMI rendeletben nem szereplő színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek.

A támogatásra fordítható keretösszegek megoszlása

 •Színházi szervezetek (1.1.; 2.1.; 3.1. alkategóriák): 422 600 000 Ft

 •Táncművészeti szervezetek (1.2.; 2.2.; 3.2. alkategóriák): 231 680 000 Ft

 •Forgalmazói és befogadó színházi kategória együttesen: 267 200 000 Ft

 •Szabadtéri színház: 233 850 000 Ft

 •Nemzetiségi színház: 97 750 000 Ft

 A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozás módja: előfinanszírozás.

 A megvalósítás időszaka:

2013. január 1. – 2014. február 28., a szabadtéri színházak (6. kategória) esetében 2013. január 1. – 2013. december 31.

A pályázatok postára adásának határideje: a pályázati kiírásnak az NKA portálján történő megjelenésétől számított 30. naptári nap.

 A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást nyújt:

 •szakmai kérdésekben az EMMI Művészeti Főosztályán: Tarda Orsolya előadó-művészeti és pályázati referens a (00-36-1) 795-46-53-as telefonszámon

 •a pályázati adatlap és a költségkalkuláció kitöltésével kapcsolatban az NKA Igazgatóságán: Szalay Mónika kollégiumi titkár a (00-36-1) 327-43-75-ös telefonszámon vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.

Pályázat önrész biztosítása céljából civil szervezetek nemzetközi projektekben való részvételéhez

 

A Külügyminisztérium a 2012. évi Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési (NEFE) program keretében pályázati kiírást tesz közzé a magyar civil szervezeteknek az Európai Unió által pályázati úton támogatott nemzetközi fejlesztési projektjeihez szükséges önrész biztosításához történő hozzájárulás céljából.

Pályázatot nyújthatnak be meghatározott magyarországi székhelyű civil szervezetek, civil szervezetek szövetsége, valamint ezek jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egysége, amelyet a bíróság a pályázat kiírása előtt legalább két évvel nyilvántartásba vett és az alapszabályának, alapító okiratának megfelelő tevékenységet ténylegesen folytatják.

Támogatott tevékenység: A magyar civil szervezetek azon, az Európai Unió által támogatott, vagy az Európai Unió pályázatára benyújtani tervezett nemzetközi fejlesztési projektjeinek támogatása, amelyek illeszkednek a magyar NEFE politika fő célkitűzéseihez.

A pályázat támogatására rendelkezésre álló összeg: 15.000.000,- Ft, amely a Külügyminisztérium költségvetési előirányzatán rendelkezésre áll.

A költségvetési támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A pályázattal elnyerhető költségvetési támogatás az Európai Unióhoz benyújtott pályázatban a magyar civil szervezet által biztosítandó önrész legfeljebb 50%-a.

A pályázatok beérkezése folyamatos, a benyújtás határideje: 2013. március 14. azzal, hogy a pályázat benyújtásának határideje a kormányportálon történő közzétételtől számított 30 napnál rövidebb nem lehet.

A teljes kiíráshoz látogassa meg a kiíró honlapját:

A pályázattal kapcsolatban kiegészítő információt a Külügyminisztérium Pályáztatási és Közbeszerzési Főosztálya ad, kizárólag írásban (fax: 06-1-458-1059, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ).
 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB